Jongvolwassenen betalen niet voor nieuws, maar vinden het wél belangrijk

Nieuws | Nieuws

Volgens Mijke Slot worden jongvolwassenen door de meeste nieuwsmedia gezien als een van de lastigste doelgroepen om te bereiken. Dat is problematisch, want zij zouden het publiek van de toekomst moeten zijn. Om te ontdekken hoe jongvolwassenen het best bediend kunnen worden, moeten journalisten volgens Slot beter gaan begrijpen wie deze mensen zijn. Daarom gaat ze in de zesde aflevering van podcast Klikt het!? uitgebreid in gesprek met haar assistent Temi, die zelf tot de doelgroep behoort.

Liever NOS Stories dan het journaal

Volgens Temi zijn haar leeftijdsgenoten en zij wel degelijk geïnteresseerd in het nieuws, maar wachten ze niet geduldig tot de NOS-nieuwslezer hen vertelt wat er de afgelopen vierentwintig uur zoal in de wereld is gebeurd. Dit blijkt ook uit een enquête die Slot en Temi lieten invullen door ruim tweehonderd communicatiestudenten. Die studenten gaven aan dat ze het nieuws met name via hun smartphone volgen. Ze lezen bijvoorbeeld nieuwsberichten die hun vrienden doorsturen en maken veel gebruik van sociale media om op de hoogte te blijven.
Traditionele kanalen —de televisie, de radio en de krant —zijn een stuk minder populair. Van de ruim tweehonderd ondervraagde studenten leest slechts één persoon vaak de krant. Dat betekent overigens niet dat de studenten de gevestigde nieuwsmerken volledig links laten liggen. In de enquête noemt bijvoorbeeld driekwart van de studenten de NOS als belangrijk nieuwsmerk. Slot concludeert daaruit dat dit merk er goed in slaagt om jongeren te bereiken. De redactie doet dit niet via het oude vertrouwde achtuurjournaal, maar met nieuwe concepten zoals NOS Stories. Helaas lijken dit soort initiatieven nog niet direct voor extra inkomsten te zorgen. Slechts 4 procent van de ondervraagde studenten geeft geld uit aan nieuwsmedia.

Meedoen? Liever ‘in de echte wereld’

In een eerdere podcast sprak Slot over het belang van engagement, en hoe dat verband houdt met de motivaties van het publiek. Daarop voortbordurend vertelt Slot dat jonge mensen het nieuws vooral volgen omdat ze goed geïnformeerd willen worden. Deze behoefte vertaalt zich helaas niet door in veel online engagement. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen betrokkenheid is. Alle studenten geven aan dat ze ‘in de echte wereld’ vaak met vrienden en familieleden over nieuwsgebeurtenissen praten. En dat lijkt een mooi gegeven te zijn, al kunnen dat soort conversaties — in tegenstelling tot Facebook-likes—helaas niet zo eenvoudig in een dataset gevangen worden. En daarmee blijft deze publieksgroep alsnog een beetje ongrijpbaar.

Luister hier de nieuwste aflevering van ‘Klikt het?’


Foto door Gauthier Delecroix

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.