Project

IMPACT is een Talent Development Programma voor onderzoeksjournalisten met maximaal vijf jaar werkervaring. Het doel van het vier maanden durende programma is om jonge journalisten kennis te laten maken met verschillende nieuwe technologieën, en hoe je onderzoeksjournalistiek kunt bedrijven op en met allerlei nieuwe storytelling-platformen. Ook zijn datajournalistiek en het duiden van impact met behulp van data dashboards onderdeel van het programma.

Voor de eerste editie in 2020 van het programma IMPACT ontving Media Perspectives een subsidiebedrag van € 27.500,-. In 2021 wordt een tweede editie georganiseerd en start in maart dat jaar. Voor de tweede editie is er een bedrag van € 30.000,- toegekend.

Meer informatie over het programma van 2021

In de tweede editie van het IMPACT-programma van Media Perspectives is ditmaal een groep van 13 jonge journalisten van start gegaan, die zich een aantal kneepjes van onderzoeksjournalistiek eigen willen maken. Mir Wermuth, kerndocent van het programma: “De deelnemers hebben een zeer gevarieerde achtergrond; van fotojournalist tot student Data Driven Design en van researchredacteur tot columnist. Ook is er een mooie spreiding tussen lokale, regionale en landelijke journalistiek, en behalve studenten die IMPACT naast hun afstudeerproject volgen (chapeau!) zijn het vooral freelancers.

Het is mooi om te zien hoe die verschillende achtergronden allemaal van pas komen bij het identificeren van een goed onderwerp en het uitwerken daarvan. Het is een enorm intensieve periode geweest en ze mogen enorm trots zijn op hun allereerste dataproductie. Ook hebben ze gelijk ervaring opgedaan met niet al te vriendelijke reacties van partijen die onderzocht werden. Dat zal onderzoeksjournalisten niet vreemd voorkomen”.

Talent­programma onderzoeks­journalistiek: IMPACT
In mei 2021 startte Media Perspectives met een nieuwe editie van het Talentprogramma onderzoeksjournalistiek: IMPACT. Tijdens dit vier maanden durende traject leer je de nieuwste technologieën toe te passen, zodat je verhalen nog meer maatschappelijke impact opleveren.

Programma-opzet
Het programma bestaat uit twee vakinhoudelijke blokken waarbij we gaan experimenteren met immersive journalism en data driven storytelling gaan inzetten. Ook leer je gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Elk inhoudelijk blok bestaat uit 8 weken wekelijks 1 dag masterclasses/workshops en Elearning-opdrachten. Daarnaast is er reeds vrij snel na de start van het blok ruimte om een onderwerp te kiezen en te gaan ‘researchen’ voor de eindproductie van elk blok. Het blok wordt afgesloten met een sprint verdeeld over 3 weken, waarin je in kleine groepen een eindproductie afmaakt en presenteert aan een vakjury.

Voor wie?
Het programma staat open voor:

  • Alle onderzoeksjournalisten in loondienst en freelancers (met max. 5 jaar werkervaring);
  • Gedreven studenten in het laatste jaar van hun journalistieke studie;
  • Pas afgestudeerde journalisten.

Studiebelasting
Het programma is naast je studie of werk te volgen. De gemiddelde weekbelasting is 8-10 uur. Naast de masterclasses en workshops is er ook een online leeromgeving met naslagwerken en korte opdrachten.

Lees hier hoe oud-deelnemer Ties (27) het IMPACT-programma heeft ervaren!

Lesgeld
Het programma is onderdeel van de talentregeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en kost slechts 450 euro inclusief BTW per deelnemer. Betaling in termijnen is in overleg mogelijk.