Met deze tools kun je op afstand audio- en video-interviews opnemen

Nieuws | Innovatie

Audio-opnames op afstand

Iemand via een krakende telefoonlijn interviewen op de radio of in een podcast hoeft anno 2020 echt niet meer. Er zijn diverse toegankelijke online tools beschikbaar, die slim gebruik maken van de mogelijkheden die moderne webbrowsers bieden. Zonder ook maar een app te installeren kun je iemand in hoge kwaliteit in een uitzending halen of een interview opnemen. 

Uiteraard ben je wel afhankelijk van de kwaliteit van de microfoon van de geïnterviewde. De praktijk leert dat de ingebouwde microfoons van smartphones vaak beter klinken dan die van laptops. Een losse USB-microfoon is het beste, maar probeer in ieder geval het gebruik van draadloze headsets/oortjes te vermijden.

Cleanfeed

Al van oudsher worden bij de radio codecs gebruikt om in hoge kwaliteit verbinding te maken met een andere locatie. Vroeger ging dat via ISDN, tegenwoordig via het internet. Hiervoor was altijd speciale apparatuur nodig, maar tegenwoordig is er software die hetzelfde doet (al is hardware uiteindelijk altijd betrouwbaarder). Om het zo makkelijk mogelijk te maken is er een webapplicatie die je niet eens vooraf hoeft te installeren.

Met Cleanfeed zet je een live-verbinding in hoge kwaliteit op met één of meerdere gasten. Het werkt volledig in een webbrowser, zelfs op een mobiele telefoon. Je stuurt de gast(en) een linkje en ze maken meteen verbinding met je. Handig voor live-uitzendingen, maar je kunt het ook gebruiken om een interview op te nemen.

De gratis standaardversie van Cleanfeed is voor veel toepassingen al genoeg; voor 17 euro per maand krijg je de beschikking over veel extra opties, zoals het los opnemen van de audio per persoon.

Zencastr

Wil je een interview opnemen voor een reportage of podcast, dan is Zencastr een heel goede oplossing. Deze tool werkt in Chrome of Firefox op Mac of Windows. Je nodigt gasten uit via een link die je kunt mailen of appen. Een groot verschil met Cleanfeed is dat het geluid van je gast lokaal wordt opgenomen. De compressie van het geluid over de internetverbinding of kleine hikjes komen daardoor niet in de opname terecht. Je kunt de opnames direct naar Dropbox laten versturen en daarnaast biedt Zencastr allerlei handige tools voor de nabewerking van audio.

Zencastr heeft een gratis basisversie die tijdelijk geen limieten heeft. De betaalde versie kost 20 dollar (18 euro) per maand.

SquadCast.fm

Wil je iemand zien terwijl je diegene interviewt, dan is SquadCast een alternatief. Het idee is in de basis hetzelfde als dat van Zencastr, maar tijdens de opname zien deelnemers elkaar via hun webcam. De audio wordt ondertussen in hoge kwaliteit lokaal opgenomen en verstuurd. Het werkt op Mac en Windows in Chrome en Firefox.

Je kunt SquadCast gratis proberen, daarna kost de dienst je een tientje per maand voor twee uur opnemen.

Steun je graag Nederlandse ondernemers, dan is is Riverside.fm een alternatief. Het is wat minder verfijnd dan SquadCast en begint bij 19 dollar (17 euro) per maand. Een voordeel is wel dat er mogelijkheden zijn om ook de video van het gesprek op te nemen of live te streamen.

Video-opnames op afstand

Waar er voor audio tools zijn die gewoon werken in je webbrowser en in hoge kwaliteit opnemen, is dat voor video een stuk lastiger. Nog los van het feit dat je vaak te maken hebt met de beperkte kwaliteit van webcams. Relatief goede resultaten behaal je door iemand via Skype of Zoom te bellen op zijn/haar laptop en diegene te vragen om ondertussen zichzelf te filmen met zijn of haar smartphone op een statief (of in ieder geval rechtop staand). Het is echter veel gedoe en er kan van alles misgaan. Dit zijn enkele simpelere alternatieven:

Opnemen met Zoom

Videovergaderdienst Zoom heeft de mogelijkheid om de video van gesprekken op te nemen. Kies daarbij voor een opname in de cloud, want dat zorgt voor de hoogste beeldkwaliteit en er kan het minste misgaan. Je kunt vervolgens zowel de beelden van degene die spreekt, als het complete gesprek downloaden. Opnemen werkt niet alleen in de desktop-versie, maar ook in de mobiele versie van Zoom.

Videovergaderdiensten als Google Meet en Microsoft Teams bieden ook opnamefuncties, maar de praktijk leert dat Zoom het meest bruikbare resultaat oplevert.

Skype-gesprekken opnemen

Wil je de video van een Skype-gesprek opnemen, dan hoef je tegenwoordig niet meer te klooien met screen-capture-software. Met Skype Call Recorder (Mac) en Pamela (Windows) kun je een Skype gesprek opnemen, waarbij de webcambeelden van de individuele deelnemers aan het gesprek als losse video’s beschikbaar zijn. Ook van de audio worden losse bestanden gemaakt.

Daarnaast ondersteunt Skype een technologie die NDI heet. Als je deze setting aanzet worden de webcambeelden in Skype een soort virtuele camera’s die je in andere software kunt gebruiken. OBS Studio is een gratis tool die veel wordt gebruikt voor livestreaming, maar ook uitgebreide opnamefuncties heeft. Je kunt de videostreams van de verschillende deelnemers aan een Skype-gesprek via NDI laten binnen komen in deze software. Er bestaan ook mobiele applicaties die van een smartphone een live-camera via NDI maken. Het gebruik van tools als OBS Studio en de NDI-technologie vereist wat meer uitzoekwerk/ervaring, maar geeft je uiteindelijk ook veel meer mogelijkheden.

Skype Call Recorder (Mac) kost eenmalig 39,95 dollar, ongeveer 36 euro.

Pamela (Windows) kost eenmalig 14,95 euro.

OBS Studio is gratis te downloaden.

foto: Jonathan Farber 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.