Tieners en media: "Facebook is echt dood"

Nieuws | Nieuws

Dounia (14), vmbo, AmsterdamDo

“Ik kijk elke ochtend aan het ontbijt naar het nieuws van de dag of de week. Er zit op m’n telefoon zo’n scherm met het belangrijkste nieuws, zodat je niet hoeft te zoeken (Apple News, MvdB). Bijvoorbeeld wie er gekozen is in Amerika of als er een ongeluk is gebeurd. Als er genoeg informatie in staat lees ik alleen de highlights, en als ik meer wil weten lees ik door.”
“Op YouTube kijk ik filmpjes en lees ik de reacties eronder. Daar kun je met mensen discussies aangaan. Bijvoorbeeld over een filmpje van iemand die een spelletje speelt, als die het verkeerd doet gaan mensen argumenten leveren.”
“Ik kijk niet meer naar het Jeugdjournaal. Vroeger wel. Toen had ik nog geen telefoon die ik constant gebruikte, dus toen kreeg ik daar m’n informatie. Als ik volwassen was zou ik denk ik meer nieuws opzoeken, want het zou meer te maken hebben met m’n werk. Of ik kranten zou lezen? Dat betwijfel ik. Daarin moet je echt zoeken wat je wil lezen, en op internet kun je gewoon intypen waarin je geïnteresseerd bent.”

20170720_183612Anne (13), vwo, Sellingen

“Ik heb op mijn telefoon spelletjes en WhatsApp. Ik praat met anderen uit mijn klas en spreek af om dingen te doen. Snapchat en Instagram heb ik niet. Ik mag het wel van m’n ouders, maar ik heb er geen behoefte aan. Nee, Facebook ook niet.”
“Als er belangrijk nieuws is weet ik het altijd wel binnen 24 uur. Ik hoor het van mijn ouders of het wordt gedeeld in een groepsapp met mensen van mijn leeftijd. Ik vind alle onderwerpen wel interessant, behalve politiek. Ik vind het nieuws leuk als er bijvoorbeeld records zijn gebroken of als er voetbalnieuws is. Maar ik zoek het zelf eigenlijk nooit op. Er zijn altijd wel van die transfers en zo, maar dat zie ik wel als ze op het veld staan.”
“Ik denk dat ik als ik volwassen ben wel meer het nieuws volg, omdat het je dan meer boeit ofzo. Of meer met mensen omgaat die met die dingen te maken hebben. Ik denk dat ik dan elke avond wel het Journaal kijk. De krant ga ik denk ik niet lezen. Maar ik heb dan misschien wel social media.”

OmarOmar (16), havo, Amsterdam

“Als ik niet game, zit ik op m’n telefoon en als ik niet op m’n telefoon zit, ben ik aan het eten of slapen. Op mijn telefoon zit ik op YouTube, WhatsApp, Instagram, Snapchat, Telegram. Op Instagram kun je op de trending page kijken en de hele dag doorgaan met swipen, het stopt nooit. Ik zit niet op Facebook, dat is echt dood.”
“Ik zoek soms nieuws op over mijn vaderland, Egypte. Als ik nieuws hoor over Egypte zoek ik op Google en dan staat NOS meestal bovenaan, of Telegraaf. Je hebt niet altijd het echte nieuws, het kan ook fake news zijn: gewoon roddels of dingen die niet kloppen. Als er iets over geloof of ras wordt verteld geloven mensen het meteen. Dat doen journalisten voor aandacht. Niet alle journalisten zijn zo, maar veel wel. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: moslims zijn allemaal terroristen.”
“Thuis kijken we vaak eerst het NOS Journaal en daarna het Jeugdjournaal. Het boeit me als er iets in mijn land gebeurt, Nederland of Egypte. In Egypte woont mijn familie, dus daar maak ik me wel druk om. En over Nederland ook, omdat er veel aanslagen in Europa zijn en ik bang ben dat er hier binnenkort ook een aanslag is.”
“Ik denk niet dat kranten later nog worden gebruikt, het is niet milieuvriendelijk en iedereen heeft straks telefoons. Ik denk dat ik het nieuws later vooral volg op de computer, niet op televisie. Ik heb alleen een computer, een bed en een keuken nodig.”
Lees ook deel 1 in deze serie: “De juf hield een hele preek over nepnieuws.”

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.