Over het onderzoek

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek bestudeerde tussen 2016 en 2018 het medialandschap, nieuwsgebruik, nieuwsaanbod en nieuwsecosysteem van de grootste vier steden van Nederland, ook wel G4 genoemd: Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de werking van ecosystemen voor lokaal nieuws in grote steden. 

Daarbij is gekeken naar het aanbod van nieuws van verschillende mediapartijen, hyperlocals en niet-journalistieke partijen. De focus ligt op de wisselwerking tussen deze spelers, hoe actief ze zijn en wat ze publiceren, via welke kanalen ze hun verhalen verspreiden en wat dat betekent voor de nieuwsvoorziening in de grote stad. Naast het aanbod van nieuws speelt de nieuwsconsument ook een grote rol binnen dit onderzoek. Daarbij gaat het om de waardering van lokaal nieuws, hoe mensen aan hun nieuws komen en wat dat betekent voor de mate waarin ze geïnformeerd zijn over ontwikkelingen in hun eigen gemeente. De combinatie van nieuwsaanbod en hoe nieuws wordt gebruikt geeft een totaalbeeld van de werking van het nieuwsecosysteem van de grote stad.

Het gehele onderzoek is in 2019 samengevoegd in het rapport Pas op! Breekbaar.  Op de interactieve website Pas op! Breekbaar wordt de kern van het onderzoek uiteengezet. Bovendien kun je er testen welke impact jouw manier van nieuws gebruiken heeft op de informatie die je onder ogen krijgt – of je nu elke dag de lokale krant leest, of vooral social media gebruikt. Liever het hele rapport lezen? Druk dan op de downloadknop naast deze tekst.

Download rapport

Pas op! Breekbaar