Gert-Jaap Hoekman: ‘Dit hebben wij geleerd bij de ontwikkeling van NUlive’

Nieuws | Nieuws
  • Redactie
  • 11 januari 2016
  • 930 woorden , 4 min. lezen

1. Innoveren doe je niet in een lab

Voor Cameraad (de oorspronkelijke naam van NUlive) innoveerden TNO’ers Arjen Veenhuizen en Ray van Brandenburg voor het eerst niet op hun eigen kantoor, maar op de redactie van NU.nl. Voor ons een duidelijke wens; bij NU.nl werken redactie, techniek, sales en product management bewust zij aan zij. “Voor ons was het de eerste keer dat we zoiets hebben gedaan”, vertelt Ray. “En het is extreem goed bevallen. Wat mij betreft doen we dit soort projecten alleen nog maar op locatie. Het is niet zozeer dat je de hele dag met elkaar in overleg bent, of aan hetzelfde onderwerp werkt, maar het simpelweg aanwezig zijn op de reactie heeft ons heel veel geleerd. Juist doordat de redactie van NU.nl vaak gewoon met de dagelijkse gang van zaken bezig was, kregen we een goed idee waar Cameraad toegevoegde waarde kon bieden en waaraan het moest voldoen.”

2. Van ‘werkend prototype’ naar ‘in de app store’ is nog best een proces

Het moet ergens in maart zijn geweest, toen Arjen en Ray van TNO op de redactie van NU.nl aan het werk waren en me iets wilden laten zien. De eerste dingen voor Cameraad werkten, zeiden ze. In alle bescheidenheid, want – niet geremd door technische kennis – concludeerde ik na de korte demonstratie dat Cameraad klaar was voor een eerste test. Die volgde in mei, op verschillende Bevrijdingsfestivals. Uitgevoerd door redacteuren van NU.nl, zodat de eerste fouten uit het systeem gehaald konden worden en we konden zien hoe alles werkte. Daarna volgden twee tests (tijdens de Tourstart in Utrecht en de Nijmeegse Vierdaagse) om te kijken of onze bezoekers nét zo enthousiast waren over Cameraad als wij.

En hoewel ik op verschillende congressen bleef roepen dat Cameraad (inmiddels omgedoopt tot NUlive) echt binnenkort zou komen, bleek dat proces iets trager dan verwacht.

De test-app van TNO moest omgezet worden naar een NU.nl-app, er moest een compleet nieuwe app voor Android worden gebouwd en de ‘achterkant’ van Cameraad moest worden verhuisd. Dat duurde even, maar NUlive gaan we in februari lanceren. Nu echt.

3. Gebruikers doen graag mee (als je ze helpt!)

We wilden Cameraad zo snel mogelijk testen met onze gebruikers, want het is ons grootste schrikbeeld dat we meer dan een jaar aan een project sleutelen, om er dan achter te komen dat niemand op ons kindje zit te wachten. Voor de test tijdens de Tourstart in Utrecht kregen we bijna honderd aanmeldingen. Daarvan bleven er op de dag zelf dertig over, verspreid op verschillende plekken rond het parcours. Voor de start van de Nijmeegse Vierdaagse hadden we vijftien streamers, maar tijdens het evenement bleven de aanvragen binnenkomen.

Tijdens beide evenementen viel op dat gebruikers van NU.nl behoorlijk goed in staat waren om verslag te doen. Zo blijft luitenant Hans ons nog lang bij, die z’n troepen keer op keer langs zijn iPhone liet paraderen. Maar ook andere wandelaars deden verslag en begonnen soms spontaan medewandelaars te interviewen.

Wat we ook leerden: heldere communicatie is zeer belangrijk. Streamers willen weten wat er van ze verwacht wordt als ze live op NU.nl komen. En, als dat niet gebeurt, willen ze weten waarom niet. Vanuit de redactie vonden we het van groot belang om regie te hebben. Niet alleen om gebruikers te assisteren en tips te geven, maar ook omdat we bij livestreams de mogelijkheid willen hebben om bepaalde beelden niet te tonen.

Met NUlive willen we de vijf miljoen mensen die onze apps maandelijks bezoeken in staat stellen om live video te delen. Dat kunnen beelden zijn van files, branden en ongelukken. Zoals ik eerder vertelde: het is mooi als we snel beelden van een ontsporing van een trein kunnen brengen op NU.nl, maar we willen de bloederige details niet tonen. Met NUlive heeft de redactie controle. Een redacteur kan overschakelen naar een andere streamer, of het beeld op zwart zetten. Ook kunnen we met de gebruiker praten of chatten, om te zorgen dat hij andere beelden gaat maken.

De afgelopen jaren hebben we met NUfoto de nodige ervaring opgedaan met het modereren van foto’s van onze lezer, voor NUlive komt dat uitstekend van pas, maar we zullen de kennis soms onder hoge druk moeten toepassen.

4. Streamen over nieuws werkt beter dan over geplande evenementen

Het is logisch dat we NUlive hebben getest tijdens evenementen, omdat we op die momenten precies weten wat ons te wachten staat. Maar uiteindelijk is dat niet waar we de app alleen voor willen gebruiken.
Tijdens het bouwen van Cameraad kregen we een voorproefje van wat ons straks te wachten staat in de schoot geworpen. In een voormalig ministerie brak brand uit, toevallig naast het kantoor van TNO. Arjen en Ray stonden snel buiten om te streamen, hun video trok binnen een uur meer kijkers dan de Tourstart in Utrecht. Mooi detail: hoewel de app nog in zeer besloten kring beschikbaar was, kreeg de redactie van NU.nl via WhatsApp een bericht van iemand in een torenkraan in de buurt, die mee wilde streamen.

5. Livestreamen is niet alleen interessant voor nieuwspartijen

TNO en NU.nl hebben Cameraad ontwikkelt met als doel sneller nieuws te kunnen livestreamen, maar inmiddels blijken niet alleen (nieuws)media de techniek te omarmen. Volgens TNO is er ‘hele concrete interesse vanuit verschillende partijen uit onder andere de entertainmentwereld en het veiligheidsdomein’. Daarnaast zijn ze bezig met de ontwikkeling van een concept voor helpdesks: in plaats van bellen met de helpdesk, kan de helpdesk met je meekijken.

Lees ook: ‘Real-time video past perfect bij snel karakter Nu.nl’

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.