Reblr reikt je nieuwe bronnen aan tijdens het schrijven

Nieuws | Nieuws

Het idee voor Reblr ontstond bij de broer van Juriaan Vogelzang, informatietechnoloog Lysander Vogelzang. Hij houdt zich bezig met het verbeteren en inrichten van digitale archieven en hij had het vermoeden dat hier voor journalisten ook het nodige verbeterd zou kunnen worden, dus schakelde hij zijn broer in. De twee kwamen tot de conclusie dat het vinden van goede, betrouwbare bronnen voor (web-)journalisten een tijdrovende bezigheid is. Bovendien werken veel nieuwssites met aanbevelingen op basis van bijvoorbeeld populariteit van bepaalde artikelen. Zo kunnen rijke, gelaagde achtergrondartikelen worden ondergesneeuwd door bijvoorbeeld veel aangeklikte stukken over het weer.

‘Je weet niet wat je mist’

Vogelzang: “Journalisten hebben te maken met grote tijdsdruk en een overvloed aan content. Er wordt informatie geproduceerd op internet en dat moeten ze eigenlijk allemaal doorzoeken, willen ze aan hun informatie kunnen komen. Dat verloopt via een beperkt aantal algoritmes. Het algoritme dat Facebook bijvoorbeeld gebruikt is: mensen liken dit, mensen liken dat en dus krijg ik het te zien. Maar Facebook doet dat met een algoritme dat je niet in kan zien, wat je niet aan kan passen, dus je weet niet wat je mist. Dat is iets wat wij willen veranderen.” Door algoritmes te combineren ontstaat een tool die de journalist tijdens het typen van een artikel nieuwe en relevante bronnen aanreikt.

Het is de tweede keer dat subsidie is aangevraagd voor het idee, nadat het de eerste keer was afgewezen. “Toen was het erg gericht op consumenten”, legt Vogelzang uit. Een jaar later werd het plan verder toegespitst op de journalistiek en in maart namen ze deel aan de pressure cooker van het Stimuleringsfonds: het tweedaagse programma is bedoeld om van ideeën door middel van workshops en werkgroepen een concreet plan te maken.

Tijdens de pressure cooker bespraken ze hun ideeën met experts en journalisten. “Toen hebben we het idee verder aangescherpt, we hebben een verdienmodel gemaakt en bedacht wat journalisten echt nodig hebben en hoe we dat voor hen kunnen bereiken.”

Nadat de subsidie was toegekend ging Reblr in gesprek met tal van journalisten en iedereen bleek andere wensen te hebben.  Aan al die wensen wil Reblr voldoen. Een team van vijf mensen werkt hard om in februari een eerste product te hebben. Het loopt gesmeerd, zo laat Vogelzang, die zelf ook programmeert, weten.

Abonnementssysteem

Uiteindelijk moet Reblr voor zowel grote redacties als ZZP’ers toegankelijk worden. “Het is de bedoeling dat het met een abonnementssysteem gaat werken”, aldus Vogelzang. Ook individuen kunnen het programma tegen betaling gebruiken. “Hoe die verhouding precies wordt, weten we nog niet helemaal. Maar het moet ook voor freelancejournalisten beschikbaar worden en bijvoorbeeld op je telefoon te gebruiken zijn.”

Redacties bulken doorgaans niet van het geld, maar Reblr is volgens de makers de investering meer dan waard. “Het zorgt ervoor dat journalisten minder tijd kwijt zijn aan vervelende taken, dus dan kunnen we een vrij eenvoudige rekensom maken en zien dat dit redacties geld kan besparen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Reblr en blijf op de hoogte van de ontwikkeling.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.