'In Australië zijn media nog navelstaarderiger dan in Nederland'

Nieuws | Nieuws

Als Nederlander in Sydney zit journalist Meike Wijers letterlijk aan de andere kant van de wereld. En zo voelt het ook, vertelt ze. “Australië is ver weg van Europa, Amerika en Azië. Het is een soort bubbel: hier is geen crisis geweest, er zijn weinig vluchtelingen, het is altijd mooi weer. Je kunt hier zorgeloos leven als je verder nergens bij stilstaat.”
Bij haar werkgever ABC News 24, de grootste nieuwszender van het land, is Wijers één van de weinige niet-Australiërs. Als buitenstaander heeft ze soms meer oog voor de problemen dan de Australiërs – die zijn vooral met hun directe omgeving bezig. “Een voorbeeld is het racisme tegen aboriginals, de oorspronkelijke bevolking: het is alsof de Australiërs daar oogkleppen voor hebben.”

Er is hier veel rotzooi-journalistiek

De Australische media zijn vooral op het eigen land gericht. In aflevering 1 van deze rubriek klonk de kritiek dat de Nederlandse journalistiek te veel met zichzelf bezig is, maar in Australië is het volgens Wijers ‘nog erger’. En waar in Nederland de kwaliteitsjournalistiek leidend is, zijn grote media in Australië vaker populistisch. “Er is meer rotzooi-journalistiek, vol belachelijke vooroordelen over mensen die er anders uitzien.”

Van Londen naar Sydney

De nu 31-jarige Wijers verhuisde in 2015 naar Sydney. Daarvoor woonde ze al drie jaar in Londen, waar ze redacteur bij de Financial Times was en correspondent voor de Belgische krant De Tijd. Nederland had ze verlaten als gevolg van een reis naar Zuid-Amerika.  “Toen ik daarvan terugkwam voelde het hier ineens een beetje klein. Er zijn ook heel veel journalisten in een kleine vijver.”
Ze ging het in Londen proberen, en dat bleek een goede stap. “In Londen is het best eenvoudig om als Nederlandse journalist aan de bak te komen. De stad is een melting pot: ze kijken er niet van op als je ergens anders vandaan komt. Je Engels moet goed zijn, verder is het niet zo’n probleem.”
Na drie jaar verhuisde ze met haar geliefde mee naar Australië. In het homogene Australische medialandschap was het lastiger om werk te krijgen dan in het dynamische Britse. Om voet aan de grond te krijgen, ging ze een master Journalistiek doen. “Ondanks de ervaring die ik al had was het heel fijn om me nog verder te verdiepen. Ik had nooit gedacht dat ik op ‘latere leeftijd’ nog zou gaan studeren, maar het was een heel goede keuze.”

Een door Meike Wijers geproduceerd en ingesproken item over het reisverbod van Trump

Rondje lopen

Na haar master ging Wijers werken bij de Australian Broadcasting Company (ABC), als producer bij de livezender News 24. News 24 is onderdeel van ABC, een beetje zoals de NOS binnen de NPO. “Als producer kijk ik constant naar wat er binnenkomt van de persbureaus. Dat nieuws herschrijf ik, ik zoek er beelden bij, ik monteer de video’s en schrijf het script voor de presentator.” Ook bereidt ze interviews met studiogasten voor en knipt ze uitzendingen op tot kortere items. Een flink takenpakket: “Soms zijn er ineens vier uur voorbij en heb ik nog niet eens de kans gehad om even een rondje te lopen.”

In Nederland hoef je als journalist niet zo nodig beleefd te zijn

Waar Nederlandse RTV-journalisten vaak nog een vast contract hebben, leunen media in de VS, het VK en Australië vooral op freelancers. Ook Wijers heeft geen vast contract, maar daar heeft ze ook geen behoefte aan. Met de vrijheid die ze heeft wil ze onder meer voor Nederlandse media over Australië gaan schrijven, en radiowerk gaan doen. “Het is heel fijn hoe breed inzetbaar ik dankzij mijn master ben. In de tijd dat ik in Utrecht journalistiek studeerde was het niet vanzelfsprekend om alle disciplines te leren.”
Australië beschrijft ze als mooi, relaxed en divers – maar ze mist Nederland soms wel. “Nederlandse journalisten draaien er niet omheen en kunnen lekker scherpe en cynische vragen stellen. Hier, en ook in Engeland, zijn journalisten beleefd, in Nederland hoeft dat niet zo nodig. Dat vind ik leuk en mis ik ook wel een beetje.”

Meer uit deze serie

Maggy van Eijk: ‘Het gaat bij BuzzFeed non-stop door’
Rosanne Roobeek:‘Bij CNN willen we écht de waarheid naar boven brengen’
Yarno Ritzen: ‘Nederlandse journalistiek gaat vooral over Nederland’
Leander Schaerlaeckens: ‘In Amerika kun je een stuk beter van de journalistiek leven’
 
 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.