logojpg

2,7 miljoen voor het versterken van onderzoeksjournalistiek in Nederland

De subsidieregeling Onderzoeksjournalistiek is bestemd voor de oprichting en uitbreiding van onderzoeksredacties in Nederland. De regeling richt zich voor een belangrijk deel op regionale en lokale initiatieven.

Bekijk hier de tien belangrijkste uitgangspunten van de regeling

BESTAANDE REDACTIES VERSTERKEN EN NIEUWE REDACTIES HELPEN GROEIEN

Of je nu betrokken bent bij een bestaande grote mediapartij, een lokale omroep, kleinere redactie of een nieuw freelancers collectief wilt vormen: als je een onderzoeksjournalistieke redactie wilt oprichten of uitbreiden, nodigen we je uit om een aanvraag te doen.

Binnen deze regeling is er een voorkeur voor regionale en lokale projecten: 75% van de subsidie verdelen we onder deze projecten. 25% van de subsidie zal gaan naar landelijk georiënteerde projecten.

HIER GEVEN WE SUBSIDIE VOOR

De subsidie is er voor journalisten, maar ook andere professionals die van belang zijn op een moderne onderzoeksredactie. Dit kunnen naast onderzoeksjournalisten bijvoorbeeld ook developers, vormgevers, datajournalisten en marketeers zijn. We moedigen je aan creatief te zijn in het samenstellen van een multidisciplinair team.

Lees verder

DEZE VOORWAARDEN EN AANDACHTSPUNTEN SPELEN EEN ROL BIJ DE BEOORDELING

Aanvragen dienen aan deze randvoorwaarden te voldoen. Vervolgens worden ze beoordeeld op onderstaande aandachtspunten. We benadrukken graag dat daarbinnen alle ruimte is voor creativiteit en verrassende initiatieven.

Randvoorwaarden

  1. Het project is gericht op het structureel verbeteren van de nieuwsvoorziening op het terrein van onderzoeksjournalistiek
  2. Het project wordt uitgevoerd onder leiding van een eindverantwoordelijke die het project in goede banen kan leiden

Aandachtspunten

  • Uitvoerbaarheid
  • Duurzaamheid
  • Samenwerking
  • Openheid
  • Vernieuwing
  • Ambitie en samenstelling van het team

Voor een uitgebreide omschrijving, download de regeling.

BELANGRIJKE DATA EN DOCUMENTEN

Subsidie aanvragen kan van 1 september tot en met 14 oktober 2018. Halverwege november wordt bekendgemaakt welke projecten subsidie krijgen en per 1 januari 2019 kunnen starten. We raden aan om voorafgaand aan je aanvraag de volledige regeling en de toelichting zorgvuldig door te lezen.

Belangrijke documenten
Tijdelijke subsidieregeling onderzoeksjournalistiek 2018 (PDF)
Toelichting op subsidieregeling (PDF)

BESPREEK JE PLAN MET HET FONDS

Je kunt je plan met het Fonds bespreken voordat je een aanvraag indient. We organiseren informatiegesprekken op verschillende plekken in het land en zijn telefonisch bereikbaar.

Informatiegesprekken
We organiseren informatiegesprekken in Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Eindhoven. Tijdens zo’n informatiegesprek spreek je een-op-een met een medewerker van het Fonds en beantwoorden we al je vragen.

Utrecht – Centraal Station – 25 september
Amsterdam – Beurs van Berlage – 26 september
Eindhoven – High Tech Campus – 26 september
Zwolle – Centraal Station – 27 september

Klik hier om je aan te melden.

Belafspraak
Bespreek je je idee liever telefonisch? Mail dan naar onderzoeksjournalistiek@svdj.nl om een belafspraak in te plannen.

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat bedoelen jullie precies met regio en lokaal?
Binnen de regeling is bepaald dat 75% van de beschikbare subsidiegelden ten goede moet komen aan regionale en lokale onderzoeksjournalistiek. Vaak wordt de regio gezien als het deel van Nederland dat buiten de Randstad of buiten de grote steden ligt. Het Stimuleringsfonds hanteert een definitie die uitgaat van een niet-landelijk aaneengesloten geografisch gebied met een bepaalde taalkundige, culturele, demografische of institutionele samenhang. Regionaal en lokaal gerichte onderzoeksjournalistiek bedient het publiek binnen zo’n eenheid. Dat neemt niet weg dat de impact van journalistiek onderzoek uiteindelijk landelijk kan zijn. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat Amsterdam net zo regionaal kan zijn als Enschede of Surhuisterveen.

Wat bedoelen jullie precies met onderzoeksjournalistiek?
In het pilotjaar van deze regeling hanteert het Stimuleringsfonds een brede definitie, om op die manier een diversiteit aan aanvragen te faciliteren. Maar dat betekent niet dat alle journalistiek zonder meer onder deze term valt. Het ijkpunt dat het Stimuleringsfonds hanteert is de definitie van Henri Beunders (onderzoek DSP-groep). Voor een inbedding daarvan verwijzen we ook naar de toelichting die Nel Ruigrok heeft gegeven, mede naar aanleiding van een gesprek hierover met het werkveld.

Bekijk alle vragen

Aanvragen kunnen worden ingediend van 1 september t/m 14 oktober 2018

Nog vragen over de regeling?
Neem contact met ons op via 070 361 71 11 of onderzoeksjournalistiek@svdj.nl