Misha Melita: ‘In 2021 is het podcastlandschap echt nog niet verzadigd’
Nieuws | De VoorspellersMisha Melita (29) is journalist en podcastmaker. Ze produceert de podcast Vandaag van NRC en organiseert met het Podcastnetwerk het jaarlijkse Podcastfestival. Gaat in 2021 echt iedereen aan de podcast? En welke nieuwe vormen van het medium gaan we komend jaar zien?
‘Ik hoop dat het in 2021 niet meer nodig is om uit te leggen wat een podcast is, het mag een beetje uit het exotische. Er is daarom nog veel te bereiken aan de ontdek-kant: hoe ontdek je nieuwe podcasts? Ik hoop dat er in 2021 een gids komt om beginnende luisteraars aan het luisteren te krijgen en de diversiteit in podcastland te laten zien. Dat kan onafhankelijk zoals Cineville, maar traditionele media kunnen daar ook een rol in spelen, zoals de VPRO Gids en de Volkskrant al een beetje doen.
Films voor je oren
2021 wordt het jaar van fictie in podcastland. Dat zie je al in de VS en Nederland heeft een rijke radiodocumentaire- en hoorspeltraditie, daar sluit fictie mooi bij aan. Daarmee kun je een jongere doelgroep bereiken, maar ook juist een oudere die nog herinneringen heeft aan hoe ze met de hele familie rond de radio zaten. Daarmee wordt het luisteren ook belangrijk in de entertainmenthoek. Het worden films voor je oren.
Ik denk dat er ook meer creatieve vormen komen, bijvoorbeeld heel korte podcasts. Of dat theatermakers podcasts als kleine toneelstukken gaan maken die je gaan aanspreken als luisteraar, dat je bijvoorbeeld iets moet doen of ergens heen moet. Je kunt de grens van het luisteren oprekken en spelen met de relatie tot de luisteraar. De kracht van podcasts is dat het zo divers is en er zo veel mogelijk is. Er wordt ook nog meer geïnvesteerd in sound design, daardoor maak je de ervaring nog beter.
Nerdwereld
Ik zou graag zien dat ook onervaren makers in 2021 het geluid serieus gaan nemen. Er wordt nog steeds soms ingeleverd op geluidskwaliteit. Soms weet je niet eens waarom je niet verder wilt luisteren, maar dat is dan vaak vanwege slechte geluidskwaliteit. Dat is zonde. De podcastwereld lijkt soms een nerdwereld, omdat het over de technische kant gaat. Journalisten zijn snel bang voor technische dingen, maar dat hoeft niet. Want het is echt niet moeilijk. Je moet gewoon even nadenken en geluidskwaliteit serieus nemen. Doe het met liefde en aandacht, dan komt het ook goed.
In 2021 is het podcastlandschap in Nederland echt nog niet verzadigd. Wat mij betreft: hoe meer hoe beter. Het gaat snel over concurrentie, over Hilversum versus onafhankelijke makers, radio versus podcast, maar dat hoeft niet. Er is heel veel ruimte. We zeggen bij boeken toch ook niet, de bibliotheek is vol, dus hou maar op met schrijven.
Abonnementen stapelen
2021 wordt ook het jaar van de ‘walled gardens’. Tot nu toe waren podcasts vaak te beluisteren via alle podcastapps, maar nu zie je meer ‘exclusives’. Zoals NRC dat doet met NRC audio, maar ook Spotify en Storytel. Producties die je alleen via die app kunt luisteren en waar je in de toekomst mogelijk voor moet betalen. Dat is nodig, want ook podcastmakers hebben een verdienmodel nodig.
Dat is spannend, want als je alles wilt luisteren, moet je al die apps hebben. Ik weet niet of de consument dat wil. Tegelijkertijd is dat abonnementen stapelen wel iets waar onze economie naartoe gaat.’