SXSW 2017 (1): Liefde en eerlijkheid, daar begint alle vernieuwing mee

Nieuws |
  • Redactie
  • 12 maart 2017
  • 1038 woorden , 5 min. lezen

Liefde en eerlijkheid, dat zijn de sleutelwoorden op de eerste dag van SXSW 2017, het festival dat mensen die met sociale media, online-activiteiten, muziek en film bezig zijn jaarlijks in Austin (Texas) samenbrengt. Natuurlijk gaat het over vernieuwing, hier waar honderden journalisten, hipsters, studenten, gamers, de komende tien dagen bij elkaar zijn. Maar in dit na de verkiezingen tot op het bot verscheurde land, is het ditmaal op de eerste dag in elk geval zo dat aan links en rechts signalen moeten worden gezonden. En dus spreekt Cory Booker, voormalig burgemeester en nu senator, over de liefde die aan de basis moet staan van alle communicatie. Bergbeklimmer en naamgenoot Cory Richards, fenomenaal fotograaf bekend van National Geographic, toont in een overvolle plenaire zaal tientallen foto’s van zijn expedities, tot op de top van de wereld. Zijn boodschap: wat je ook doet, tot aan instagrammen aan toe: wees eerlijk.

Wat je ook doet, wees eerlijk

Zo begint dus dat festival, waar wij – Juliette Jansen, chef varia, Misja Fuit, aanjager online, en Henk Ruijl, chef nieuws van Omroep West – ons licht opsteken en dit blog bijhouden. Kijken welke ontwikkelingen nog meer kunnen bijdragen aan de vernieuwing van de journalistiek. Woorden als ‘vraaggestuurd werken’ en ‘constructieve journalistiek’ vallen de eerste dag alleen nog in persoonlijke onderonsjes, hoopvol is wel dat op dag 1 de Journalistiek weer met een hoofdletter wordt geschreven. Journalistiek en mensen in het vak dus, die te midden van bijvoorbeeld nep-nieuws en alle hippe ideeën die nog genoemd zullen worden, het hoofd koel houden en het verschil maken. De journalist gaat nog tijdens de openingsspeech op de troon. En da’s wel zo mooi.

Een nieuw jaar, met nieuwe pasjes en een nieuwe strategie

Ondertussen staat de jonge oorlogsveteraan Eric aan de Colorado-rivier te vissen op gewoon Hollandse karpers. En dat gaat best goed, hier in Austin, Misja is een kenner en ziet collega-visser Eric er net eentje aan de haak slaan. Omdat het een druk programma is, moeten we de rest van zijn vangsten op de telefoon van de plaatselijke visser bekijken. De hengelaar heeft inmiddels wel gezien dat Austin, de snelst groeiende stad van Amerika, op z’n kop staat met al die duizenden gasten, maar hij heeft werkelijk geen idee wat er zich hier in Texas afspeelt. “Er zijn hier zo vaak festivals en congressen, het is niet bij te houden.”
Nou ja, dat zorgt voor enige bescheidenheid; voor je het weet gaan we denken dat hier alles draait om het grootste interactieve festival ter wereld, met ruim duizend sessies die bestaan uit plenaire lezingen, workshops en andere ontmoetingen. Op dat festijn valt ditmaal wel een noviteit waar te nemen. Terwijl er tot vorig jaar geen denken aan was dat je met een toegangsbewijs voor interactief c.q. online-journalistiek bij de muziek- of filmontwikkelingen kon kijken, is de verbondenheid nu enorm. De silo’s zijn verdwenen, omdat – zoals de organisatie het verwoordt – je bedrijven en organisaties niet meer kunt vastleggen op een van die onderdelen. Dat valt niet meer te ontkennen. Dus vinden al die werelden elkaar, over liefde en eerlijkheid gesproken. Een nieuw jaar, met nieuwe pasjes en een nieuwe strategie.
SXSW3Ook van de partij: Pokemon. Wij als Hagenezen slaan daar natuurlijk direct op aan. En hebben bitterzoete herinneringen aan dit spelletje. Leuk: badplaats Kijkduin kwam volop in de picture, ondernemers deden goede zaken en journalisten hadden volop verhalen. Big business in de afgelopen zomer. Minder fijn was het voor de inwoners die moesten ervaren hoe hun familiebadplaats onder de voet werd gelopen door duizenden bezoekers die normaal de weg niet wisten te vinden. Ook de gemeente Den Haag kende wat dubbele gevoelens: als je eerst de liefde betuigt aan Kijkduin en de plek uitroept tot Pokemon-hoofdstad van Nederland is het toch wat pijnlijk om later de app-bouwer te moeten bellen of ze het allemaal wat minder wilden doen.
Probleem was dat die app-bouwer de telefoon niet opnam. “En dat klopt,” onthult Niantic-topman Hanke deze eerste dag van SXSW 2017. “We hadden niet gerekend op deze grote toeloop, laat staan eraan gedacht dat gemeenten ons gingen bellen om verhaal te halen.” Hanke heeft deze dag een opgewekte boodschap te vertellen. Want hij is er trots op dat dankzij Pokemon zoveel miljoenen mensen wereldwijd de straat op gingen. “Net als mijn eigen kinderen: weg vanachter de computer.” Hanke kondigt voor de zomer, slim gepland, een update aan van de Pokemon-app, zodat straks opnieuw duizenden mensen op pad gaan – we kunnen de gemeente Den Haag vast waarschuwen (al sluit Hanke niet uit dat ook elders in Nederland de rage weer voor flinke toeloop gaat zorgen).

Mensen mobiliseren met innovatie

De les is, zo blijkt tijdens deze drukbezochte Pokemon-sessie in Austin: met technologie zijn grote groepen mensen te bereiken en anders zijn er dankzij technologie voldoende verhalen te vertellen. Maar ook dat mensen dankzij innovaties te mobiliseren zijn. Dat is ook de conclusie die senator Booker ’s ochtends al trekt: hoe technologie mensen zelf in staat stelt onderwerpen op de agenda te zetten. Sociale media als opzwepende kracht, zo beveelt de oud-burgemeester aan, zeker in het land van Trump. En vooral dit: “Als je een liefdevolle samenleving wilt, en daar begint het allemaal mee, dan moet je wegblijven van alle bubbels en bedrog en dingen zelf op gang brengen. Technologie is daarvoor geweldig.” Maar vergis je niet, voegt Booker toe: bij het digitale activisme heb je meer aan drie vrienden die jouw boodschap delen, dan aan een dure reclamespot; dat is waar het heen gaat.

Omroep West bij SXSW 2017, op de fiets natuurlijk. V.l.n.r. Misja, Henk en Juliette.
Omroep West bij SXSW 2017, op de fiets natuurlijk. V.l.n.r. Misja, Henk en Juliette.

Poeh, en dan is het pas de ochtend van dag 1. Grote, zware woorden. Nu al. Gelukkig heeft een van ons, Misja dus, een passie voor fietsen. En wordt al pedalerend de toekomst verder bespiegeld. Over vernieuwingen gesproken: het fietssysteem dat ze hier kennen (niet de fietspaden) verdient navolging. Hoe je op plek A een fiets pakt en op plek B die weer inlevert. Fluitend de files omzeilt en dat allemaal dankzij een slim appje, dat misbruik van die fietsen op kinderlijk eenvoudige wijze voorkomt. Ook voor het toerisme in de regio pakken we zo wel wat ideeën mee.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.