'Nederlandse journalistiek gaat vooral over Nederland'
Nieuws |Diversiteit op de redactie? Yarno Ritzen (30) weet bij AJ English niet beter. De redactievloer, gevestigd in de Qatarese hoofdstad Doha, is de wereld op schaal: in zijn team alleen al zitten een Griek, een Jordaniër, een Pakistaanse, een Pakistaanse Brit en een Zuid-Afrikaanse Palestijn.
“Het is fantastisch om met mensen uit zoveel verschillende culturen samen te werken”, zegt Ritzen – zelf afkomstig uit het Limburgse Hoensbroek – via Skype. “Ik denk niet dat er één ander mediabedrijf op de wereld is waar mensen met zoveel verschillende achtergronden werken.”
“Ik kwam in dit team dankzij mijn stage datajournalistiek bij NU.nl”
AJ English is de Engelstalige tak van Al Jazeera en bestaat uit een wereldwijd uitzendende televisiezender en een veelbezochte website. Ritzen maakt als redacteur van het ‘interactive team’ nieuwsartikelen met infographics en datavisualisaties, zoals deze kaart die laat zien welke groepen welk deel van Aleppo in handen hebben.
Blinde vlek
Als student aan de School voor Journalistiek in Utrecht ging hij eind 2014 bij AJ English stagelopen. “Omdat ik eerder een stage datajournalistiek bij NU.nl had gedaan, werd ik in het interactive team geplaatst. Na mijn stage kreeg ik te horen dat ze me graag wilden behouden. Ik heb niet lang getwijfeld, zo’n kans krijg je niet vaak.”
Bij Al Jazeera – één van de grootste nieuwsnetwerken ter wereld – is Ritzen veel bezig met nieuws uit de Arabische wereld. Maar op zijn profiel zijn ook items te vinden over bijvoorbeeld Oost-Europa en Cyprus. “Ik leer heel veel over heel veel onderwerpen. Maar ik vind het soms ook jammer dat ik weinig ruimte heb om me te specialiseren.”
Ritzen ontdekte hoe sterk de Westerse journalistiek op zichzelf is gericht. “Het verbaast me hoezeer de Nederlandse journalistiek over Nederland gaat. Lokaal nieuws over een afgesloten weg kan hier groot nieuws zijn, terwijl er zóveel gebeurt in de wereld. Nieuws uit India is bijvoorbeeld heel schaars. Wel een land met een miljard inwoners.”
Lobbyen voor innovatie
In zijn team is Ritzen de enige ‘echte’ journalist tussen de computerwetenschappers en designers, van wie hij veel leert. Zijn team moet flink lobbyen om te kunnen innoveren en experimenteren. “Het meeste geld gaat nog steeds naar televisie. Daarnaast is de website nog erg gericht op tekst. We proberen voor elkaar te krijgen dat we met nieuwe technieken als virtual reality en augmented reality aan de slag kunnen.”
Hij maakt van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen. “Als er iemand in Nederland is die een goed innovatief idee bij ons zou willen uitwerken: wij hebben altijd ruimte voor contracten voor drie of zes maanden om aan een nieuw project te werken.”
Ritz Carlton
Ritzen vindt het aangenaam in het emiraat Qatar, één van de rijkste landen ter wereld. “Je raakt snel gewend aan absurde luxe. In Nederland ga je naar een bruin café om een drankje met collega’s te doen, in Doha ga je naar het Ritz Carlton”, zegt hij. Een biertje kost er al gauw 15 euro, en voor zijn huur betaalt hij 1500 euro per maand. Zijn salaris sluit daar op aan. “Wat ik krijg is voor een beginnende journalist eigenlijk belachelijk.”
Hij ziet zichzelf nog een jaar of twee bij AJ English werken, daarna wil hij verder. “Het was altijd mijn droom om op een gegeven moment naar het Westen te gaan, een stad als New York of Londen, maar Trump en Brexit hebben een beetje roet in het eten gegooid.” Terug naar Nederland voert de weg voorlopig niet. “Ik houd er heel erg van om in een internationale omgeving te zitten. Die is in Nederland toch lastiger te vinden.”
Meer uit deze serie
Leander Schaerlaeckens: ‘In Amerika kun je een stuk beter van de journalistiek leven’
Maggy van Eijk: ‘Het gaat bij BuzzFeed non-stop door’
Rosanne Roobeek:‘Bij CNN willen we écht de waarheid naar boven brengen’