'Het gaat bij BuzzFeed non-stop door'

Nieuws |

Goede kans dat je weleens een BuzzFeed-listicle van de hand van Maggy van Eijk hebt gezien. De Nederlandse ging een paar keer viraal met lijstjes over Nederland, zoals 19 Dutch Words And Their WTF Translations en Non-Dutch People Reacted To Dutch Things And It Got Weird. De titels spreken voor zich.
“De meeste bezoekers van BuzzFeed UK komen uit Engeland, de Verenigde Staten, Australië, Canada”, vertelt Van Eijk. “Maar Nederland stond ook best hoog in de statistieken, dus heb ik een paar artikelen over Nederlandse dingen gemaakt. Het waren slow burners: het duurde even tot ze aansloegen maar uiteindelijk werden ze heel veel gedeeld.”

Ze vonden me niet Brits genoeg

Van Eijk woont sinds haar studietijd in Engeland; ze studeerde Engels in Bristol en scriptschrijven in Londen. Ze werkte jaren bij jongerensite StudentBeans.com voordat ze in september 2014 bij BuzzFeed UK belandde. “Ik solliciteerde eerst als redacteur, maar voor die functie vonden ze me niet Brits genoeg. Later kwam er een vacature voor een redacteur sociale media, wat ik ook al was bij StudentBeans. Toen mocht ik er wel bij.”
Ze was één van de eerste sociale-mediaredacteuren bij een buitenlandse afdeling van BuzzFeed (het bedrijf heeft dependances over de hele wereld). “Toen ik kwam had BuzzFeed UK nog geen Instagram-pagina, Tumblr en Snapchat en zo. Dat heb ik allemaal opgezet.” Ook nam ze het initiatief om meer origineel beeld op sociale media te plaatsen, zoals illustraties en strips. “Daardoor plaatsten we niet alleen maar links door maar ook beeld. Dat heeft heel goed gewerkt, BuzzFeeds in andere landen zijn het ook gaan doen.”

Werkdruk

Aanvankelijk moest Van Eijk wennen aan de werkdruk bij BuzzFeed. “Het ging non-stop door: ik kon continu statistieken checken en kijken hoe posts het doen. Ik moest mezelf aanleren om mijn telefoon weg te leggen en daar even pauze van te nemen.”

Je hebt het gevoel dat je ergens bijhoort

Rond grote nieuwsgebeurtenissen is het nog hectischer: tijdens de Amerikaanse verkiezingen sliepen sommige collega’s op de redactie. Ze geniet ook van die levendigheid. “Je hebt het gevoel dat je ergens bij hoort. Bij gebeurtenissen als een aanslag denk je vaak: ik wou dat ik iets kon doen. Het klinkt misschien stom, maar als ik erover schrijf of tweet heb ik toch het gevoel dat ik iets doe.”
Sinds een week is ze sociale-mediaredacteur bij de BBC, in het digital storytelling-team. Daar zit ze vier dagen. De vijfde dag besteedt ze aan een boek over psychische gezondheid: één van haar specialismes, waarover ze ook regelmatig schreef voor BuzzFeed. Los van haar boek wil ze stukken blijven schrijven, als freelancer. “Ik hoop voor media als The Guardian en The New York Times te kunnen gaan schrijven.”

BuzzFeed-item over depressie met Maggy van Eijk

Verjaardagen missen

Ze is gelukkig in Londen, maar toch denkt ze sinds kort aan terugkeren naar Nederland. Reden: de dreigende Brexit. Premier Theresa May heeft dinsdagavond officiëel het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU in 2019 vastgelegd, en het is nog onduidelijk wat dat betekent voor Europese Unie-ingezetenen als Van Eijk.
“Niemand weet of wij kunnen blijven. Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, heeft gezegd dat de stad is opgebouwd uit EU-ingezetenen en dat ze moeten blijven. Maar we weten niet wat May gaat besluiten. En wat als ik zelf wel mag blijven, maar collega’s niet? Soms denk ik: misschien moet ik gewoon alvast vertrekken.”
Mocht dat noodplan inderdaad in werking treden, dan kan ze zich gelukkig vastklampen aan haar eigen 46 Redenen Om Amsterdam Te Bezoeken en zich laven aan de 22 Dingen Die Je Moet Eten in Amsterdam.

Meer uit deze serie

Leander Schaerlaeckens: ‘In Amerika kun je een stuk beter van de journalistiek leven’
Rosanne Roobeek:‘Bij CNN willen we écht de waarheid naar boven brengen’
Yarno Ritzen: ‘Nederlandse journalistiek gaat vooral over Nederland’

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.