Nieuwe subsidieregeling voor journalistiek onderzoek geopend

Nieuws | SVDJ
  • Redactie
  • 23 april 2023
  • 405 woorden , 2 min. lezen

Op 24 april heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) een nieuwe subsidieregeling geopend voor onderzoeksinstellingen en journalistieke organisaties. De regeling Journalistiek Onderzoek is bedoeld voor samenwerkingsverbanden die onderzoek willen doen naar relevante en urgente thema’s of onderwerpen binnen de journalistieke sector.

We dagen onderzoekers en journalistieke organisaties uit om de handen ineen te slaan en gezamenlijk tot een probleemstelling te komen. Hierbij moet het gaan om een onderwerp of thema, waar organisaties uit de journalistieke sector in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen en dat nader onderzoek verdient.

Met de regeling Journalistiek Onderzoek wil SVDJ journalistieke organisaties en de sector als geheel voorzien van belangrijke inzichten. ‘De ervaring leert dat veel kennis die voortkomt uit wetenschappelijk onderzoek vaak ongebruikt op de plank blijft liggen. Met deze regeling pogen we een brug te slaan tussen onderzoeksinstellingen en journalistieke partijen, waarbij we ook die laatste nadrukkelijk aan het werk willen zetten,’ zegt Quint Kik, onderzoekscoördinator bij SVDJ.

Voorwaarden en budget

Aanvragen kunnen komend jaar doorlopend worden ingediend. De subsidieregeling staat open voor aanvragen van samenwerkingsverbanden bestaande uit een onderzoeksinstelling en minimaal twee journalistieke organisaties. De aanvragers bepalen zelf het te onderzoeken thema of onderwerp, de onderzoeksvraag en de te gebruiken methode.

Bij de aanvraag dient de aanvrager een onderzoeksopzet, een plan van aanpak en een intentieverklaring aan te leveren. In deze intentieverklaring moeten de journalistieke organisaties binnen het samenwerkingsverband de relevantie en urgentie van het thema of onderwerp vanuit hun eigen praktijk beschrijven en zich committeren aan het reflecteren op de onderzoeksresultaten na afronding van het onderzoek.

Binnen de regeling is 300.000 euro beschikbaar. Hiermee kunnen komende 12 maanden meerdere onderzoeksvoorstellen gehonoreerd worden. Een aanvrager kan per project minimaal 25.000 en maximaal 75.000 euro aanvragen. De subsidie kan binnen het project gebruikt worden voor vergoeding van gewerkte uren van het onderzoeksteam en van overige onderzoekskosten.

Meer informatie en contact

Meer informatie over de regeling Journalistiek Onderzoek en de aanvraagprocedure is te vinden op de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Heb je vragen over de regeling of wil je je onderzoeksplan eerst met SVDJ bespreken? Onderzoekscoördinator Quint Kik staat voor je klaar. Je bereikt hem via 070 361 7111 of quint@svdj.nl.

Meer informatie

 

Afbeelding: Martin Adams

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.