Tieners en media: "Ik geloof niet alles wat op internet staat"
Nieuws |Maryam (18), vmbo, Amsterdam
“Ik zit veel op Instagram, op de Explore Page. Soms krijg ik daar het nieuws te horen, en niet via NOS of zo. Ik heb de aanslag in Engeland via Instagram te horen gekregen, en de aanslag in Frankrijk ook. Als ik dan meer wil weten ga ik naar NOS, Telegraaf of NU.nl. Daar lees ik er meer over. Want hoe meer kennis je hebt, hoe beter de conversaties die je hebt met andere mensen.”
“Ik heb familie in Egypte, en daar zijn veel kanalen verboden omdat ze het echte nieuws uitzenden. De kanalen die daar zijn geweigerd kunnen we thuis in Nederland wel kijken. Het nieuws op de Nederlandse televisie vertrouw ik wel. Het nieuws is hier niet zo bizar als in andere landen zoals in Egypte en Amerika. Nederland is best wel een rustig en veilig land. Dus ik denk niet dat journalisten hier snel zullen liegen.”
“Niet alles wat op internet staat, geloof ik. Soms staat op de ene site iets en op de andere site iets anders. Dan kijk ik wat de meerderheid zegt. Op school praten we soms een halfuurtje of twintig minuten over het nieuws. Dat vind ik heel interessant, want dan kun je ook horen wat andere mensen vinden. Soms vind ik iets, maar zegt iemand anders iets anders en denk ik: je hebt eigenlijk wel gelijk.”
Isa (16), havo, Breda
“Ik gebruik Twitter om op de hoogte van het nieuws te blijven. Als er iets gebeurt zijn er vaak mensen in de buurt die er dan over tweeten. Het is veel sneller dan andere bronnen, vooral de NOS is altijd veel trager. Door mij gebruikt m’n moeder nu ook Twitter. Naast Twitter krijg ik m’n nieuws ook van de radio, ik word elke dag wakker met 3FM.”
“Op school spreken we elke week over het nieuws tijdens Maatschappijleer. De lerares vraagt dan aan ons wat het nieuws is. De meeste leerlingen hebben het van Facebook, maar vaak weten ze niet precies of het klopt en waar de informatie vandaan komt. Een keer bleek iets bijvoorbeeld in 2014 te zijn gebeurd. Dan vind ik radio of de NOS toch wat betrouwbaarder.”
“Kranten gebruik ik heel weinig. Ik ben fan van De Lama’s, en de enige reden dat ik de krant koop is als er een interview met een van hen instaat. M’n ouders hebben de Volkskrant en soms zeggen ze het als er een interessant stuk in staat. Maar dan vraag ik ze of ze even de digitale versie willen sturen, da’s een stuk makkelijker.”
Marlotte (16), havo, Beuningen
“Ik kijk elke dag het nieuws op mijn iPhone, daarop kun je naar het linkerscherm swipen en dan zie je het nieuws. Als er iets interessants bij zit, lees ik het helemaal. Als er iets groots in de wereld is gebeurd vind ik dat interessant en belangrijk. Over Trump bijvoorbeeld, of als er weer iets is gebeurd in Syrië, want dat zijn nu actuele onderwerpen.”
“Op mijn telefoon gebruik ik Snapchat het meest, het is leuker om gesprekken mee te voeren dan WhatsApp. Instagram heeft de stories-functie van Snapchat overgenomen, en WhatsApp nu ook. Maar ik kijk er op Instagram niet eens naar dat gedeelte, ik vind het een beetje onzinnig dat ze die functie allemaal van elkaar overnemen.”
“Bij Geschiedenis hebben we elke week een actualiteitentoets, waarbij we op de iPad vragen krijgen over het nieuws. Daarvoor kijk ik elke dag vijftien minuten naar het Journaal van 16.00 uur. Als het niet voor school zou hoeven, weet ik niet of ik dat zou doen. Later ben ik denk ik meer met het nieuws bezig . Nu woon ik nog thuis, maar als ik ga studeren en met de trein ga reizen ben ik denk ik meer bezig met de wereld om me heen.”
Lees ook de eerdere delen in deze serie: