Project

Team SVDJ Accelerator 2021

Brusselse Nieuwe is een nieuwswebsite waarop Europees nieuws wordt gepubliceerd dat voor Nederland relevant is. Brusselse Nieuwe richt zich niet op de Brusselse bubbel, maar op Nederlandse spelers en de wedstrijden die zij spelen. Door deze aanpak verkleint Brusselse Nieuwe de afstand tussen Nederlanders en Brusselse politiek.

De doelgroep bestaat momenteel uit studenten, ambtenaren, bestuurders en ondernemers die bovengemiddeld veel nieuws lezen en trek hebben in vers Europees gras van de Europese weide om hun nieuwsconsumptie uit te breiden. Het gras is immers altijd groener bij de buren. Dus welke Nederlandse minister moet vandaag aan de bak in Brussel, hoe pakt Frankrijk corona aan en hoezo heeft Duitsland al wel een nieuwe kabinet? Tsja Europa. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker! Bij Brusselse Nieuwe lees je welke Nederlander je daar met invloed kunt bellen als daar iets gebeurt waar je het niet mee eens bent. Brusselse Nieuwe maakt de machthebbers zichtbaar, zo krijgen Nederlanders meer grip op Brusselse besluiten. Geen moeilijke afkortingen, in heldere taal.

Een adviesraad van journalisten, voorlichters en oud-Europarlementariërs van allerlei politieke achtergronden adviseerde in de oprichtingsfase en houdt ook na de lancering op 7 september 2021 in de gaten dat we nieuws brengen dat voor alle Nederlanders “ongeacht politieke voorkeur” interessant is.

PITCH – Voor Nederlandse ambtenaren, bestuurders, studenten en ondernemers is het een voortdurende uitdaging om op de hoogte te zijn van Europese ontwikkelingen. Dit is vooral het geval als je een nieuwsjunkie bent. Elke dag, sturen we hen daarom dagvers nieuws in een betaalde nieuwsbrief, afkomstig van onze gratis website, om hen grip op Brussel te geven. Het grootste probleem waarmee ze worden geconfronteerd, is dat hoeveel kranten je ook leest, je het overzicht blijft missen op Brusselse ontwikkelingen die voor Nederland relevant zijn. Tegenwoordig is hun beste optie Politico, maar daar gaat het over de hele Europese bubbel dus mis je de link met Nederland.  Met het teruglopen van het aantal Brusselse correspondenten van Nederlandse nieuwsmedia, zal het probleem in de loop van de tijd alleen maar erger worden.  Als er een betere manier was voor Nederlanders om gemakkelijk voor hen belangrijke Brusselse ontwikkelingen transparant te krijgen, dan konden klanten grip op ‘Brussel’ ervaren, wat zou leiden tot een meer geïnformeerd publiek debat en daarmee een robuuste democratie.

Wie
Brusselse Nieuwe
Regeling
Jaar
2021

Contact opnemen?

Wil je in contact komen met een van de teams die meedoen of hebben gedaan aan de SVDJ Accelerator? Mail dan Willemijn Dekker (Programma manager SVDJ Accelerator) via dekker(@)svdj.nl.