Bijeenkomst

Cross-border binnen Nederland

Op 29 juni organiseerden we ‘Cross-border binnen Nederland’! Tijdens deze middag kwamen journalisten uit alle windrichtingen in House of Watt samen om met elkaar aan de slag te gaan. Aan de hand van verschillende onderzoeksthema’s werden ideeën uitgewisseld en stappen richting eerste samenwerkingen gezet. Bekijk nu de foto’s (door Saskia Beers)!

Datum
29 juni 2022
Tijd
12:00 – 17:00
Locatie
House of Watt, James Wattstraat 73, 1097 DL Amsterdam
Organisator
Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
Kosten
Gratis
Over dit event

Verspreid over het land houden journalisten zich met dezelfde onderwerpen bezig, zoals energietransitie, klimaat, (jeugd)zorg, grote bouwprojecten, huisvesting of onderwijs. Wat als journalisten, uit verschillende regio’s, onderling de krachten bundelen?

Internationaal wordt er steeds vaker samen gewerkt aan belangwekkende cross-border onderzoeksverhalen. Samen met Arena for Journalism wil SVDJ uitzoeken hoe we de lessen en methoden uit deze groeiende collaborative journalism praktijk kunnen toepassen op de grenzen die we binnen Nederland kennen.

Voor wie?

Voor journalisten die openstaan om samenwerking op het gebied van onderzoek aan te gaan met collega-journalisten van andere media of uit andere regio’s. Daarbij richten we ons nadrukkelijk op de journalist, in plaats van de mediaorganisatie, om zo te bouwen aan samenwerkingsnetwerken ‘van onderaf’.

Met deze middag hopen we specifiek samenwerkingsverbanden te kunnen leggen tussen verschillende regio’s. We heten daarom regionale en lokale (onderzoeks)journalisten in het bijzonder welkom.

Of je nu freelancer bent of in dienst, het maakt voor deze middag niet uit. Het gaat om de wens om samen aan een onderzoeksverhaal te werken. Je kunt als individu of als team komen.

Wat gaan we doen?

Deze bijeenkomst staat in het teken van het verkennen van samenwerking en het ontmoeten van collega’s van verschillende media. De bedoeling is om deze middag actief met elkaar aan de slag te gaan. Dit doen we aan de hand van de methode van cross-border collaborative journalism.

Op basis van onderzoeksthema’s die de deelnemers van tevoren aandragen, gaan we uiteen in subgroepen en onderzoeken we hoe journalisten met gelijke interesses samen onderzoeksverhalen zouden kunnen maken. Hierbij zullen journalistieke trainers aanwezig zijn om de werksessies in goede banen te leiden.

Voordat we ons opsplitsen opent Brigitte Alfter de middag met een keynote. Brigitte is onderzoeksjournaliste, directeur van Arena for Journalism en oprichter van de jaarlijkse conferentie Data Harvest. Zij zal ons meer vertellen over de potentie van samenwerken over geografische en culturele grenzen heen. Ook horen we van een aantal ervaringsdeskundigen wat zij hebben geleerd van geslaagde en minder geslaagde journalistieke samenwerkingsprojecten.

Subsidiemogelijkheid

Vanaf 29 juni is het mogelijk om bij SVDJ een subsidieaanvraag te doen voor thematische onderzoeksjournalistieke samenwerkingen. Lees alle informatie over deze subsidiemogelijkheid hier.

Vragen over het event? Neem contact met ons op via info(@)svdj.nl of 070 361 7111 . Steffan Konings (Coördinator onderzoeksjournalistiek) en Lotte Kamphuis (Communicatie & Evenementen) organiseren dit event.