'Bij CNN willen we écht de waarheid naar boven brengen'
Nieuws |“Ik moet heel even naar mijn e-mail kijken, is dat oké?”, vraagt Rosanne Roobeek (26) halverwege het skypegesprek voor dit artikel. Ze beantwoordt gauw een belangrijke mail, het gesprek kan voortgezet worden. Maar een kwartier later moet ze alsnog ophangen. Ze is nodig bij een uitzending die bijna begint: “Sorry!”
Als ‘planning producer’ bij CNN International in Londen staat Roobeek altijd standby. “Het is best stressvol”, zegt ze. Omdat ze freelancer is, wordt ze vaak pas een dag van tevoren ingeroosterd. “De freelancers worden vooral voor diensten gevraagd als ze op de redactie zijn, dus je moet heel ‘zichtbaar’ zijn. Ik durfde daardoor in mijn eerste jaar niet op vakantie te gaan. Inmiddels ben ik redelijk established en hoor ik vaak bij de eerste keuzes.”
In mijn eerste jaar durfde ik niet op vakantie te gaan, want als freelancer moet je heel ‘zichtbaar’ zijn
CNN International is een dochterbedrijf van het oorspronkelijk Amerikaanse nieuwsnetwerk en zit behalve in Londen ook in onder meer Hong Kong en Abu Dhabi. Roobeek werkt voor bijna alle nieuwsshows die worden uitgezonden, zoals het populaire interviewprogramma van Christiane Amanpour, de meest prominente anchor van CNN International.
Als Roobeek bijvoorbeeld een dienst voor Amanpour doet, ziet haar dag er zo uit: “Het begint met een vergadering waarin we bespreken wat de grote thema’s van die dag zijn, vanuit welke hoek we die willen benaderen en welke gasten we ervoor willen vragen. Die gasten regel ik vervolgens. Soms is het meteen raak, soms moet ik wel 50 mensen proberen.”
Het gaat vaak om personen uit de internationale politiek: ministers van Buitenlandse Zaken, ambassadeurs, analisten. Behalve het regelen van de gasten, bereidt Roobeek ook de interviews voor en neemt ze voorgesprekken af. “Het is een leuke combinatie van praktisch en inhoudelijk werk.”
Deens
Roobeek verhuisde in 2011 naar Londen om er een master Internationale Politiek te doen. “Mijn masteronderzoek deed ik in Egypte, tijdens de Arabische Lente. Daar ontmoette ik veel journalisten en besefte ik: dit wil ik ook heel graag doen.”
Op aanraden van bevriende journalisten in Londen plakte ze er een tweede master aan vast: International Journalism, aan City University. “Bijna alle journalisten van BBC, Sky News en CNN Londen hebben aan City gestudeerd. Het was mijn beste beslissing ooit, ik heb er heel veel geleerd.”
Bijna alle journalisten hier hebben aan City gestudeerd
Na haar opleiding ging ze stagelopen bij Al Jazeera en daarna CNN, waar ze kon blijven plakken. Dat dankte ze mede aan haar studieachtergrond: een masterdiploma aan City, een masterdiploma Internationale Politiek en een bachelor van het University College in Utrecht.
Haar Nederlandse achtergrond komt af en toe van pas. Zoals vorige week, toen ze voor de Tweede-Kamerverkiezingen samen met een CNN-filmploeg twee dagen terug in Nederland was. “En bij de aanslagen in Brussel van 2016 kwam het goed uit.” Dat laatste dachten haar collega’s trouwens ook toen er in Roobeeks eerste week bij CNN een aanslag in Denemarken plaatsvond. “Toen zeiden ze: ‘o, wat handig dat we jou nu hebben!’”, vertelt ze lachend.
Donald Trump
Toen ze begon was Roobeek wat sceptisch over CNN, dat ze kende als Amerika-centrische zender. Maar dat viel in de praktijk mee: CNN International maakt zijn naam waar en covert regio’s over de hele wereld. “Het ene moment zit ik helemaal ‘in Syrië’, en vijf minuten later moet ik weer alles van Europese politiek afweten.”
Door Trump is het nu heel interessant om bij CNN te werken
Ooit wil Roobeek weer in Nederland werken. Het liefst als presentator van een nieuwsprogramma, wat in Engeland door haar accent lastiger is. Maar dat is iets voor over een jaar of tien.
“Het is nu heel interessant om bij CNN te werken, omdat Donald Trump ons zo aanvalt. Tot de verkiezingen deden we ons best om gebalanceerd te zijn, maar sinds hij ons ‘fake news’ noemde hebben we de situatie maar omarmd. Omdat we ons moesten verdedigen konden we wat vrijer worden in onze journalistiek. Dé quote van Amanpour is: ‘I believe in being truthful, not neutral’. Dat merk ik bij CNN heel sterk: ze willen hier écht de waarheid naar boven brengen.”
Meer uit deze serie
Leander Schaerlaeckens: ‘In Amerika kun je een stuk beter van de journalistiek leven’
Maggy van Eijk: ‘Het gaat bij BuzzFeed non-stop door’
Yarno Ritzen: ‘Nederlandse journalistiek gaat vooral over Nederland’