Regeling

De SVDJ Accelerator is er ter versterking en vernieuwing van de journalistiek in Nederland. Maak jouw journalistieke innovatie een succes, met SVDJ’s uitgebreide netwerk in de sector, intensieve begeleiding en subsidie. Je kunt kiezen tussen twee soorten programma’s: de Accelerator en de Accelerator Light.

Voor de gevorderde vernieuwers, die een succesvolle innovatie willen ontwikkelen, is er de SVDJ Accelerator: een strak systeem van begeleiding, sprints, experimenten en subsidie in een programma van zeven maanden. Voor mensen die innovatie nog willen leren kennen en (nog) niet willen investeren in zo’n strak systeem is er het programma Accelerator Light: een serie van een aantal inspirerende bijeenkomsten en persoonlijke begeleiding naar eigen behoefte, zonder subsidie. Op deze pagina lees je alles over de SVDJ Accelerator. Lees hier meer informatie over de Accelerator Light. 

Hier geven we subsidie voor
Binnen het Accelerator-programma subsidiëren we de externe kosten van de experimenten. Van A/B-testen en prototypes bouwen tot het houden van betrouwbare klantinterviews: alles is mogelijk. Per team bepalen we samen wanneer welke stap genomen moet worden en wat voor begroting daarbij past. Daarbij hanteren we één gouden regel: alle kosten moeten ten goede komen aan een zo effectief en efficiënt mogelijk experiment.

Hoeveel we bijdragen
In totaal is er binnen de Accelerator €750.000,- per jaar beschikbaar voor het uitvoeren van de experimenten, aan te vragen door alle teams gedurende het programma. Bij het Accelerator Light-programma worden er geen subsidies verstrekt, maar kunnen teams kosteloos deelnemen aan het programma.

Aanmeldprocedure en belangrijke data
De inschrijvingen voor de Accelerator stonden open tot en met 14 maart. Alle aanmeldingen worden beoordeeld op randvoorwaarden door SVDJ. Aanmeldingen die voldoen aan de randvoorwaarden, worden beoordeeld door een expertcommissie. De leden van de expertcommissie beoordelen de aanmeldingen op inhoudelijke criteria. Dat duurt ongeveer drie weken.

Aanvraagperiode
Voorjaar 2023
Het subsidieplafond van de innovatieregeling is € 750.000 per jaar.

Wat is de SVDJ Accelerator?

Benieuwd of de Accelerator iets voor jou of je organisatie is? In deze korte video leggen we je uit wat de SVDJ Accelerator is en vertellen deelnemers en mentoren over hun ervaringen. Bekijk nu de video!

Programma Accelerator

In de SVDJ Accelerator houden teams zich bezig met een probleem binnen de journalistiek of hun eigen journalistieke organisatie. Binnen het programma gaan we daarvoor op zoek naar een concrete innovatieve oplossing. Dit gebeurt in een hoog tempo, met een intensief innovatieproces. Alles draait hierbij om experimenten. Experimenten achterhalen of een bepaald probleem daadwerkelijk leeft bij gebruikers, journalisten of nieuwsorganisaties.

Om de experimenten in goede banen te leiden, gaan de teams aan de slag met de nieuwste innovatiemethodes, krijgen ze begeleiding van experts uit de sector en ontvangen ze subsidie. Ook krijgen ze toegang tot het uitgebreide netwerk van SVDJ, met allerhande potentiële pilotpartners, klanten en gebruikers. Tegenover deze goedgevulde gereedschapskist staat een strak programma, ingedeeld in maandelijkse Sprints, waarin er veel van de teams verwacht wordt.

Programma
Het programma van de SVDJ Accelerator duurt zeven maanden en loopt van april tot november. Het programma is gebaseerd op het innovatieproces zoals te zien is in onderstaande tijdlijn. Het is niet de verwachting dat elk team alle zes stappen binnen de Accelerator doorloopt. Sterker nog, dat is onmogelijk. Dit is waar de ontwikkeling van veel startups misgaat. Er zijn te hoge verwachtingen over hoe snel dat gaat. De gemiddelde startup doet er, met de juiste aanpak, tussen de vijf en tien jaar over om winstgevend te worden.

Dat betekent dat de een binnenkomt bij stap 1 en komt tot stap 3. Een ander gaat van stap 4 naar stap 5. Één of twee stappen zetten lijkt misschien niet veel, maar is binnen zo’n korte tijd juist een enorme prestatie. Dit zijn stappen die normaal gesproken jaren in beslag nemen. Binnen de Accelerator duurt dat een half jaar. Vandaar de naam.

Werken in Sprints
Om je als team zo snel te kunnen ontwikkelen, is een strak programma ontworpen. We werken in Sprints. Elke maand komen alle teams twee keer (digitaal) samen, in de eerste maand zelfs elke week. We leren je deze maandelijkse Sprints experimenten ontwerpen, uitvoeren en analyseren. Dat is intensief, dus spenderen we de eerste maand aan het verstevigen van de fundering. In die maand kunnen we je helpen het team rond te krijgen, de focus voor je deelname te bepalen en fundamentele innovatieve kennis en kunde op te frissen. Met die gedeelde fundering gaat elk team aan de slag met eigen experimenten. Doordat we een groot netwerk hebben van de journalistieke organisaties, experts en testgebruikers, kun je met elk experiment snel aan de slag en echte stappen zetten.

