Zelf onderzoek doen in je regio: dit zijn de journalistieke events van maart

Nieuws |
  • Redactie
  • 01 maart 2019
  • 580 woorden , 3 min. lezen

Wat is de beste verhalende journalistiek van afgelopen jaar?

Ook dit jaar maken we met een Vlaams-Nederlandse redactie een selectie van de beste verhalende journalistiek in de categorieën Lezen, Luisteren, Klikken en Kijken, om uiteindelijk de tien beste van 2018 te selecteren. Daarna kiest een publieksjury, bestaand uit vrienden van de stichting, een publiekswinnaar. De presentatie zal plaatsvinden op 6 maart van 19:30 (inloop) tot 22:00, in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Amsterdam.
Meestervertellers: de beste verhalende journalistiek van 2018
6 maart, 19.30 – 22.00 uur
Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond
Nes 45, Amsterdam

Meedenken over het probleem van arme werkenden in Amsterdam

Steeds meer werkende Amsterdammers kunnen de eindjes amper aan elkaar knopen. De Balie Live Journalism deed de afgelopen maand, met steun van het Stimuleringsfonds, onderzoek naar hun positie. Wat zijn hun problemen, en welke rol speelt gemeentelijk beleid daarin? Het onderzoeksteam presenteert tussentijdse onderzoeksresultaten en gaat in gesprek met experts én ‘gewone’ Amsterdammers. Iedereen is welkom om mee te denken over vragen als: waarom is deze groep moeilijk te bereiken voor de gemeente, en wat hebben deze mensen nodig?
De Balie Live Journalism – Keihard werken, maar amper rondkomen
5 maart, vanaf 19.00 uur (zaal open 18.45 uur)
De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Gratis

Immersive storytelling: de totstandkoming van whatsapp-thriller ‘Ontspoord’

Journalistieke verhalen waar je als kijker en luisteraar als het ware in ondergedompeld wordt, dat is immersive storytelling. Virtual reality is er een voorbeeld van, net als 360-graden-verhalen. Er zijn steeds meer mogelijkheden, dus welke kies je als journalist? Daar gaat het Cross Media Café over, georganiseerd door Media Perspectives en Beeld en Geluid. Halbe-Piter Claus van Omrop Fryslân vertelt over de transmediale dramaserie ‘Jennifer to the max’, gemaakt voor Friese brugklassers door onder meer Omrop Fryslân en Verslavingszorg Noord Nederland. Paul de Haas van Johnny Wonder over de whatsapp-thriller ‘Ontspoord’, gemaakt in opdracht van de NS.
Cross Media Café – Immersive Storytelling
12 maart, 12.00 tot 17.00 uur
Beeld en Geluid, Theaterzaal 1
Hilversum
20 euro, 10 euro voor studenten

Aan de bak met onderzoeksjournalistiek in de regio

‘Spitten in je achtertuin’, daar gaat de Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek van de VVOJ dit jaar over. Hoe maak je onthullende onderzoeksverhalen over een bedrijf of organisatie uit je eigen omgeving, waar je misschien nog veel vaker mee te maken zult krijgen? De Trainingsdag heeft een rijk programma, met workshops en lezingen van onderzoeksjournalisten als Sjors van Beek van De Limburger, die vertelt over de basis van het wobben (zelf doet hij het al 25 jaar) en Gerben Kuitert van De Twentsche Courant Tubantia (over onderzoek naar fraude bij FC Twente). Ook worden er updates gegeven over de projecten die een onderzoekssubsidie kregen van het Stimuleringsfonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek 2019
16 maart, van 09.30 uur (inloop) tot 17.00 uur
Hogeschool Utrecht
Heidelberglaan 15, Utrecht
VVOJ-leden 30 euro, niet-leden 35 euro

Je publiek betrekken bij onderzoek: zo doe je dat

Steeds meer onderzoeksredacties laten hun werkproces al in een vroeg stadium aan de buitenwereld zien. Ze betrekken er niet alleen collega’s en experts uit andere disciplines bij, maar zoeken ook de samenwerking met hun publiek. Waar komt deze ontwikkeling vandaan, en welke manieren zijn er voor journalisten om met het publiek samen te werken? Tijdens een avond georganiseerd door het Stimuleringsfonds vertellen journalisten over hún ervaring met publieksparticipatie. Met Maeve McClenaghan van het Britse The Bureau Local, David Schraven van het Duitse Correct!v, René Sommer van De Monitor (KRO-NCRV) en Merel Borger van stichting Adessium.
Thema-avond: Samenwerken met je publiek in de onderzoeksjournalistiek
28 maart, 20.00 uur tot 22.00 uur
VondelCS, Vondelpark 3, Amsterdam
Gratis

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.