Trainingsweekend

Tijdens een 2-daagse stoomcursus maak je onder begeleiding van experts uit de sector kennis met de belangrijkste ins en outs van journalistieke innovatie, inclusief inspirerende presentaties van journalistieke startups en andere organisaties.

Heb jij altijd al willen weten hoe journalistieke organisaties zoals Follow the Money, Are We Europe of Tolkie zo succesvol zijn geworden? Heb jij misschien zelf een idee voor een journalistieke innovatie, maar ben je nog niet eerder met innovatie aan de slag gegaan? Dan is de SVDJ Bootcamp op 3 en 4 november iets voor jou!

Direct aanmelden

Gedurende het weekend nemen we je mee langs de stappen van Design Thinking: van Point of View, langs doelgroepenonderzoek naar ideation en prototyping. Kun je je bij deze termen nog niks voorstellen? Dan is de Bootcamp juist iets voor jou.

Sfeerimpressie 1e editie van de SVDJ Bootcamp op 3&4 november 2023

Foto’s gemaakt door ©Joyce van Doorn

Over de SVDJ Bootcamp

Tijdens de SVDJ Bootcamp maak je op een praktijkgerichte manier kennis met de innovatieve Design Thinking methode. Je gaat tijdens dit weekend aan de slag met een echte journalistieke casus om mogelijke oplossingen te bedenken voor een specifiek probleem. Bij aanmelding kun je zelf een casus voorstellen, of je kunt ervoor kiezen om een uitdagende casus vanuit SVDJ te krijgen waar je individueel of samen met je team aan wilt werken. Deze hands-on ervaring zal je inspireren en inzicht geven in hoe journalistieke innovatie in de praktijk werkt.

Je wordt tijdens het weekend begeleid door een ervaren mentor. Ook na het weekend kun je bij hem of haar terecht voor advies bij uitwerking van je casus. Ook vindt er op 8 december een terugkomdag plaats in Utrecht, waar je je eerste oplossingen voor je casus zult pitchen en ervaringen kunt delen.

Na de SVDJ Bootcamp beschik je over praktische vaardigheden om vernieuwende ideeën in de praktijk te brengen. Je gaat naar huis met:

✔ tips en tools voor het inzetten van een innovatieve werkwijze
✔ een hoofd vol inspiratie
✔ een aanzet voor eerste concrete oplossingen
✔ een vergoot netwerk in de journalistieke sector

De Bootcamp is de perfecte kans voor iedereen die interesse heeft in journalistieke innovatie, maar nog niet eerder de mogelijkheid heeft gehad om ermee aan de slag te gaan. Of je nu een student, starter, journalist, of ondernemer bent in de media/journalistiek, deze bootcamp biedt waardevolle inzichten en handvatten om jezelf verder te ontwikkelen. Zowel individuen als teams zijn van harte welkom om deel te nemen aan de Bootcamp.

Waarom zou je een innovatie Bootcamp bij SVDJ volgen? In tegenstelling tot reguliere innovatiecursussen en bootcamps, leggen wij specifieke focus op de journalistieke sector. Je krijgt toegang tot mentoren en experts die goed bekend zijn met het werkveld en we presenteren inspirerende voorbeelden van journalistieke organisaties die eerder met innovatie aan de slag zijn gegaan. Dus, als je werkzaam bent bij een nieuwsorganisatie of binnen de journalistieke sector een idee wil testen, dan ben je bij de SVDJ Bootcamp aan het juiste adres.

Aanmelden en programma

Deelname aan de Bootcamp is volledig kosteloos. We vinden het als SVDJ belangrijk om innovatie binnen de journalistiek te bevorderen en deze werkwijze toegankelijk te maken voor iedereen in de sector. Daarom dragen wij de kosten, maar vragen we er inzet en motivatie tijdens de sessie voor terug.

Aanmelden voor de Bootcamp kan tot en met 30 september. Er is ruimte voor maximaal 25 deelnemers, daarom vindt er een selectie plaats op basis van motivatie. Uiterlijk 6 oktober ontvang je van ons bericht of je kunt deelnemen.

