Begeleidingsprogramma

Het SVDJ Accelerator programma is dé ultieme kans om jouw journalistieke innovatie te laten slagen. Met ons uitgebreide netwerk in de sector, intensieve begeleiding en financiële ondersteuning bieden we een programma aan dat jouw organisatie helpt om te blijven vernieuwen in een steeds veranderend medialandschap.

Ben jij een gevorderde vernieuwer die een succesvolle innovatie binnen de journalistiek wil ontwikkelen? Dan is ons SVDJ Accelerator programma speciaal voor jou ontwikkeld. Tijdens een intensief zeven maanden durend traject bieden we begeleiding, ruimte voor experimenteren en financiële ondersteuning om jouw innovatie tot een succes te maken.

We begrijpen dat het voor (media)organisaties soms lastig kan zijn om innovatieve werkwijzen te omarmen en daar consistent mee aan de slag te gaan. Daarom hebben we een strak stramien van zes sprints ontwikkeld, waarmee je als deelnemer aan onze Accelerator op de rijdende trein stapt. Na afloop van het programma beschik je over de nodige tools en ervaring om zelfstandig journalistieke innovaties te implementeren op jouw redactie.

Kortom, met het SVDJ Accelerator programma krijg je als team de unieke kans om de kracht van innovatie te omarmen en jouw mediaorganisatie naar een hoger niveau te tillen.

Inschrijven Accelerator

Aanvraagperiode
Gesloten (verwacht: voorjaar 2024)
Er is ruimte voor max 6 deelnemende teams.

Wat is de SVDJ Accelerator?

Benieuwd of de Accelerator iets voor jou of je organisatie is? In deze korte video leggen we je uit wat de SVDJ Accelerator is en vertellen deelnemers en mentoren over hun ervaringen.

Design Thinking, Business Model Canvas, Customer Journey Mapping, Ideation, Pains & Gains, Waardepropositie… Krijg je het benauwd van deze termen? Laat staan dat je weet wat je er mee kunt? Dan is de SVDJ Accelerator niks voor jou.

Wil je wél met organisatievernieuwing aan de slag? Niet getreurd, mogelijk is de SVDJ Bootcamp of het Vernieuwingstraject interessant voor jou. Neem een kijkje of neem contact met ons op.

Programma Accelerator

Als je meedoet aan het SVDJ Accelerator programma doorloop je een serie van 6 innovatiesprints gedurende zeven maanden. Elke sprint heeft dezelfde onderdelen en doorloop steeds weer (zie schema). Alles draait hierbij om experimenten. Deze experimenten helpen bij het achterhalen of een bepaald probleem daadwerkelijk leeft bij gebruikers, journalisten of nieuwsorganisaties. Zo kun je toewerken naar een succesvolle innovatie.

Dit programma vergt een flinke investering van eigen tijd door de deelnemende teams. Gemiddeld investeer je c.a. 8 uur per week in het innovatietraject. Houd daar rekening mee.

Bijeenkomsten
Elke sprint vindt er minimaal één bijeenkomst plaats. Alle bijeenkomsten vinden dit jaar fysiek plaats in de Social Impact Factory in Utrecht. Elke bijeenkomst duurt van 19:00 tot ongeveer 22:00. De data waarop de bijeenkomsten plaatsvinden zijn:  30 juni, 4 juli, 29 augustus, 26 september, 24 oktober, 21 november, 30 november 19 december  en 20 januari 2024. Bijwonen van bijeenkomsten is verplicht voor het gehele team.

Mentor
Tijdens het programma kun je rekenen op ondersteuning van een mentor. Je spreekt minimaal 4x per sprint met hem/haar af. Met je mentor bespreek je waar je tegenaan loopt en of je mogelijk nog extra scholing en ondersteuning kunt gebruiken in je innovatieproces.

Jury
Elke Sprint ga je langs de jury. Tijdens die jurymomenten bespreek je de resultaten van de voorgaande Sprint en laat je zien welke experimenten je in de volgende Sprint wil gaan uitvoeren. De jury kijkt kritisch naar de experimenten + bijbehorende begroting en stelt waar nodig aanvullende vragen. Je moet kunnen beargumenteren waarom je denkt dat die experimenten nodig zijn. Bereid de gesprekken daarom goed voor.

Netwerk
Tijdens deelname aan de Accelerator krijg je ook toegang tot het brede netwerk van SVDJ. Niet alleen krijg je workshops op maat van externe experts, je krijgt eens in de twee maanden ook nog eens advies van strategisch adviseurs.

De SVDJ Accelerator vergt serieuze deelname van elk team. Hoewel deelname per direct opzegbaar is, ben je verplicht om bij alle bijeenkomsten met het gehele team aanwezig te zijn, toezeggingen gestand te doen en opdrachten van je mentor en jury op te volgen.

Inschrijven Accelerator

Ervaringen deelnemers

‘Als deelnemer van het Accelerator programma wordt je uitgedaagd om ideeën verder uit te denken en middels experimenten vorm te geven. Door te sparren met experts in het vakgebied leer je hoe je kunt testen of bepaalde innovatieve projecten zullen aanslaan bij jouw doelgroep. Vanuit Opt Out Advertising konden wij op deze manier een sterk product neerzetten dat voldoet aan de daadwerkelijke wensen van de klanten. Hiermee zijn wij een stap dichterbij om nieuws toegankelijk te houden voor het grote publiek.’

