Immrs: ‘We hebben ontzettend veel geleerd’

Nieuws | Nieuws

Het idee van Van Gameren en Vreekamp

Van Gameren en Vreekamp testten in de periode van januari 2015 tot mei 2015 hun nieuwsreader met ruim 900 gebruikers. Het idee was dat men een persoonlijke vraag kon stellen bij het nieuws. Immrs zou vervolgens een dossier van nieuwsartikelen samenstellen die de vraag beantwoordt. De doelgroep lag tussen de 40 en 65 jaar. Er werd sterk gelet op de persoonlijke voorkeur van gebruikers en de gebruikerservaring was erg belangrijk. Het moest haalbaar zijn om een dossier uit te lezen en de vraag te beantwoorden.

Immrs werkte samen met de School voor Journalistiek, onderzoeksinstituut TNO en artikelendatabase Newz. De werking van Immrs was erg afhankelijk van News, vertelde Van Gameren in 2013, het zou de perfecte samenwerkingspartner zijn. Van Gameren: “Het gros van de kwaliteitsjournalistiek in Nederland gaat zijn content ook via Newz verspreiden. Daar worden onze dossiers uit opgebouwd.”

‘We hebben ontzettend veel geleerd’

Het waren mooie en grootse plannen, maar het liep allemaal anders dan verwacht. Om te beginnen bleek het dat niet de lezer, maar de journalist de vraag moest stellen bij het nieuws. “Tijdens de test kwamen we er achter dat als de lezer zelf de vraag moest stellen, hij zenuwachtig wordt. De gebruiker dacht dat hij moest bewijzen dat hij goed het nieuws volgde en een goede vraag kon stellen. Maar dat was nooit onze bedoeling. Wij wilden de lezer voeden met interessante dingen die voor hem relevant zijn”, aldus Van Gameren.

De nieuwsreader zelf zag er uiteindelijk heel anders uit dan Van Gameren en Vreekamp hadden gedacht. “Het zou een app worden waar de lezer zijn vraag kon stellen. Vervolgens zou er een dossier tevoorschijn komen met artikelen die de vraag beantwoordden. Maar omdat nu de journalist de vraag stelt, zijn er al dossiers beschikbaar zodra de lezer Immrs opent. Deze kan dan kiezen uit verschillende vragen met dossiers. De volgende keer dat de lezer Immrs bezoekt, staat het meest relevante dossier voor hem bovenaan.” Van Gameren en Vreekamp hadden verwacht dat de artikelen in het dossier in een bepaalde volgorde moesten staan, maar dat bleek niet noodzakelijk. De lezer leest de artikelen op de volgorde die hij zelf prefereert. Vaak worden ook niet alle artikelen, maar twee of drie van de hooguit acht artikelen gelezen.

In mei 2015 kwamen Van Gameren en Vreekamp voor een groot probleem te staan. Database Newz viel weg en daarmee ook een belangrijk ingrediënt voor de nieuwsreader. “Het was een keiharde deadline. We hadden geen mogelijkheid meer om nieuwe artikelen toe te voegen. We konden niets meer.”

Hoe verder?

Door het wegvallen van de database, hadden Van Gameren en Vreekamp geen mogelijkheid meer om de artikelen ergens vandaan te halen. Een nieuwe database vinden was moeilijk. Newz werd gratis ter beschikking gesteld voor Immrs en dat doen de andere databanken niet zomaar.

Van Gameren en Vreekamp vonden uiteindelijk toch en alternatief. Tijdens het testen van Immrs kwam HANSI op hun pad; een Human-Assisted News Selection Interface. “Aan de ene kant is er een database met miljoenen artikelen en aan de andere kant is er een dossier voor een gebruiker. Daartussen lijkt een black box te zitten. Maar dat is helemaal geen black box, dat is een slimme filter”, vertelt Van Gameren. “Door middel van semantische netwerktechnologie kan een systeem intelligenter zoeken in zo’n database. Met HANSI hebben we daarmee een begin gemaakt.”

Door dit systeem aan te bieden aan databanken, hopen Van Gameren en Vreekamp hiervoor in ruil gebruik te mogen maken van hun content. Op die manier kunnen de dossiers gevuld worden. HANSI is nog een conceptontwikkeling, iets waar Van Gameren en Vreekamp zich nu vooral op richten.

Van Gameren: “We hebben onze focus verlegd naar het zoeken en de dossiervorming. Daar zit de intelligentie van HANSI en we denken daar meerwaarde te creëren. HANSI is een opstapje naar de ontwikkeling van een volwaardige journalistieke tool die journalisten werk uit handen neemt. Op termijn kan hieruit een dossierpublicatietool worden ontwikkeld die wél financieel haalbaar is.”

‘Nuse – news you can use’

Half december werd bekend dat Van Gameren en Vreekamp subsidie krijgen voor hun journalistieke tool HANSI. De naam van het project is dit keer Nuse. Het is een researchplatform voor journalisten dat als doel heeft onderzoek te ondersteunen. Dit doet het onder andere door middel van het doorzoeken van ouder materiaal op onderwerp en van verschillende bestaande databases.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.