Jacky de Vries (NH Media): ‘Van Wittkampf leerde ik: in alles wat je doet als journalist ligt veel van jezelf’

Nieuws | Op de werkvloer
  • Sara Madou
  • 16 september 2021
  • 492 woorden , 2 min. lezen

Of je het nu las tijdens je studie, in de eerste jaren als journalist of toen je al een oude rot in het vak was: een goed journalistiek boek blijft je bij. In een korte serie vertellen journalisten over het boek dat hun blik op het vak veranderde. Jacky de Vries is coördinator regio en lokale samenwerkingen bij NH Media, daarnaast heeft hij een eigen uitgeverij. Zijn favoriete journalistieke boek: Verzameld werk van Willem Wittkampf (samengesteld door Hans Heesen, Uitgeverij De Prom, 2000).

“Als jong journalist maakte dit boek een enorme indruk op me. Wittkampf hoort als interviewer in één adem genoemd te worden met grootheden als Bibeb en Ischa Meijer. In de jaren vijftig en zestig stond hij te boek als de beste interviewer van ons land. Ik leerde Wittkampf kennen via Stef Verhoeven, een docent op de School voor de Journalistiek. Al lezende ging er een wereld voor me open. Er bleek zoveel meer mogelijk dan wat ik op school leerde, van alle regels waar ze het daar over hadden kreeg ik het soms benauwd. Door Wittkampf begreep ik dat journalistiek een prachtige zoektocht kan zijn. Niet alleen naar andere mensen en werelden, maar ook naar jezelf. Sindsdien ervaar ik journalistiek als een mooie speeltuin, die elke dag weer nieuwe kansen en nog mooiere verhalen biedt. Mijn vak verrijkt nog steeds mijn wereld. Niet alleen in wat ik doe bij NH Media, maar ook als schrijvende journalist en uitgever van boeken en tijdschriften.”

Liefde voor de mens

“De lijfspreuk van Wittkampf was ‘Het zijn jouw woorden, maar het is mijn verhaal.’ Met andere woorden: in alles wat je doet als journalist, van de woordkeuze tot de invalshoek die je kiest, ligt als het goed is ook heel veel van jezelf. Dit motto ligt diep verankerd in alles wat ik doe. Het is ook de basis van de veranderende werkwijze die ik heb ingevoerd binnen de regionale omroep NH Media, waar we journalisten de regio insturen als verhalenvertellers. Ga heen, ontmoet mensen en vertel verhalen. Een werkwijze die inmiddels door veel omroepen is overgenomen. Voor mij gaat journalistiek niet over organisaties en systemen, maar over mensen. En: hun verhouding ten opzichte van het systeem en elkaar. Die liefde voor de mens vind ik ook in het werk van Wittkampf. Met liefdevolle pen, maar tegelijkertijd uiterst scherp, verwondert hij zich over de wereld om hem heen. Als ik het boek nu opensla kan ik nog steeds ontroerd raken door de openingszinnen van Wittkampf en de passie waarmee hij in de ander duikt. Neem bijvoorbeeld het verhaal Theo de Temmer, een interview met een reisleider. ‘Ik dacht: ik moet een mooie berg hebben, een die ook zachte glooiingen heeft, en als het kan een meer in de buurt, en een stuk land, want alleen maar berg, dat gaat beklemmen.’ Dat raakt me intens. Het vermengen van literatuur en journalistiek levert daarmee een indringende schoonheid op.”

Favoriete boek: Verzameld werk van Willem Wittkampf (samengesteld door Hans Heesen, Uitgeverij De Prom, 2000).

Omslagfoto door: cottonbro 

Jacky de Vries

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.