Project

Lighthouse Reports heeft veel ervaring opgebouwd met het ontwikkelen van tijdelijke thematische onderzoeksjournalistieke newsrooms. In die newsrooms wordt gepionierd met opkomende methoden als open source intelligence. Uiteindelijk gaat het, zo is de ervaring, om de juiste combinatie van tools, experts en editors om zodoende effectief onderzoek en storytelling mogelijk te maken. Lighthouse faciliteert deze newsrooms en richt ze in afhankelijk van de vraag naar specifieke thema’s.

Lighthouse Reports organiseert tijdelijke newsrooms, ook wel bootcamps genaamd. Dit zijn redacties rond een complex thema en een onderzoeksjournalistieke vraag waarin nationale en internationale media, freelancers en academici onder leiding van Lighthouse
Reports samen een onderzoek uitwerken. Dit gebeurt vaak met ondersteuning van speciale onderzoeksvaardigheden zoals Open Source Intelligence, data- en money trailjournalistiek .

In 2020 zette Lighthouse Reports thematische newsrooms op rond onder andere Europese wapenexport, migratie en surveillance technologie. Lighthouse Reports leidde het afgelopen jaar een aantal van Europa’s grootste en toonaangevende onderzoeken: Van de dood van een migrant aan de grens met Griekenland en de betrokkenheid van Frontex bij illegale pushbacks, tot uitbuiting van migrantenarbeiders in de agrarische sector, tot de inzet van Europese wapens tegen Black Lives Matter protesten in Amerika. Lighthouse werkte samen met onder andere The Guardian, Spiegel, SkyNews, Mediapart, Arte, Wall Street Journal, NOS en Nieuwsuur.

De newsrooms worden ook wel ‘bootcamps’ genoemd, omdat er een element van training en kennisoverdracht is. Binnen de newsrooms is er veel ruimte voor journalistiek talent. Zij krijgen de mogelijkheid om in korte tijd te leren van ervaren collega’s, nieuwe onderzoeksvaardigheden op te doen en hun netwerk te verbreden. Daarnaast krijgen ze de kans om hun portfolio uit te breiden en te publiceren in grote Europese media. Het newsroom-model van Lighthouse heeft zich in 2020 bewezen als een uitstekende manier om jong talent een stap verder te brengen in hun carrière. Na een zesdelige serie van trainingen door experts – van Open Source onderzoekstechnieken tot money trail – hebben alle trainees deelgenomen aan een van de lopende newsrooms. Dit leverde bylines op bij The Guardian, Trouw en het onderzoeksprogramma van de KRO-NCRV Pointer.

Een groep deelnemers is een eigen newsroom begonnen over plastic afval, een newsroom die tot op de dag van vandaag actief is. Niet alleen Lighthouse kijkt positief terug op de eerste Lighthouse Sessions, de deelnemers ook zo blijkt uit de evaluatie van 2020.