Een blik op de toekomst: scenario’s voor de journalistiek in 2035

Nieuws | Onderzoek
  • Redactie
  • 17 november 2021
  • 417 woorden , 2 min. lezen

Hoe ziet het journalistieke landschap er in 2035 uit en kun je je daarop voorbereiden als organisatie, beleidsmaker of journalist? Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek presenteert Journalistiek 2035: een scenario-onderzoek naar de toekomst van de journalistieke sector waarin vier mogelijke scenario’s worden geschetst.

Om de journalistieke sector voor te bereiden op de toekomst heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in samenwerking met Van de Bunt Adviseurs een scenario-onderzoek uitgevoerd. De vier toekomstbeelden die eruit naar voren kwamen zijn ontstaan uit de verschillende antwoorden op twee bepalende vragen: worden tech-bedrijven en data wel of niet effectief gereguleerd? En vertrouwen burgers elkaar binnen de samenleving of is er sprake van onderling wantrouwen?

Een fundamenteel andere journalistiek

Afgelopen jaar is tijdens bijeenkomsten met ruim 60 experts van binnen en buiten de sector de basis gelegd voor het scenario-onderzoek. De deelnemers bespraken daar welke (mogelijke) trends op sociaal, technologisch, economisch, ecologisch en politiek vlak invloed kunnen hebben op het journalistieke landschap in 2035. Dat leverde een verzameling zekere en onzekere trends op, waarop de vier toekomstscenario’s zijn gebaseerd.

De toekomst is niet exact te voorspellen. Misschien zal de toekomst van de journalistiek lijken op één van de scenario’s, of misschien bevat de toekomst elementen uit alle scenario’s. Maar zeker is dat de journalistiek er in 2035 fundamenteel anders uitziet. Het doel van deze studie is om actoren binnen en buiten de journalistieke branche aan het denken te zetten over de toekomst van de journalistiek en hun eigen positie daarin. Het onderzoek stelt ‘zekerheden’ ter discussie en biedt tegelijkertijd een raamwerk waarin nieuwe ideeën, initiatieven, redactionele formules en businessplannen beproefd kunnen worden. Met de studie wil het Stimuleringsfonds bijdragen aan een publiek debat over het belang van de journalistiek voor de samenleving.

Werp een blik op de toekomst

Om iedereen te laten ervaren hoe de toekomst van de journalistiek eruit kan zien hebben we vier fictieve werelden gecreëerd. Het zijn radicale en tegelijkertijd plausibele beelden van Nederland in 2035. Benieuwd hoe de toekomst van de journalistiek er uit ziet? Ervaar het zelf op de website: www.journalistiek2035.nl

Presentatie scenario-onderzoek terugkijken

Op donderdag 11 november 2021 presenteerden we de uitkomsten van het scenario-onderzoek vanuit Theater Diligentia. Heb je het gemist en/of wil je de presentatie terugkijken? Dat kan via deze link.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.