6.000 Afrikaanse journalisten krijgen les in digitale vaardigheden

Schermafbeelding 2017-06-09 om 09.06.39

Het traininsgprogramma is een samenwerking van Code for Africa, World Bank en Google News Lab, en vindt plaats in twaalf Afrikaanse steden.

De journalistieke netwerkorganisatie Code for Africa gaat met steun van de World Bank en Google News Lab digitale journalistiek onderwijzen in Afrika. Het project start op 15 juni en duurt tot februari volgend jaar. Het trainingsprogramma biedt ruimte voor 6.000 journalisten en is te volgen twaalf Afrikaanse steden: Aboedja, Kaapstad, Casablanca, Dakar, Dar es Salaam, Durban, Freetown, Johannesburg, Kampala, Lagos, Nairobi en Yaoundé.

De vaardigheden die aan bod komen zijn onder meer datajournalistiek, datavisualiatie, online verificatie en factchecken, digitale beveiliging en het gebruik van mobiele telefoons voor opnemen van audio en video. Dat laatste is van groot belang in Afrika, omdat voor veel journalisten professionele opname-apparatuur onbetaalbaar is.

In de aankondiging van het project schrijft Google News Lab: “By providing the instruction and support to better use available digital tools, we hope to empower journalists across Africa to produce cutting-edge and compelling reporting.”

Deel dit artikel:

Over Jolanda van de Beld

Jolanda van de Beld studeerde Nederlands, Politicologie en Journalistiek & Media aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als freelance journalist, met name voor NRC, en houdt zich veel bezig met de nieuwe mogelijkheden van online journalistiek.

Reageer