Belangrijke data
Deelname aan het programma van de SVDJ Accelerator is voor het hele team verplicht. Dit zijn de momenten waarop experimenten worden goedgekeurd en beoordeeld, Maar het zijn ook de momenten om de benodigde kennis en kunde op te doen.

Op de volgende data vinden workshops en jurygesprekken plaats. Indien het mogelijk is om het programma fysiek plaats te laten vinden zal dit in de Social Impact in Utrecht zijn. Houd rekening met verplichte aanwezigheid.

Zaterdag 14 mei    Kick-off Accelerator 
Woensdag 17 mei    Workshops/Korte jurygesprekken 
Dinsdag 24 mei    Workshops 
Dinsdag 31 mei    Workshops 
Woensdag 8 juni    Sprint-event 1/2 
Dinsdag 14 juni    Workshops 
Woensdag 6 juli    Sprint-event 2/3 
Dinsdag 12 juli    Workshops 
Woensdag 7 september    Sprint-event 3/4 
Dinsdag 13 september    Workshops 
Woensdag 5 oktober    Sprint-event 4/5 
Dinsdag 11 oktober    Workshops 
Woensdag 2 november    Sprint-event 5/6 
Dinsdag 8 november    Workshops 
Woensdag 30 november    Afsluitend evenement 

 

Inschrijven Accelerator

Voorwaarden en inhoudelijke selectiecriteria Accelerator

De SVDJ Accelerator heeft plek voor 12 deelnemende teams. Voor deze teams is in totaal €750.000,- beschikbaar. Daarom vindt er een selectie plaats. Deze selectie bestaat uit twee onderdelen: randvoorwaarden en inhoudelijke criteria.

Randvoorwaarden
Voordat een aanmelding op inhoudelijke criteria wordt getoetst moet deze voldoen aan de randvoorwaarden: journalistiek en innovatie. Dit is geen score, maar een minimumvereiste: als de aanmelding in enige mate journalistiek of innovatief is, wordt de randvoorwaarde behaald. Alleen als dat het geval is, toetsen we ook op de inhoudelijke criteria: duurzaamheid, uitvoerbaarheid en teamsamenstelling. Deze worden wel gescoord.

 • Journalistiek
  Het SVDJ wil de (politieke) meningsvorming van de Nederlandse burger versterken. Aanmelders moeten aantonen dat zij daar met hun deelname aan bijdragen. In de regel vallen de “zachtere” genres, zoals culinaire, sport- of muziekjournalistiek, daarom buiten de regeling. Een aanmelding met zachte elementen moet dus goed beargumenteerd zijn. Verder kan journalistiek breed geïnterpreteerd worden, van producten en diensten, tot platforms en modellen.
 • Innovatief
  Deelnemers aan de SVDJ Accelerator moeten de journalistiek vernieuwen. Vernieuwing kan betrekking hebben op zowel vorm als inhoud, een product of een dienst. Aanvragen mogen technologisch vernieuwend zijn, maar dat hoeft zeker niet. Binnen deze definitie kan vernieuwing bestaan uit het aanboren van een nieuwe markt of doelgroep, het ontwikkelen van een nieuw product, dienst of platform, het vergemakkelijken van een proces of het aanbieden van een ander verdienmodel.

Inhoudelijke criteria
De inhoudelijke criteria hebben betrekking op de levensvatbaarheid van het project. Deze wordt gebaseerd op de samenstelling van je team, de duurzaamheid van het probleem dat je wil oplossen en of dit uitvoerbaar is binnen de grenzen van de Accelerator. Voor elk criterium wordt een score gegeven van 1-5, waarbij het gemiddelde de algehele score bepaalt.

 1. Teamsamenstelling
  De teamsamenstelling is de basis voor elke deelname. In hoeverre zijn de juiste competenties in het team aanwezig om het aangedragen probleem te bewijzen en op te lossen? Ligt het probleem bij de gebruikers, dan ligt het bijvoorbeeld voor de hand een UX designer in het team te hebben. Is het een probleem in de distributie, dan zou dat een marketeer kunnen zijn. Loopt een journalist tegen een technisch probleem aan, dan heb je veelal een developer nodig. Er is geen ideaal team voor elke situatie: wel een ideaal team voor het specifieke probleem. Ook wordt er gekeken naar het ondernemerschap van het team: ziet het team de Accelerator als een tijdelijk project of is er de ambitie om het project op de lange termijn voort te zetten?
 2. Duurzaamheid
  De duurzaamheid van de aanmelding wordt beoordeeld aan de hand van het aangedragen probleem. Denk hierbij aan vragen als: in hoeverre wordt dit probleem concreet ervaren? Is het bestaan van dit probleem bewezen? Hoe wordt dit probleem nu opgelost? Is het probleem dermate groot, dat mensen bereid zijn voor een oplossing te betalen?
 3. Uitvoerbaarheid
  De uitvoerbaarheid is afhankelijk van of het probleem bewezen en opgelost kan worden binnen de looptijd en middelen van de Accelerator. Hoe concreter het probleem is, hoe groter de kans dat hier binnen zeven maanden een oplossing voor ontwikkeld kan worden. Ook komt de teamsamenstelling hier weer terug: hoe meer competenties in het team zelf aanwezig zijn, hoe minder competenties ingekocht moeten worden. Dat is sneller én goedkoper.

Inschrijven Accelerator

Contact

Heb je vragen over de innovatieregeling of over één van de programma’s? Neem contact op met Willemijn Dekker (innovatiecoördinator) via +31 70 361 7111 of gebruik onderstaand formulier.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.