Truth Tracker zet blockchain in om objectiviteit te meten

Nieuws |
  • Redactie
  • 08 mei 2017
  • 328 woorden , 1 min. lezen

Wat gaan jullie doen?

Als lezer ben je nu aangewezen op de reputatie van een uitgever voor de objectiviteit van nieuws. Wij willen dit openbreken door artikelen en hun bronnen vast te leggen in de blockchain. Op basis van de blockchain en metadata kunnen we lezers een indicatie geven van de objectiviteit van een artikel.

Hoe gaan jullie dat aanpakken?

Als eerste willen een methode opzetten om artikelen in de blockchain vast te kunnen leggen, zodat je precies kunt refereren aan een bepaalde versie van een artikel in tegenstelling tot links naar websites. Dit maakt het mogelijk om in binnen een artikel te refereren aan een pagina in de blockchain, zo eenvoudig als je nu met een link zou doen. Op deze manier willen we het makkelijker maken voor journalisten om met bronnen om te gaan. Zodra we weten wat voor bronnen een artikel gebruikt en hoe dit zich verhoudt tot andere artikelen kunnen we hieruit een score generen over de objectiviteit van dit artikel.

Wat maakt jullie plan vernieuwend?

Het vernieuwende zit hem in de toepassing van de blockchain. Door de artikelen en verwijzingen op te slaan in de blockchain is de informatie over connecties transparant en voor ieder inzichtelijk. Dit is een breuk met een op reputatie gebaseerd stelsel waarin het voor de lezer niet praktisch na te gaan is of een artikel objectief is.

Hoe gaan jullie er geld mee verdienen?

Op het moment van schrijven hebben we geen plannen hier geld mee te verdienen en zien we het als een tool voor algemeen nut.

Journalisten en techniek blijkt vaak een lastige combinatie. Hoe enthousiasmeer je een journalist voor blockchain?

We willen tools integreren met bestaande publicatieplatformen zodat het voor journalisten niet veel lastiger is dan het gebruiken van een link. Hiermee willen we journalisten die kwalitatieve artikelen schrijven middelen geven dit ook aan hun lezerspubliek duidelijk te maken.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.