De beste tools (VIII): zelf aan de slag met audio

Nieuws |

We hebben het in deze serie al vaak gehad over de liefde van de mensheid voor beelden. Dat kwam naar voren in de artikelen over video, infographics en foto, maar audio – en dan vooral de podcast – heeft een renaissance beleefd. De populariteit van audio storytelling komt vooral door de opkomst van de smartphone, schreef de New York Times. Fans houden van de ruimte voor creativiteit die het biedt; er wordt wat overgelaten aan de verbeelding. 

Opinion

De makers van Serial, de moeder van alle podcasts, hebben weer een hit te pakken. STown breekt alle podcast records met 10 miljoen downloads. Ben je geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan, dan is Opinion iets voor je. Met de app kun je opnemen, editen en uploaden. Simpel en effectief.

Ferrite

Wil je vooral focussen op het editen van audio dan is dit een fijne app. Het bewerkingsprogramma bevat alle basics die je nodig hebt. Een leuke extraatje: met Ferrite kun je ook een podcast maken.

SoundciteJS

Audio kan het verhaal ook net wat extra jus geven. Met SoundciteJS kan je gemakkelijk audio linken aan je tekst. Het enige dat je nodig hebt is een audiobestand in mp3-formaat of een link naar een Soundcloud-fragment. Na het toevoegen van je audiofragment, krijg je een embedcode om een audioknop in je tekst te zetten. The Washington Post en The New York Times voegden zo muziek toe in een verhaal over songwriters en een bekend muziekduo.
Ik ben fan van Knightlab. Ze ontwikkelen tools speciaal voor journalisten, zoals deze audiotool en een fotoslider. Het is allemaal gratis te gebruiken.

Izi Travel

Met Izi Travel neem jij je publiek mee op een audiotour. Deze tool wordt vooral in de culturele sector en in de toeristenbranche gebruikt, maar is ook prima in te zetten in de journalistiek. De krant Straatnieuws verzamelde bijvoorbeeld ‘verhalen van daklozen in de Domstad’. Technische kennis is niet nodig. Na het aanmaken van een tour kan je een beschrijving geven van je verhaal en de audiobestanden uploaden.

JamSnap

En nog even in de herhaling: in ons artikel over fototools haalden we JamSnap ook al aan. Voeg met een appje geluid toe aan je foto’s. Easy peasy.

oTranscribe

O, wat heb ik het vaak vervloekt: het transcriberen van mijn interviews. De maker van deze tool, een graphic editor bij The Wall Street Journal, leerde zichzelf coden en bouwde oTranscribe. Er was namelijk geen gebruiksvriendelijke transcriptietool, vond hij. Bij oTranscribe hoef je niet meer te schakelen tussen je tekstverwerker en mediaplayer, onthou een paar sneltoetsen om af te spelen, pauzeren en terug te spoelen en je gaat als een speer. Het blijft een klus, al gaat het met deze tool iets gemakkelijker. Wie een goede volledig geautomatiseerde oplossing weet, mag het zeggen. 
Deze tools zijn geselecteerd door DigitalStory.Tools, een lijst met de beste 80 tools in 17 categorieën, die journalisten helpen bij het maken van digitale verhalen. DigitalStory.Tools is een initiatief van Hackastory, een community van journalisten, coders en designers. 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.