Iedereen kan deelnemen aan de SVDJ Bootcamp. Het maakt niet uit hoeveel innovatieve kennis je al hebt of hoe professioneel bent. Voor de selectie kijken we enkel naar de motivatie van potentiële deelnemers. Wij willen met de SVDJ Bootcamp een brede groep mensen en organisaties bedienen. We zijn dus ook naar die breedte op zoek. Het simpele aanmeldformulier is daar volledig op gericht. Bij de selectie scoren we daarom op de volgende drie criteria:

  1. Ambitie: Wat je uit de Bootcamp wil halen, bepaal je zelf. Maar wij zijn wel op zoek naar mensen die weten wát ze dan uit het programma willen halen. Een hogere ambitie scoort geen hogere punten. Sterker nog: de ambitie moet wel binnen de grenzen van de Bootcamp passen. Hoe duidelijker je ambitie daarom is, hoe beter.
  2. Diversiteit: Dit is een sterk relatief criterium. De diversiteitsscore wordt altijd bepaald in relatie tot andere potentiële deelnemers. We zijn op zoek naar een brede groep deelnemers. Daarom kijken we naar de verhouding tussen professionele achtergronden, werkervaring ten opzichte van studenten, organisatie ten opzichte van zelfstandigen en verspreiding door het land.
  3. Impact: We stellen de Bootcamp graag open voor iedereen, maar de kerntaak van SVDJ is om de Nederlandse journalistieke sector te stimuleren. Daarom zoeken we wel naar mensen en organisaties die hier zo goed mogelijk aan bij kunnen dragen. Een bepaalde affiniteit of ambitie met de journalistiek vergroot de kansen dat de kennis en kunde uit het programma een bredere impact zullen hebben.

 

Tijden en locatie

De SVDJ Bootcamp vindt plaats op vrijdag 3 en zaterdag 4 november in Hotel Amrath te Hilversum inclusief overnachting. Op vrijdag 8 december is de terugkomdag in de Social Impact Factory Utrecht.

Wil je deelnemen aan de SVDJ Bootcamp? Dat kan als individu, maar ook als team. Meld je uiterlijk 30 september 2023 aan!

Aanmelden

Dag 1 (3 november)

@ Hotel Amrath Hilversum
10:00 – 12:00 Point of View
12:00 – 13:00 Lunch
13:00 – 18:00 Empathize & Doelgroeponderzoek
18:00 – 21:00 Diner

Dag 2 (4 november)

@ Hotel Amrath Hilversum
09:30 – 12:00 Value Proposition Design & Ideation
12:00 – 13:00 Lunch
13:00 – 17:30 Prototype
17:30 afsluitende borrel

Terugkomdag (8 december)

@ Social Impact Factory Utrecht

12:00 – 17:00 Workshops en Pitchen
17:00 afsluitende borrel

Contact

Heb je nog vragen over de SVDJ Bootcamp of je aanmelding? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee. Ook als je wél iets met vernieuwing wilt doen, maar een deelname aan een van onze programma’s nog niet ziet zitten bespreken we de opties graag met je.

Bel ons tijdens kantooruren op 070 361 7111 of neem direct contact op met Willemijn of Lotte.

Willemijn Dekker

Wilemijn Dekker
Innovatiecoördinator

Lotte

Lotte Kamphuis
Coördinator Programma & Productie

Eerder organiseerden we de Accelerator Light, de SVDJ Bootcamp komt daarvoor in de plaats. Lees over de ervaringen van deelnemers.

Vallen en weer opstaan bij de Accelerator Light: ‘We hebben drie stappen terug moeten zetten om vooruit te komen’

Niet verliefd worden op je idee en al je onbewuste aannames toetsen: dat zijn misschien wel de belangrijkste adviezen voor iedereen die een innovatief project van de grond wil krijgen. De deelnemers van de Accelerator Light 2021 weten na drie bijeenkomsten wat hun valkuilen zijn. -> lees het hele artikel hier

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.