Met Researcher in Residence wil Journallab talentvolle en innovatieve onderzoekers de kans bieden om met een onderzoeksvoucher een eigen onderzoeksthema verder uit te diepen tot een publiceerbaar artikel in een kwaliteitskrant. Journallab legt de relatie tussen jong talent en het werkveld, waarbij de focus ligt op innovatieve onderzoekstechnieken. Journallab zorgt er tevens voor dat de kennis en expertise goed worden overgedragen op het werkveld.
Reseacher in Residence 2021 (€ 48.000,-)
Of het nu gaat om het ontmaskeren van cybercriminelen, het verifiëren en lokaliseren van foto’s, het verzamelen van robuuste data, het uitvlooien van een grootboekrekening of het in kaart brengen van autobranden; voor innovatieve onderzoeksjournalistiek zijn tegenwoordig tal van specialistische vaardigheden nodig. Regionale media hebben daartoe lang niet alle expertises in huis, noch de tijd om zichzelf goed bij te scholen. De residentie biedt een ideaal tussenstation, tussen jong talent en het werkveld. Journallab zet primair in op matchen van vraag & aanbod met de lens op innovatieve onderzoeksjournalistiek. Het traject kent een laagdrempelige opzet en is bedoeld als een ‘leer-ervaringsplek’ voor zowel de beginnende innovatieve onderzoeksjournalist als het werkveld dat kennis wil maken met nieuwe methoden en technieken.
Bellingcat Bootcamps 2020 (€ 35.000,-)
Journallab organiseerde in 2020 samen met Bellingcat 4 bootcamps op verschillende plekken in Nederland om zo onderzoeksjournalisten wegwijs maken in digitale (onder)zoekstrategieën en tools. Het prijswinnende Britse onderzoekscollectief Bellingcat liet zien hoe slimme digitale zoekstrategieën resulteren in betekenisvolle onderzoeksjournalistiek. De opzienbarende onthulling over MH17 en de prijswinnende journalistieke productie ‘expeditie Polar’ zijn slechts enkele voorbeelden van het online speurwerk van de Bellingcat community. Bellingcat wordt in haar recherchewerk gesteund door een breed netwerk van onderzoeksjournalisten.