Nieuwe aanvraagronde programma Ruimte voor Onderzoeksjournalistiek

Nieuws | SVDJ

  • Redactie
  • 18 juli 2025
  • 523 woorden , 2 min. lezen

Op 21 juli opent het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een nieuwe aanvraagronde voor de regeling Ruimte voor Onderzoeksjournalistiek. Nieuwsorganisaties kunnen tot en met 29 september 2025 een aanvraag doen.

Het programma Ruimte voor Onderzoeksjournalistiek biedt nieuwsorganisaties de kans om kennis te maken met onderzoeksjournalistiek. Deelnemers volgen een intensief leertraject waarin ze hun vaardigheden versterken én werken aan het duurzaam inbedden van onderzoeksjournalistiek op de redactie. Naast inhoudelijke begeleiding is er subsidie beschikbaar voor arbeidskosten en ontwikkeling.

Over het programma: begeleiding en cursussen

Het programma start in januari 2026 en heeft een looptijd van een jaar. Het ontwikkelen van kennis rondom onderzoeksjournalistiek speelt een grote rol binnen het programma. Zo krijgt iedere deelnemende organisatie een mentor toegewezen: een ervaren onderzoeksjournalist die gedurende het hele traject begeleiding op maat biedt. ‘De rol van de mentor is heel belangrijk,’ legt Coördinator Verdieping Reinier Kist uit. ‘Onderzoeksjournalistiek kan in het begin best spannend zijn: je doet lang onderzoek, terwijl je de uitkomst niet weet. De mentoren brengen jarenlange ervaring mee en weten precies hoe je een onderzoek het best op kunt zetten. En hoe je tot een mooi eindresultaat komt.’

Het programma bevat twee cursussen. Deze zijn uitgesplitst in twee leerlijnen:

  • een basiscursus onderzoeksjournalistiek voor deelnemende journalisten
  • een cursus leidinggeven aan onderzoeksjournalisten voor deelnemende leidinggevenden van een organisatie

‘De cursussen zijn ingericht om specifieke kennis over te dragen. Denk hierbij aan bepaalde onderzoekstechnieken zoals dataonderzoek of het doen van WOO-verzoeken,’ zegt Kist. ‘Voor leidinggevenden focussen we op onderwerpen als: hoe zorg je ervoor dat journalisten niet helemaal in een onderzoek verdwijnen? En hoe zorg je ervoor dat onderzoeksjournalistiek breed gedragen wordt op een redactie?’

Daarnaast is er voor deelnemers tijdens plenaire bijeenkomsten alle  gelegenheid om ook onderling kennis uit te wisselen en te leren van elkaars aanpak. ‘Het zijn vaak kleine redacties die tegen dezelfde organisatorische uitdagingen aan lopen. Het is fijn om op dat gebied van elkaar te leren.’

Over de subsidie

Aan de regeling is een subsidie verbonden, zodat nieuwsorganisaties tijd en ruimte kunnen creëren om actief te werken aan onderzoeksjournalistiek. Voor het komende jaar is er 738.000 euro beschikbaar. Daarmee is er plek voor maximaal 12 nieuwsorganisaties. De subsidie bedraagt per organisatie maximaal 61.500 euro, bestaande uit twee onderdelen:

  • Ontwikkelbudget: minimaal 3.000 euro, bedoeld voor het volgen van cursussen, bijwonen van congressen en het aanschaffen van software, of andere middelen ter ontwikkeling van onderzoeksjournalistiek.
  • Arbeidskostenvergoeding: maximaal €58.500, bedoeld om arbeidskosten te vergoeden, om huidige werknemers aan onderzoeksjournalistiek te laten werken of om nieuwe arbeidskrachten aan te nemen.

Het is ook mogelijk om alleen een ontwikkelbudget aan te vragen. Meer over de financiële mogelijkheden van de regeling vind je op de subsidiepagina.

Voor wie is het programma?

Het subsidieprogramma richt zich op publieke en private nieuwsorganisaties, die ervaring willen opdoen met onderzoeksjournalistiek en willen ontdekken hoe ze onderzoeksjournalistiek structureel kunnen integreren in hun organisatie.

We nodigen ook nadrukkelijk nichemedia, tijdschriften en vakbladen uit om een aanvraag in te dienen. Juist op plekken waar onderzoeksjournalistiek nu nog weinig wordt toegepast, maar waar wél potentie ligt, willen we deze stimuleren.

Ervaring deelnemer:

‘Bij onafhankelijk vakblad Cobouw hebben we dankzij deze subsidieregeling twee journalisten deels vrij kunnen spelen voor onderzoeksjournalistiek. We kunnen daardoor veel dieper graven in misstanden en maatschappelijke problemen in de bouwsector,’ vertelt journalist bij Cobouw Nouska du Saar. ‘Zo leren we ook om onderzoeksjournalistiek een vast onderdeel van de Cobouw-redactie te maken –  onze lang gekoesterde wens.’

Aanvraag indienen

Een aanvraag indienen kan van 21 juli tot en met 29 september. Meer informatie, ervaringen van deelnemers en details over de hele aanvraagprocedure vind je op deze pagina.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over de begeleiding of subsidiemogelijkheden? Benieuwd of het programma Ruimte voor Onderzoeksjournalistiek iets voor jouw nieuwsorganisatie kan betekenen? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder. Bel ons tijdens kantooruren op 070 361 7111 of neem direct contact op met Coördinator Verdieping Reinier Kist of Projectmedewerker Maaike Jans.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.