Newsfluencer is een van de oplossingen die voortgekomen zijn uit het innovatieprogramma SVDJ Incubator 2024-2025, met als thema: “Hoe versterken we het bestaansrecht van de lokale private media?”. Gedurende een jaar werkten deelnemers in teamverband aan het formuleren van een scherpe probleemstelling, doelgroepanalyse en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen om de lokale private journalistiek te versterken.
Benieuwd naar het resultaat? Bekijk de overzichtspagina en de andere oplossingen hier.
Newsfluencer is een toolkit inclusief AI-chatbot Youngify voor het ontwikkelen van nieuwscontent die beter aansluit op een jonge doelgroep.
Probleemstelling
De teams van de SVDJ Incubator zijn aan de slag gegaan met een eigen scherpe probleemstelling of onderzoeksvraag, zodat de aanpak direct relevant is voor hun specifieke situatie en doelgroep. De probleemstelling van het team van Newsfluencer was: Jongeren (tussen de 18 en 30) met een migratieachtergrond zijn ‘onvoldoende aangehaakt’ bij de lokale journalistiek.
Door lokale media worden minder verhalen gemaakt voor zowel mensen met een migratieachtergrond als voor jongeren. Dit is een gemiste kans om een groter publiek aan te spreken. Daarnaast zijn leden van deze doelgroep vaak niet goed geïnformeerd over hun lokale omgeving.
Daarom is het team aan de slag gegaan met de specifieke probleemstelling: Jongeren (tussen de 18 en 30) met een migratieachtergrond zijn ‘onvoldoende aangehaakt’ bij de lokale journalistiek.
Ontstaan probleemstelling
Meerdere rapporten en onderzoeken (o.a. van het Commissariaat voor de Media, WRR en Digital News Report) tonen aan dat deze doelgroep onvoldoende betrokken is bij lokale media. Daarnaast is tijdens de inspiratiefase van het incubatorprogramma door het team onderzoek gedaan naar de doelgroep om te achterhalen in hoeverre er sprake is van aansluiting bij deze media. Dit onderzoek bestond uit deskresearch en diepte-interviews met doelgroep zelf en experts (o.a. onderzoekers aan de Hogeschool Utrecht en Erasmus Universiteit), waaruit eveneens naar voren kwam dat de doelgroep niet voldoende bereikt wordt door de private lokale media.
Oplossing
Om een jongere doelgroep aan te haken bij lokaal nieuws, is de toolkit Newsfluencer ontwikkeld. Hieronder valt ook de AI-chatbot Youngify, waar redacties van lokale media gemakkelijk scripts kunnen maken voor videocontent die goed aansluit bij de behoeftes van deze jonge doelgroep.
Als oplossing voor de probleemstelling is het concept Newsfluencer ontwikkeld. Dit biedt lokale private media een manier om nieuwe doelgroepen te bereiken, specifiek jongeren met een migratieachtergrond. Hierdoor kan het bereik van deze media worden vergroot, wat vervolgens ook weer gunstig kan zijn voor het vergroten van inkomsten.
Tegelijkertijd wordt met Newsfluencer een oplossing geboden voor de doelgroepen zelf, die momenteel niet goed worden bereikt door lokale media. Newsfluencer bestaat uit een een toolkit inclusief chatbot (Youngify), waarmee lokale private media een jonge doelgroep effectief kan aanspreken met minimale kosten en een kleine tijdsinvestering.
De doelgroep
Deze oplossing is gericht op redacties die jonge doelgroepen via hun online kanalen willen bereiken, maar weinig tijd en financiële middelen hebben om dat op te zetten.
Implementatie
De AI-tool Youngify is zelfstandig te gebruiken door redacties die video’s willen genereren aan de hand van hun eigen nieuwsartikelen.
De oplossing is een online AI-tool genaamd Youngify. Redacties kunnen deze gebruiken om nieuws te toetsen, op basis van bepaalde criteria. De tool geeft aan of een artikel qua inhoud passend is voor de doelgroep en of het te vertalen is naar een visueel aantrekkelijke Newsfluencer-video. In dat geval genereert de tool een kant en klaar script voor een socialemediavideo.
Hoe draagt deze oplossing bij aan het versterken van de lokale private journalistiek?
