© Illustratie: Niek van Ooijen

Hella Hueck: ‘Presenteer jezelf niet als goed doel’

Nieuws | De Voorspellers

Hella Hueck (52) is hoofdredacteur van EW Magazine, voorheen Elsevier Weekblad. Eerder werkte ze als financieel-economisch journalist voor RTL Z, en voor Het Financieele Dagblad, onder meer als chef ondernemen.  

‘Ik hoop dat de journalistiek er komend jaar mee ophoudt zichzelf te presenteren als goed doel. De laatste tijd zie ik zoveel media oproepen: ‘Steun ons, wij zijn de waakhond van de democratie!’ Dan denk ik: jeetje, wil je nu echt gezien worden als een Greenpeace of Amnesty? Je bent het toch waard om voor betaald te worden?

Ik ben nu een jaar hoofdredacteur van EW. Mijn doel is dat lezers bij ons een andere invalshoek krijgen dan bij de meeste media. Toch kan ik niet zoveel met het woord ‘rechts’. De hele wereld noemt ons zo, maar wat betekent het nog? Rechts en links hebben een andere betekenis voor een zestiger dan voor een twintiger. Wie wat ouder is, denkt bij links aan inkomensgelijkheid, terwijl het voor jongeren veel meer gaat over klimaat. Ik noem ons beschermend.  Bij EW willen we openstaan voor de wereld, maar ook behouden wat goed is in ons mooie, welvarende land. De manier waarop we wonen, werken en leven.

Het is belangrijk dat we de boel bij elkaar houden en niet verder polariseren

Het moet voor onze lezer duidelijk zijn waar wij als titel staan. We zijn een opinieblad. Termen als objectiviteit en neutraliteit zeggen mij weinig, ik geloof dat het vooral belangrijk is om verder te kijken dan je neus lang is. En als je je vervolgens uitgebreid in iets hebt verdiept, mag je er ook wat van vinden. Wij zijn bijvoorbeeld voor kernenergie, want daarmee zorg je dat je energievoorziening onafhankelijk is van enge regimes. Maar daarbij moet je ook de tegenargumenten noemen: een kerncentrale bouwen duurt lang en is ontzettend duur.

Het is belangrijk dat we in de journalistiek de boel bij elkaar houden. Niet verder polariseren. Ik heb het idee dat iedere hoofdredacteur zich daar momenteel zorgen over maakt. Als journalist ben je gewend veel mensen te spreken en weet je dat de waarheid altijd in het midden ligt. Daar uitkomen is zo waardevol, en dat zijn we wel aan het verliezen. Dus ja, EW wil bij sommige dossiers zeggen ‘zo denken wij erover’, maar op een afgewogen manier, zonder dat we brandstof bieden voor verdere polarisatie.

Een paar dagen na de rellen in Amsterdam op 7 november hebben we een column geplaatst die veel teweegbracht. Critici vonden het een racistische column. Thierry Baudet las de column voor in de Tweede Kamer – dat is niet wat je wilt. Maar het stuk kreeg ook veel bijval. Zelf zag ik het stuk als een hartenkreet van een moeder met opgroeiende dochters. Ik vind het geen racistische column. Maar achteraf was het wel te vroeg om zoiets te schrijven. Bovendien hadden we naast deze ene mening sneller een feitelijk verhaal of reportage moeten hebben.

In de column portretteert Marthe-Geke Bracht islamitische jongens met allerhande (gedrags)problemen als daders van de rellen, waaraan ze refereert met ‘Kristallnacht’.

Ik hoop dat we in 2025 nog beter aan het publiek weten over te brengen dat de journalistiek een vak is. Dat doen we door uit te leggen welke keuzes we maken. Ook journalisten maken fouten, maar er zit een gedachtegang en een proces achter ons werk. Leg de lezer uit: waarom vind je dit onderwerp belangrijk? Wat zet je op de cover, en waarom? Toen ik journalist werd, dacht ik dat journalistiek om feiten draaide, maar het draait vooral om ethiek. Je maakt continu afwegingen.’

Portret: Niek van Ooijen

De voorspellers 2025

Wat staat de journalistiek te wachten? Voor de achtste keer blikken we vooruit op een nieuw jaar. Twaalf journalisten en andere mediakenners vertellen wat ze van 2025 verwachten. Bekijk ze allemaal.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.