Stimuleringsfonds stopt met innovatieregeling en start SVDJ Accelerator

Nieuws |
  • Peter Smet
  • 09 januari 2018
  • 584 woorden , 3 min. lezen

Vorig jaar waren er al grote veranderingen gaande binnen onze innovatieregeling. We zouden minder geld per idee besteden en meer op begeleiding inzetten. Projecten ontvingen tot 2017 gemiddeld 50.000 euro met uitschieters tot €100.000, waarbij ze gemiddeld 16 maanden nodig hadden om hun subsidietraject af te ronden.

Elf startups, 38 matches

Grofweg de helft van de projecten werd hierna duurzaam voortgezet. In 2017 ontvingen projecten gemiddeld 30.000 euro, maar nooit meer dan 35.000. En alle projecten duurden een half jaar, met intensieve begeleiding. Het resultaat? 90 procent van de projecten is voortgezet, binnen een groter bedrijf of met financiering vanuit de markt. De elf startups sloten in totaal 38 matches. Waanzinnig. De aanname is bewezen: subsidie is zilver, begeleiding is goud.
Toch is het geenszins tijd om op de lauweren te rusten. Natuurlijk kunnen we aan de knoppen van het huidige systeem draaien. Natuurlijk kunnen we nog marginale winsten boeken binnen het huidige proces. Maar er ligt nog een veel grotere kans op verbetering. Die verbetering zit ‘m niet in de knoppen, maar in een geheel nieuw systeem.

Subsidie verstrekken staat haaks op innovatie

Wat we ook aan begeleiding bieden, uiteindelijk blijft er één fundamenteel probleem: we verstrekken subsidie. Het verstrekken van subsidie staat haaks op innovatie. Wie subsidie aanvraagt, doet dat op basis van zekerheid. Vanuit die zekerheid schrijf je een vastomlijnd plan, met een strakke begroting. Dat voer je precies zo uit en daar leg je verantwoording over af.

Beginnen vanuit onzekerheid

Wie innoveert, doet het omgekeerde. Innovatie begint vanuit onzekerheid. Je formuleert aannames, gaat die testen en stuurt daarop bij. Je benodigde budget is telkens weer afhankelijk van waar je volgende stap naartoe wijst.
We hebben de begeleiding het afgelopen jaar aangepast op deze innovatieve denkwijze, maar het subsidiesysteem bleef intact. Dus zijn er nu projecten die achteraf slechts de helft van de toegekende subsidie nodig hadden. Net zo goed zijn er projecten die vastliepen, terwijl ze met meer middelen veel hoger hadden kunnen vliegen. Dat kan nooit de bedoeling zijn. We zijn er om de journalistiek te stimuleren, zonder mitsen en maren.  Op deze manier wordt ons jaarlijkse innovatiebudget optimaal benut.

SVDJ Accelerator: van subsidie naar begeleidingsplek

Daarom lanceren we nu de SVDJ Accelerator. Je dient geen aanvraag meer in voor subsidie, maar voor een begeleidingsplek. Deze plekken zijn voor start-ups, maar net zo goed voor nieuwe projecten binnen gevestigde organisaties. Of je nou freelancer bent, schrijft voor de krant, werkt voor de omroep, lesgeeft aan een opleiding of nog nooit in de journalistiek gewerkt heb: iedereen is welkom.
Het beperkte aantal mensen dat we toelaten, komt in onze Accelerator. Daar worden ze, op basis van hun specifieke behoeften, gekoppeld aan coaches en mentoren. Samen met hen kijken we per stap naar wat het team nodig heeft. Steeds schrijft het team een nieuw plan, met bijbehorende begroting. En dan gaan ze aan de slag. Om vervolgens te evalueren en weer aan een nieuwe stap te beginnen. Tot aan het jaarlijkse event Media van Morgen, vanwaar zoveel mogelijk teams vertrekken met vervolgfinanciering van een bestaand (media)bedrijf dat brood ziet in hun project.

Snelle, harde resultaten

Met dit sprintsysteem gaan we gericht subsidiëren. Geen bureaucratische formaliteiten meer, maar een flexibel systeem, dat past bij de innovatieve mentaliteit van start-ups. Gericht op snelle, harde resultaten, waarbij razendsnel geschakeld kan worden en prestaties beloond worden. Een systeem waarin we het meeste halen uit een beperkt subsidiebedrag. Een groot experiment, dat we graag met iedereen binnen de sector aangaan.
Aanmelden voor de SVDJ Accelerator kan vanaf 15 januari: houd svdj.nl in de gaten. 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.