Deze oplossing biedt een mogelijkheid voor lokale private journalistiek om nieuwe doelgroepen te bereiken met sociale media video’s, waarbij de eigen, bestaande nieuwsartikelen als basis dienen. Tegen lage kosten krijgen redacties een middel dat ze stap voor stap door het schrijf- en productieproces van video’s loodst aan de hand van een automatisch gegenereerd script.
Zelf aan de slag
Probeer het hier zelf
Achtergrond
Om dit idee te ontwikkelen en onderbouwen is er onderzoek gedaan naar het nieuwsgebruik van jongeren. In samenwerking met DUIC en een journalistiekstudente werd een proefvideo ontwikkeld, wat resulteerde in een toepasbare werkvorm voor lokale nieuwsplatforms.
Op basis van onderzoek naar het nieuwsgebruik onder jongeren met een migratieachtergrond zijn interviews afgenomen om inzicht te krijgen in hun nieuwsconsumptie. Hieruit kwam naar voren dat de meeste ondervraagden sociale media gebruiken om op de hoogte te blijven. Vooral ‘newsfluencer’-accounts zoals ‘cestmocro’ en ‘NOS Stories’ op TikTok en Instagram blijken populair. Traditionele media worden door deze groep nauwelijks gevolgd of gelezen. Wel werd aangegeven dat er behoefte is aan soortgelijke content voor lokaal nieuws, wat heeft geleid tot het concept ‘Newsfluencer’ voor lokale media.
Met dit idee is contact gezocht met DUIC, een onafhankelijk lokaal journalistiek platform in Utrecht, om een mogelijke samenwerking te bespreken. Vervolgens kwam er contact tot stand met een journalistiekstudente die ervaring had met het maken van journalistieke content op sociale media. Samen werd een video ontwikkeld voor DUIC. Op basis van de opgedane inzichten is vervolgens een werkvorm gecreëerd die toepasbaar is op alle lokale media in Nederland.
Downloads
Team
Het team achter Newsfluencer bestaat uit 2 deelnemers van de SVDJ Incubator 2024-2025.
Van links naar rechts:
Omar Diab, Journalist
- Auteur van de journalistieke werkvorm voor newsfluencers
- Waarborgde de journalistieke richtlijnen
- Contactpersoon voor onze doelgroep (jongeren met een migratieachtergrond)
Lasse Benninga, Ontwikkelaar, Data Analist
- Onderzoeker naar een effectieve newsfluencer methode
- Ontwikkelaar van de Youngify custom ChatGPT voor newsfluencers
Over de SVDJ Incubator
De SVDJ Incubator is een programma gericht op het creëren van innovatieve oplossingen voor uitdagingen binnen de journalistiek.
De SVDJ Incubator is een programma gericht op het creëren van innovatieve oplossingen voor uitdagingen binnen de journalistiek. In dit innovatieprogramma vormen deelnemers multidisciplinaire teams. Deze teams krijgen de ruimte om betaald te werken aan oplossingen. Binnen de SVDJ Incubator richten we ons volledig op gedeelde vraagstukken uit de journalistieke sector. Elke ronde staat er één thema/journalistiek probleem centraal. Deze thema’s worden gekozen door SVDJ en onderbouwd door onderzoek en input uit de sector zelf. In 2024 was dit thema: ‘Hoe versterken we het bestaansrecht van de private lokale journalistiek?’
Het programma van 2025 staat in het teken van de vraag: Hoe betrekken we het publiek bij de journalistiek?. De SVDJ Incubator 2025 loopt tot en met november dit jaar. Meer over de SVDJ Incubator 2025 vind je op de subsidiepagina.
Zelf aan de slag met dit idee?
Alles wat tijdens de SVDJ Incubator is ontwikkeld, is open source. De eindresultaten op deze pagina, maar ook alle lessen die daartoe hebben geleid. Iedereen mag met de ideeën en oplossingsrichtingen die voortgekomen zijn uit het programma aan de slag, om zo kansrijke producten en diensten te ontwikkelen voor de journalistieke sector.
Heb je hier vragen over of wil je bepaalde informatie opvragen? Neem contact met ons op door te mailen naar info@svdj.nl of te bellen naar 070 361 71 11.