Project

Team SVDJ Accelerator 2022

2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met de Nederlandse taal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, maar niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving. Hierdoor lopen zij op talloze terreinen achter, waaronder het consumeren van het dagelijkse nieuws. Tolkie ontwikkelt een prototype dat laaggeletterden empowert om complexe nieuwsberichten beter te begrijpen.

Er zijn initiatieven zoals Start!-krant en NUSimpel die laaggeletterden proberen te bereiken. Daarnaast verplicht wetgeving als de WACC organisaties om deze groep beter te bedienen. Met Tolkie ligt de verantwoordelijkheid voor begrijpelijke teksten niet bij de redactie, maar bij de gebruiker.

Tolkie biedt gebruikers met inzet van slimme technologie (NLP/Text Simplification) de mogelijkheid teksten aan te passen aan het gewenste leesniveau. Tevens zorgt Tolkie voor extra duiding door ook informatie uit andere bronnen aan te bieden. Hiervoor zijn ze in gesprek met Wikimedia Nederland voor een Nederlandse Simpelpedia-versie.

Contact opnemen?

Wil je in contact komen met een van de teams die meedoen of hebben gedaan aan de SVDJ Accelerator? Mail dan Willemijn Dekker (Programma manager SVDJ Accelerator) via dekker(@)svdj.nl.