Huis van de Journalistiek stap dichterbij

Nieuws | Journalistiek en maatschappij

Deze week is een belangrijke stap gezet in het traject dat moet leiden tot de oprichting van een Huis van de Journalistiek. Het Amsterdamse college is akkoord gegaan met de nieuwbouw van een bijzondere versie van de Amsterdamse bibliotheek (OBA Next) op de Zuidas en in die plannen zal ook het Huis van de Journalistiek onderdak vinden in dat gebouw. Als de Amsterdamse gemeenteraad op 21 april instemt met het plan, brengt dat de verwezenlijking van een idee dat al enige tijd geleden werd geboren, een stuk dichterbij.

Het initiatief tot het voeren van gesprekken die moeten leiden tot oprichting van een Huis van de Journalistiek is in 2014 genomen vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Het idee was en is om een fysieke plek te vinden, waar allerlei journalistieke functies samen komen. Een plek waar journalistiek wordt bedreven, bediscussieerd, waar debatten plaats vinden, trainingen, cursussen, presentaties. Een plek waar media-onderzoekers zich thuis voelen, maar vooral ook een plek met een publieksfunctie, waar de plaats en het belang van journalistiek op een aansprekende manier inzichtelijk wordt gemaakt voor een breed publiek.

Verscheidenheid aan maatschappelijke partners

Vanuit het Fonds zijn hierover in de loop der jaren gesprekken gevoerd met partijen die interesse hebben getoond in deelname, zoals World Press Photo, Beeld & Geluid, de UVA en anderen. Die gesprekken – met wellicht nog meer potentiële partners – zullen de komende maanden worden geïntensiveerd, om te komen tot een plan waarin heldere, haalbare en realistische doelen zijn geformuleerd.

De initiatiefnemers verwachten dat bewoners en bezoekers van het Huis van de Journalistiek zich thuis zullen voelen in het gebouw waar OBA Next de hoofdbewoner is. Naast de OBA krijgt een verscheidenheid aan aansprekende maatschappelijke partners een plek in OBA NEXT, zoals The European Cultural Foundation, Stichting IMC Weekendschool en multicultureel debatcentrum Argan. Hoewel de bewoners van het nieuw te bouwen pand een eigen verantwoordelijkheid en missie hebben, is zeker de verwachting dat deze organisaties op onderdelen de samenwerking zullen zoeken. Immers, het Huis van de Journalistiek, OBA en andere partners vinden elkaar in een zoektocht waarbij de verantwoordelijkheden en mogelijkheden die met het verspreiden van informatie gepaard gaan centraal staan.

Oplevering in 2027

Als de raad akkoord gaat, zal het gebouw naar verwachting in 2027 worden opgeleverd. De kwartiermakers van het Huis van de Journalistiek willen tot die tijd al activiteiten ontwikkelen die je in dat kader kunt verwachten, al dan niet in een tijdelijk onderkomen.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.