Hans Nijenhuis: ‘2018 wordt het jaar dat video echt gaat doorbreken’

Hans Nijenhuis

Hans Nijenhuis is hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad.

‘2018 wordt het jaar dat video echt gaat doorbreken. Je hoort naast ‘heb je dit gelezen?’ steeds vaker ‘heb je dit gezien?’ Dat komt in de eerste plaats door techniek, inmiddels is overal 4G of wifi, dus je kunt overal kijken. En ten tweede heeft het te maken met de toenemende beschikbaarheid van interessante beelden. Bij het AD werken we nu samen met onder andere Eurosport, Ziggo, National Geographic. Daardoor kunnen we op AD.nl beelden laten zien van Formule 1, voetbal- of wielerwedstrijden. Soms worden beelden op AD.nl door meer mensen bekeken dan op tv. En dat is precies waarom bijvoorbeeld Ziggo met ons samenwerkt: zij hebben de rechten, wij hebben het publiek. En het werkt. Begin dit jaar zaten we op ongeveer 4 miljoen videoviews per maand op onze site, in november was dat al 19 miljoen. We waren een krant, we werden een krant met een website, en in 2018 worden we een krant met een website en een digitale zender in je broekzak.

Veel verdienen aan advertenties

‘In het verlengde hiervan ligt een andere ontwikkeling in 2018: het onderscheid tussen selectieve en populaire media gaat online groter worden. Selectieve media, zoals Trouw en de Volkskrant, richten zich op een relatief beperkte groep mensen die relatief veel willen betalen. De zogeheten populaire titels, zoals wij, De Telegraaf, NU.nl, richten ons op een massaal publiek, waardoor we relatief veel kunnen en moeten verdienen aan advertenties. Vandaar ook video. Niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook om pre-rolls voor te zetten en partnerschapsdeals over af te sluiten. Het traditionele verdienmodel wordt uit elkaar getrokken. De selectieve media blijven ook online vooral bij abonnee-inkomsten, wij groeien juist in de advertentie-inkomsten.

Je hoort nu wel op héél veel plekken mensen zeggen dat ze niet worden gehoord. Dan denk ik: wat hoor ik hier dan?

‘In 2018 mag het voor mij klaar zijn met het gepraat over de kloof tussen media en publiek. Je hoort nu wel op héél veel plekken mensen zeggen dat ze niet worden gehoord. Dan denk ik: wat hoor ik hier dan? Als ik voor het AD spreek: in al onze verhalen komen mensen uit heel Nederland aan het woord. En de kloof, ach: vorige maand was er een jonge vrouw bij een concert in haar billen geknepen. Die avond zette ze dat op Twitter, de volgende dag reageerde een aantal andere jonge vrouwen daarop, ze richtten een actiegroep op, donderdag berichtte onder andere AD.nl erover, vrijdagavond zaten ze bij Pauw. Van een tweet tot Pauw, zo snel kan het gaan. Kom er bij mij niet mee aan dat je niet wordt gehoord.

Diversiteit op de redactie

‘Qua diversiteit op de redactie lopen we hopeloos achter. Maar we hebben een nog grotere prioriteit op dit moment en dat is digitale mensen op de redactie krijgen. Diversiteit is een ideëel doel en het is goed voor je journalistiek, maar digitale mensen zijn op dit moment gewoon een voorwaarde om te blijven voortbestaan als medium. En er zijn niet zoveel banen om uit te delen. Mensen die op een redactie werken, werken er vaak lang. Als de doorstroom sneller was, zou diversiteit ook sneller ontstaan, want natuurlijk zijn er goede journalisten met een andere culturele achtergrond.’

Meer voorspellers
laatste tien

30 journalisten, ondernemers, developers en andere mediakenners keken in hun glazen bol. Ze vertellen in de laatste weken van het jaar niet alleen welke ontwikkelingen ze verwachten in het journalistieke jaar 2018, maar ook waar ze op hopen. Dit zijn de voorspellers.

Over Jolanda van de Beld

Jolanda van de Beld studeerde Nederlands, Politicologie en Journalistiek & Media aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als freelance journalist voor onder andere NRC en Investico en houdt zich veel bezig met de nieuwe mogelijkheden van online journalistiek.

Reageer

2 comments

Beeld en geluid
2018 moet vooral het jaar worden waarin we niet alleen de technische mogelijkheden breed uitmeten, maar vooral over het effect van beeld en geluid, hoe deze elkaar (soms overmatig) kunnen versterken of verzwakken. 2018 moet het jaar worden waarin we nadenken over hoe kort we een mededeling kunnen maken, zonder de boodschap onaanvaardbaar te verminken, te verdraaien of te veranderen. Pascal Blaise schreef in 1670 al “Deze brief is nogal lang uitgevallen omdat ik geen tijd had om hem korter te maken.” We moeten investeren in belangrijk bekorten en zinnig samenvatten en in de psychologische en emotionele consequenties van beeld- en geluidskeuze. Want keuze en effect hebben dezelfde relatie als oorzaak en gevolg. Daarbij hebben woorden een andere uitwerking dan muziek. Dat weten we sinds de traan van Maxima. Kortom, 2018 ook een jaar van bezinning op wat doet dat beeld met ons en anderen. En in dat kader kunnen tv-, radio- en schrijvende journalisten nog stevig bij elkaar in de leer.

Over een witte vlek gesproken. Diversiteit op de redactie heeft niets te maken met het bereiken van een ideëel doel. Het maakt je je product beter.

Precies dit weekend waarin NOS op 3 dankzij haar diverse redactie onderstaande artikel kon maken klinkt de opmerking van Hans pre-historischer dan ooit. https://nos.nl/op3/artikel/2207855-vrouwen-online-exposed-bangalijsten-zijn-hierbij-kinderspel.html

Digitaal is een kanaal, niets meer en zeker niets minder. De spelregels zijn het zelfde. Als je beperkt zicht hebt over wat er speelt in de samenleving dan loop je achter of in het geval van AD dan zal vind je geen verbinding met een jongeren doelgroep.

Geef een reactie

*