18 projecten gehonoreerd binnen vernieuwde regeling onderzoeksjournalistiek

Nieuws | Onderzoeksjournalistiek
  • Redactie
  • 02 december 2021
  • 312 woorden , 2 min. lezen

Binnen de subsidieregeling onderzoeksjournalistiek heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek 18 aanvragen gehonoreerd. Tussen 20 september en 15 oktober 2021 konden mediaorganisaties binnen drie verschillende subsidiesporen aanvragen indienen.

Vanaf januari 2022 gaan 18 projecten, gericht op onderzoeksjournalistiek, van start met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Elk project ontvangt subsidie en begeleiding binnen één van de subsidiesporen; Meerjarig, Ontwikkeling of Samenwerking. Deze subsidiesporen zijn het resultaat van een vernieuwing van de regeling Onderzoeksjournalistiek afgelopen zomer. De gehonoreerde projecten dragen samen bij aan de missie van de pilotregeling onderzoeksjournalistiek, die draait om het duurzaam versterken van de onderzoeksjournalistieke infrastructuur in Nederland.

Vierde subsidiespoor

Vanaf maart 2022 opent het Stimuleringsfonds binnen de subsidieregeling onderzoeksjournalistiek een vierde spoor. Dat spoor draait om het aanjagen van samenwerking ‘van onderaf’, waarbij onderzoeksjournalisten subsidie kunnen aanvragen wanneer zij de krachten bundelen om gezamenlijk een specifiek thema te onderzoeken. Houd voor meer informatie over de voorwaarden en aanvraagperiode van dit vierde spoor onze website in de gaten.

Bekijk de toegekende projecten hieronder. 

Meerjarig

De meerjarige subsidie heeft als doel het structureel versterken van de financiële basis van collectieven, stichtingen en media met een primaire onderzoeksjournalistieke taak en een model dat inherent gestoeld is op samenwerking met andere (regionale en lokale) media. Het gaat om een tweejarige subsidie voor arbeidskosten van mediaorganisaties die een bewezen onderzoeksjournalistiek track record hebben.

Ontwikkeling

Het spoor Ontwikkeling is bedoeld voor lokale en regionale media die naast hun dagelijkse journalistiek ervaring op willen doen met onderzoeksjournalistiek. In dit intensieve traject worden de organisaties nauw begeleid door mentoren en is er een ruim budget vrijgemaakt voor scholing. Voorwaarde is dat mediaorganisaties een professionele, financieel stabiele basis hebben en een nieuwsvoorziening die op orde is.

Samenwerking

Om de onderzoeksjournalistiek structureel te versterken, is het ontstaan van nieuwe netwerken en samenwerkingen van groot belang, met name op regionaal en lokaal niveau.
Het spoor Samenwerking is bedoeld voor media die de krachten structureel bundelen om onderzoeksjournalistiek te kunnen bedrijven in met name de regio’s buiten de Randstad.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.