Kitty Herweijer: ‘Diversiteit op redacties? Weeg sociale klasse ook mee’
Nieuws | De VoorspellersKitty Herweijer (32) is mediajournalist en columnist bij De Telegraaf.
‘Ik hoop dat kwaliteitsmedia komend jaar flink gaan investeren in platforms als Instagram en TikTok. Dat gebeurt nog te weinig. Het is moeilijk om er wat aan te verdienen, maar er valt veel te winnen: je kunt nieuwe generaties binden aan je nieuwsmerk. Veel jonge mensen komen alleen op een plek als TikTok in aanraking met nieuws en stuiten vervolgens op fake news en halve waarheden. Serieuze media moeten daar tegenwicht aan bieden.
Complot-onzin
Het lijkt me ook belangrijk dat media kritischer worden op mensen die desinformatie verspreiden. Types als Fajah Lourens mogen best wat steviger bevraagd worden over de complot-onzin die ze verspreiden op hun platforms. Lourens deelde tijdens de pandemie filmpjes van de antisemitische complotdenker David Icke. Vervolgens mag ze aanschuiven aan een talkshowtafel (bij OP1, red.) met een onzinverhaal over vitamines, waar haar geen enkele vraag wordt gesteld over zoiets kwalijks. Even later staat ze als ‘inspirerend voorbeeld’ op de cover van de LINDA. Het gevaar van de verspreiding van dit soort theorieën wordt onderschat. Ik hoop dat we daar komend jaar scherper op worden.
Serieuze media moeten tegenwicht bieden aan fake news en halve waarheden op TikTok
Mijn column bij De Telegraaf heb ik onder meer gekregen omdat de krant een jonger geluid aan bod wilde laten komen. Ik heb veel interactie met twintigers en dertigers. Soms gebruik ik mijn plek in de krant om een onderwerp te belichten waar rechtse lezers misschien anders over denken dan ik, zoals het klimaat. Lange tijd vond ik het een oninteressant onderwerp, gezeur, maar toen ik er meer over ging lezen ben ik er progressiever over gaan denken. Als ik over het klimaat schrijf, hoop ik dat sommige lezers die er tegenover staan zoals ik eerst deed, nu denken: dat is goed beargumenteerd, daar zit toch wel wat in.
Gigantisch podium
Wat ik ervan vind als iemand zegt dat ik eigenlijk bij de Volkskrant zou moeten zitten? Heel irritant. Het is typerend voor het huidige Twitterdebat. Alles is zwart-wit en je wordt meteen terug in je hok gemept als je ook maar een beetje buiten de paden gaat. Waar ik politiek sta, verschilt per onderwerp en dat geldt voor heel veel mensen. Soms zit ik aan de linkerkant, dan weer meer op rechts. Veel mensen die kritiek hebben op De Telegraaf hebben, lezen ‘m niet; er is in die krant ruimte voor veel verschillende perspectieven. Ik ben blij dat ik er een gigantisch podium heb gekregen. Als journalist en columnist wil je impact hebben en dan helpt het als je veel gelezen wordt.
Het is goed dat er meer aandacht is voor diversiteit op redacties. Natuurlijk moeten er verschillende soorten mensen op zo’n plek werken. Wel vind ik dat diversiteit in sociale klasse meer mee zou mogen wegen. Zelf ben ik opgegroeid in een achterstandswijk in Den Haag. Best een zeldzaamheid onder journalisten, die veelal uit de middenklasse komen. Dat heeft zo z’n effect op de journalistiek: sommige onderwerpen komen te laat in de media, omdat journalisten er zelf nog niet mee te maken hebben gekregen. Kijk bijvoorbeeld naar de wooncrisis – daar hoorde je pas veel over toen journalisten zelf merkten dat ze nauwelijks een woning konden krijgen. Of dat het hun kinderen niet meer lukte. Terwijl dakloosheid al heel lang toeneemt: in de lagere klassen was het probleem al veel langer nijpend.’
Illustratie: Gijs Kast
De voorspellers 2023
Wat staat de journalistiek in 2023 te wachten? Voor de zesde keer blikken we vooruit op een nieuw jaar. Twaalf journalisten, onderzoekers en andere mediakenners vertellen wat ze verwachten van 2023. Bekijk ze hier allemaal.