Team Opt Out Advertising, deelnemer 2022

Wij zaten op het punt dat ons businessmodel zich had bewezen (bij aanvang van het programma hadden we circa 12.000 betalende lezers), maar we moesten nog wel flink groeien. Het acceleratorprogramma dwingt deelnemers om in blokken van twee weken telkens een volgende stap te maken en wordt je bij die stappen begeleid door ervaren coaches. Hierdoor hadden we precies de druk die we nodig hadden om snelheid te creëren en de inhoudelijke feedback om de juiste keuzes te maken. Mede dankzij de accelerator konden we in de jaren 2020 en 2021 enorm versnellen en hebben we nu (2023) ruim 40.000 betalende lezers.’

Team Follow the Money, deelnemer 2019

Praktische informatie

Om deel te kunnen aan het SVDJ Accelerator programma moet je je inschrijven. Dat kan alleen in de periode van 11 april tot en met 15 mei 23:59. Inschrijven doe je via het invullen van het aanvraagformulier via ons online portal MijnSVDJ. Maak eerst een account aan of log direct in via de portal, kies daarna linksboven in het scherm via de knop ‘aanvraag indienen’ het juiste aanvraagformulier.

In het aanvraagformulier beantwoord je vragen over je ‘Team’, het ‘Probleem’ dat je wilt oplossen en de ‘Voorgestelde Experimenten’ die wilt uitvoeren.

De vragen over ‘het Probleem’ zijn gebaseerd op de bouwstenen van het Business Model Canvas (BMC). Het canvas omvat alle aspecten die samen het succes vormen van jouw organisatie. Meer informatie over het BMC kun je onder andere vinden in het boek Testing Business Ideas of Business Model Generation. Indien je die boeken niet in je bezit hebt kun je deze website raadplegen. Voor een instructie met beeld en uitleg raden we je deze video aan

Om je inschrijving goed voor te bereiden kun je hier een aantal handige documenten downloaden:

Voorbeeld van het aanvraagformulier (pdf)

Regeling inclusief toelichting (alle voorwaarden en criteria staan hierin) (pdf)

Format maandelijkse kosten (Excel)

De SVDJ Accelerator heeft plek voor 6 deelnemende teams. Daarom vindt er een selectie plaats. Het bureau van SVDJ beoordeelt alle inschrijvingen aan de hand van de drempelcriteria ‘Journalistiek’ en ‘Innovatie’. Voldoe je daar aan? Dan wordt je inschrijving ook op de inhoudelijke criteria ‘Teamsamenstelling’, ‘Bewezen Businessmodel’ en ‘Kwaliteit Voorgestelde Experiment’ beoordeeld. Het bestuur van SVDJ besluit aan de hand van het advies van het bureau uiteindelijk of je wel of niet wordt toegelaten tot het programma.

In de regeling en toelichting daarop lees je precies wat de beoordelingscriteria inhouden en lees je hoe het beoordelingsproces in zijn werk gaat (zie artikel 2.4, 2.5, 2.6 en 2.7).

Tot en met uiterlijk 15 mei kun je je team inschrijven voor de Accelerator. Op 25 en 26 mei vinden er (indien nodig) aanvullende gesprekken plaats mochten we nog vragen hebben t.a.v. je inschrijving.

Vanaf 8 juni ontvang je van ons digitaal bericht over de beslissing of je toegelaten bent. Dit bericht ontvang je via MijnSVDJ. Zodra er een berichtje voor je klaar staat ontvang je een notificatie per mail.

Inschrijven Accelerator

Belangrijke data om rekening mee te houden als je je inschrijft voor de SVDJ Accelerator zijn:

 • Deadline inschrijftermijn: 15 mei 2023 23:59
 • Toelichtingsgesprek bij inschrijving (indien van toepassing) 25 of 26 mei
 • Uitsluitsel over deelname: vanaf 8 juni 2023
 • Kick-off programma @SIF Utrecht: 30 juni
 • Sprintbijeenkomsten @SIF Utrecht:
  • Sprint 1: 4 juli
  • Sprint 2: 29 augustus
  • Sprint 3: 26 september
  • Sprint 4: 24 oktober
  • Sprint 5: 21 november
  • Sprint 6: 19 december
 • Deelname Media van Morgen 30 november @ntb
 • Afsluiting programma: 20 januari 2024

In totaal is er binnen de Accelerator €490.000,- per jaar beschikbaar aan te vragen door alle teams gedurende het programma.

Binnen het Accelerator-programma subsidiëren we de externe kosten van de experimenten. Van A/B-testen en prototypes bouwen tot het houden van betrouwbare klantinterviews: alles is mogelijk. Je bepaalt samen met je team wanneer welke stap genomen moet worden en wat voor begroting daar bij past. De jury geeft tijdens de maandelijkse jurygesprekken al dan niet akkoord op die voorgenomen experimenten en bijbehorende begroting. Daarbij hanteren ze één gouden regel: alle kosten moeten ten goede komen aan een zo effectief en efficiënt mogelijk experiment.

Bij je inschrijving voor het SVDJ Accelerator programma geef je niet aan hoeveel geld je nodig denkt te hebben in vorm van een subsidie. Dit doe je pas gedurende het programma. Tijdens elke sprint stel je een begroting op, daarmee doe je een aanvraag voor subsidiëring van de kosten van de uit te voeren experimenten. Daar zijn voorwaarden aan verbonden, lees daarom de regeling goed door.

Contact

Twijfel je aan deelname of heb je vragen over het programma van de SVDJ Accelerator? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee. Ook als je wél iets met vernieuwing wilt doen, maar een deelname aan een van onze programma’s nog niet ziet zitten bespreken we de opties graag met je.

Willemijn Dekker, innovatiecoördinator, staat voor je klaar. Stuur haar een mail (willemijn@svdj.nl) of bel ons tijdens kantooruren op 070 361 7111.

Willemijn Dekker

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.