Podcast: Hoe een efficiëntieslag op de redactie van huis-aan-huiskranten uitgroeide tot Pubble

Nieuws | Podcast
  • Redactie
  • 12 juni 2024
  • 405 woorden , 2 min. lezen

Media van Morgen: Dé podcast over journalistieke innovatie. In iedere aflevering gaat Suse van Kleef in gesprek met een vernieuwer uit de mediasector. Want hoe doe je dat eigenlijk, de journalistiek innoveren? We kunnen alvast verklappen: het gaat niet over de nieuwste technologische snufjes of megalomane projecten, maar over het begrijpen van problemen en hier stapsgewijs slimme oplossingen voor bedenken.

Deze keer is Lianne de Bruijn te gast, implementatiespecialist bij Pubble. Zij schuift aan bij Suse van Kleef en vertelt over hun online productiesysteem voor uitgevers van huis-aan-huiskranten, magazines en dagbladen. Het systeem werd bedacht om het werk van uitgevers een stuk makkelijker te maken. Van de opmaak van de papieren krant tot het administreren en factureren van online advertenties. Een totaalpakket, zou je kunnen zeggen.

De eerste contouren van Pubble werden in 2011 ontworpen op de werkvloer van de lokale uitgever Enter Media. Het familiebedrijf, waar ook de vader en broer van Lianne werkzaam zijn, startte met het uitgeven van WeesperNieuws, breidde dat uit met DiemerNieuws en voegde daar later ook BussemsNieuws en NaarderNieuws aan toe. Alle titels hadden hun eigen manier van samenstellen, factureren en opmaken. Zou daar niet een slimmere oplossing voor zijn? Na een zoektocht naar een bestaand systeem kwamen ze tot de conclusie; dit kunnen we zelf goedkoper bedenken en maken. En zo geschiedde.

Inmiddels worden er meer dan 500 titels verspreid door heel Nederland gemaakt met de software. En kijkt Pubble al over de grens om uit te breiden. Een oplossing die voor jou werkt, kan ook anderen in de sector verder helpen. Op welke manier bracht Pubble vernieuwing voor huis-aan-huiskranten en nieuwsbladen?

Liannes grootste tip: wees niet bang om te veranderen. Ga met je tijd mee. Want als je niet meegaat, ga ja stilstaan en word je voorbijgelopen.

Luister het hele verhaal van Pubble nu in aflevering 6 van Media van Morgen.

Beluister de hele aflevering

Komende weken publiceren we iedere woensdag een nieuwe aflevering van de podcast Media van Morgen. Bekijk deze pagina voor meer informatie en beluister alle afleveringen of luister de aflevering via het springcastplatform.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.