Nieuws | Onderzoeksjournalistiek

Begin 2019 kregen 24 redacties geld om onderzoek te doen. Met de subsidie van het Stimuleringsfonds konden ze onderzoeksjournalistiek, een genre waar vaak op bezuinigd wordt, een structurele plek geven op hun redactie. Maar wat leverde dat concreet op? Een heleboel doorwrochte journalistieke producties. In het project Onder de Loep is een greep uit de onderzoeksverhalen nog eens in de spotlights gezet. 

Drie energiecentrales die plots in een kleine stad moeten verschijnen. Katholieke jongeren die zich verenigen in een extreemrechtse groepering. Kinderen die lijden onder de nieuwe jeugdzorgwet. De onderwerpen van de verhalen in Onder de Loep zijn divers, maar stuk voor stuk riepen ze vragen op. Ze vroegen om uitzoekwerk, en dat is precies wat 24 onderzoeksredacties door heel Nederland hebben geleverd.   

Subsidie voor onderzoeksjournalistiek

Begin 2019 kregen die redacties subsidie uit de regeling Onderzoeksjournalistiek. Het was de eerste keer dat het Stimuleringsfonds deze regeling openstelde, op initiatief van minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media). Onderzoeksjournalistiek was de laatste jaren op veel redacties een ondergeschoven kindje. Journalisten wilden wel, maar er was vaak niet genoeg tijd of geld. De regeling werd in het leven geroepen om redacties te helpen structureel ruimte te scheppen voor onderzoeksjournalistiek. Op dit moment loopt het tweede jaar van de subsidieregeling en na de zomer start de aanvraagperiode voor volgend jaar. 

Onder de Loep

Het afgelopen jaar werden er nieuwe redacties opgezet en bestaande redacties versterkt. Bovenal werden er uren en uren aan onderzoek verricht. Op Onder de Loep, een nieuw platform van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, wordt het resultaat van dat harde werk nog eens belicht. ‘Met een massa energie en hard werk zijn er door heel Nederland thema’s onderzocht die mensen regionaal en nationaal bezighouden,’ zegt projectleider onderzoeksjournalistiek Steffan Konings. ‘Op Onder de Loep willen we laten zien welke verhalen dat heeft opgeleverd.’  

Bekijk alle 24 verhalen in vogelvlucht op Onder de Loep

 Heb je vragen over de regeling onderzoeksjournalistiek of wil je in contact komen met de redacties achter deze verhalen? Mail dan naar onderzoeksjournalistiek@svdj.nl   

20 juli 2020
290 woorden 1 min. lezen
Tags: Onder de Loep, onderzoeksjournalistiek

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.