© SVDJ

Podcast: Hoe Tolkie nieuws toegankelijk maakt voor én met laaggeletterden

Nieuws | Podcast
  • Redactie
  • 26 juni 2024
  • 363 woorden , 2 min. lezen

Media van Morgen: Dé podcast over journalistieke innovatie. In iedere aflevering gaat Suse van Kleef in gesprek met een vernieuwer uit de mediasector. Want hoe doe je dat eigenlijk, de journalistiek innoveren? We kunnen alvast verklappen: het gaat niet over de nieuwste technologische snufjes of megalomane projecten, maar over het begrijpen van problemen en hier stapsgewijs slimme oplossingen voor bedenken.

In de (voorlopig) laatste aflevering van Media van Morgen schuift Laurens van den Berg aan bij Suse. Hij is één van de oprichters van Tolkie. Een Nederlandse startup, opgericht in 2022, die via software nieuwsorganisaties helpt om hun artikelen toegankelijker te maken voor laaggeletterden.

In Nederland hebben 1 op 6 volwassenen moeite met lezen of schrijven. Hoe zorg je ervoor dat zij wel toegang hebben tot nieuws en informatie? En hoe kun je als nieuwsmedium je publiek goed bedienen? Tolkie ging aan de slag met dit probleem en heeft in korte tijd grote stappen gemaakt. Hoe hebben ze dit aangepakt en welke belangrijke innovatielessen trokken zij daaruit?

Laurens’ tips? Doe goed vooronderzoek voor je begint. Kijk eerst eens goed om je heen en bedenk wat er al is. Moet ik per se iets zelf iets gaan bouwen? Zitten mensen hier echt op te wachten? Zoek uit of er ook echt iets op te lossen valt met jouw innovatieve idee. En bovenal: ga in gesprek met je doelgroep, zij weten als geen ander wat er nodig is!

Dit is voorlopig de laatste aflevering van de podcast Media van Morgen. Heb je zelf een goed voorbeeld van vernieuwing in de journalistiek? Stuur dan je tip naar redactie@svdj.nl.

Beluister de hele aflevering

Afgelopen weken publiceerden we iedere woensdag een nieuwe aflevering van de podcast Media van Morgen. Bekijk deze pagina voor meer informatie en beluister alle afleveringen of luister de aflevering via het springcastplatform.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.