Yael de Haan en Harold Rimmelzwaan nieuwe bestuursleden Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Nieuws | SVDJ
  • Redactie
  • 24 maart 2021
  • 620 woorden , 3 min. lezen

Vanaf 1 maart 2021 heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek twee nieuwe bestuursleden: lector aan de Hogeschool Utrecht Yael de Haan en consultant en zelfstandig ondernemer Harold Rimmelzwaan. Na het vertrek van Andra Leurdijk, die tien jaar bestuurslid was bij het Stimuleringsfonds, en de aanstaande aflopende termijn van andere bestuursleden, is besloten twee nieuwe bestuursleden te benoemen.

Digitalisering en educatie

“Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft veel potentie. Ik hoop dat we de positie van het fonds de komende jaren nog meer kunnen versterken” zegt Rimmelzwaan. “Ik deel mijn expertise en ervaring graag, daar waar het nodig is.”

In de loopbaan van Harold Rimmelzwaan stonden digitalisering en educatie centraal. Hij werkt per 2017 als zelfstandige en houdt zich bezig met digitaliseringsvraagstukken voor onderwijsorganisaties, in opdracht van onder andere onderwijsraden en het ministerie van OC&W.

Eerder was hij algemeen directeur multimedia bij Wegener en verantwoordelijk voor het opzetten van E-media. Vanuit die hoedanigheid was hij betrokken bij het ontwikkelen van  de dagbladsites van Wegener, JobTrack en AutoTrack en in samenwerking met NVM de lancering van Funda. In de jaren daarna was Rimmelzwaan algemeen directeur van Dagblad de Stentor en JobTrack. Tussen 2009 en 2017 was hij algemeen directeur van uitgeverij Malmberg,  educatief uitgever van lesmethoden (folio en digitaal) voor het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

Rimmelzwaan ziet kansen voor de journalistieke sector  in meer samenwerking tussen journalistieke organisaties en een koppeling met het onderwijs. “Het begint bij een vak als maatschappijleer; onderwijs de ontvangers van het nieuws al op jonge leeftijd.”

Versterken van de journalistiek door reflectie

Yael de Haan hoopt in haar rol als bestuurslid van het Stimuleringsfonds bij te kunnen dragen aan een kwaliteitsverbetering van de journalistiek. “Ik ben nu dagelijks bezig met de toekomst van de journalistiek en het versterken daarvan, en hoop dat bij het Fonds door te kunnen zetten.”

De Haan promoveerde  in 2011 aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp mediakritiek en journalistieke transparantie. Ze publiceerde daarover meerdere wetenschappelijke artikelen. Ze ziet kansen voor de journalistieke sector als het gaat om reflectie:  “Maak eens pas op de plaats.  Wat is er nou echt nodig om ons vak en de sector de te versterken? Wat hebben we goed gedaan en wat kunnen we verbeteren?” aldus De Haan. “Als je echt reflecteert ga je met de billen bloot. Durf dat gesprek met jezelf en de sector aan te gaan.”

Sinds 2018 is De Haan Lector Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie aan de Hogeschool Utrecht. Ze begeleidt meerdere PhD-onderzoeken en leidt verschillende onderzoeksprojecten over de digitale transitie van de journalistiek. Die projecten richten zich zowel op de veranderende nieuwsproductie, verdienmodellen, infrastructuur als het effect op het publiek. Daarbij zijn de onderzoeken praktijkgericht. De Haan: “De vraag komt uit de praktijk, vloeit terug naar de praktijk en op die manier weer terug naar het onderwijs.”

Naast haar werkzaamheden als lector is De Haan onder meer lid van de Ethische Commissie Onderzoek van de HU en tot voor kort van de Raad voor de Journalistiek. Daarnaast houdt ze zich doorlopend bezig met onderwijsvernieuwing bij de School voor de Journalistiek. “We willen naar een flexibel onderwijssysteem. We liepen vaak achter op de praktijk, maar nu doen we het samen met de praktijk.”

Het bestuur van het Stimuleringsfonds bestaat vanaf 1 maart 2021 uit de volgende leden: Frits van Exter (voorzitter), Maike Olij, Roy Khemradj, Freek Staps, Harold Rimmelzwaan en Yael de Haan. Meer informatie over het bestuur en de vergaderdata lees je hier .

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.