Jongeren over media: "Mijn generatie zit te veel op social media"

Nieuws |

4 PatrickPatrick (19), student ICT-beheer, Goes

“Twitter is mijn meest waardevolle nieuwsbron. Het is alles ineen: een soort trechter waar alles bij elkaar komt. Ik volg nieuwsaccounts van de NOS en NU.nl en zo, en de journalisten achter de stukken die ik lees. Je ziet altijd een naam boven een artikel, maar je weet niet wie die mens is, en wat die mens zelf voor meningen heeft. Los van het ‘objectieve’ artikel.”
“Ik ben ook lid van De Correspondent, al lees ik het niet heel vaak. Het zijn vaak lange stukken met veel achtergrondinformatie, waardoor je niet alleen het nieuws meekrijgt maar ook alles eromheen, dat vind ik wel prettig. Ik lees meestal op zondag de hele week door. Op tv kijk ik weleens naar Jinek, dat interesseert me niet altijd, maar het kijkt wel lekker weg.”
“Je ziet dat minder mensen Twitter zijn gaan gebruiken. Als ik zeg dat ik het gebruik, zijn mensen vaak verbaasd. De meesten zijn overgestapt naar Facebook en daarna Instagram. Ik zit zelf op Instagram en Snapchat. Ook nog wel op Facebook, maar dat is een beetje overgenomen door de oudere generatie.”

Roma (20), student Cultureel Organiseren, Zaandam4 Roma

“Ik lees graag en via Facebook kan ik van alles lezen. Het is handig dat door Facebook de interessante nieuwsberichten worden gefilterd. Als je op de NOS-site kijkt zie je misschien maar drie dingen die je boeien, maar op Facebook komt alles wat je leuk vindt naar boven. Je hebt ook veel fake news, dus ik probeer het wel met een korrel zout te nemen en op Google te zoeken of iets klopt.”
“Ik heb de Volkskrant geliked, dat vind ik een fijne krant. Het is heel erg gericht op informeren. Je leest wat er is gebeurd, en ze laten je zelf een mening vormen. Ik vind ook dat nieuwsmedia dat moeten doen. Later ga ik absoluut een krant nemen, als ik een vast inkomen heb. Ik zou hem dan digitaal lezen: dat neemt minder ruimte in en dan heb ik ‘m altijd bij me. Ik zie bij de jeugd dat ze vaak het nieuws gewoon niet lezen. Dat vind ik heel zonde. Natuurlijk is er veel ellende, maar niet alleen máár. En ook van de ellende leer je dingen.”
“Mijn televisie heb ik vooral voor Netflix, en verder kijk ik VICELAND. Daar ben ik echt fan van: het laat je allerlei dingen van de wereld zien waar je normaal nooit naar zou kijken. Ik wil wel een tv-abonnement houden, ik vind het prettig om af en toe doelloos naar de tv te staren.”

WhatsApp Image 2017-08-10 at 12.26.47Tom (18), student Criminologie, Den Hoorn

“Ik heb de NU.nl-app op m’n telefoon, vooral voor het sportnieuws. Voor de rest volg ik niet heel veel nieuws. De hoofddingen krijg je wel mee, deels via social media, deels via de tv of de krant in de trein. Op Facebook heb ik de NOS geliked, de Telegraaf, NU.nl, zulke dingen.”
“Ik vind de nieuwsvoorziening in Nederland goed, maar je hoort wel vaak het verhaal van één kant. Bijvoorbeeld bij politiek nieuws, dan lees je over het standpunt van één partij maar weet je niet wat de rest vindt. Of er wordt  over iemand gepraat zonder dat die persoon zelf inbreng heeft. Laatst las ik dat rapper Boef een show had afgelast, met de kop: ‘Boef stelt duizenden fans teleur’. Maar later las ik dat hij van de organisatie moest stoppen. Die kop was dus niet waar.”
“Mijn generatie is misschien te veel met social media bezig. Soms denk ik dat contacten in real life eronder zouden kunnen lijden. Vooral bij de generatie onder mij neemt het ernstige vormen aan. Op hun twaalfde lopen ze al met de nieuwste iPhone rond. Op die leeftijd moet je denk ik nog niet bezig zijn met hoe je je moet presenteren online.”
 
 

Dit is het slot van een serie over jongeren en media. Lees ook de eerdere delen:

  1. “De juf hield een hele preek over nepnieuws.”
  2. “Facebook is echt dood”
  3. “Ik geloof niet alles wat op internet staat” 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.