Bas van Sluis: ‘Ik hoop dat we elkaar minder als concurrentie gaan zien’
Nieuws | De VoorspellersBas van Sluis (40) is journalist bij Dagblad van het Noorden. Afgelopen jaar deed hij onder meer verslag van de Parlementaire Enquête Aardgaswinning Groningen, in samenwerking met NRC.
‘De regionale journalistiek staat echt onder druk. Ik werk sinds 2008 bij Dagblad van het Noorden, in al die jaren heb ik nog nooit een oplagestijging meegemaakt. Het aantal papieren krantenabonnementen daalt jaarlijks. Het wordt tricky. De afgesloten online-abonnementen nemen wel toe. Heel mooi natuurlijk, maar we verdienen er geen klote mee. Of genuanceerder: veel minder dan met papier. Dat is zorgwekkend.
Kracht
Het is al vaak gezegd, maar de Volkskrant zit in de regel niet bij de gemeenteraad van Aa en Hunze. Wij wel. Zo’n raadsvergadering is vaak saai, maar anders doet niemand het en mensen willen wel in de krant lezen wat er in hun gebied gebeurt. Dat is onze kracht als regionaal dagblad. Dat bleek ook tijdens de parlementaire enquête Groningen. Toen Mark Rutte werd verhoord, waren er opeens veel andere media die ik de zeven weken ervoor niet had gezien. Die kwamen met een interpretatie die niet klopte, gewoon omdat ze de rest hadden gemist. Wij hebben hier wél de kennis van het dossier. We volgen het al jaren en kunnen die uitspraken daarom ook duiden.
Mensen moeten zich realiseren wat het met je doet als ze op Twitter roepen ‘die Bas van Sluis zouden ze moeten liquideren.’
Maar het is simpel, als lezers willen dat we de politiek in de regio volgen, zullen ze er wat voor over moeten hebben. We zullen de komende jaren echt niet omvallen, maar ik vrees voor de toekomst. Misschien komen er op termijn nieuwe initiatieven, bijvoorbeeld een clubje verslaggevers dat een soort Follow the Money Noord-Nederland begint, maar die kunnen een instituut als Dagblad van het Noorden niet vervangen.
We hebben rond de enquête succesvol samengewerkt met NRC en ik heb ook goede contacten met andere media. Dat pad wil ik komend jaar verder bewandelen. Je hebt niet alleen meteen extra mensen, je bundelt ook kennis en kunt dieper gaan dan de dagelijkse verslaggeving die wij ook moeten blijven doen. Door de opgebouwde vertrouwensband vind je elkaar sneller bij een nieuw onderwerp. Dat kan zelfs binnen dezelfde regio als je goede afspraken maakt. Het is aan de hoofdredacties en beleidsmakers om dat structureel te regelen. Ik hoop dat we elkaar minder als concurrenten gaan zien en dat andere samenwerkingen verhalen opleveren waarvan ik denk, had ik dat maar gehad.
Tegengif
We liggen als beroepsgroep onder vuur en dan moet je soms de rijen durven sluiten. Mensen halen hun informatie elders en nemen journalisten de maat. Feitenvrije clubs als Ongehoord Nederland roepen van alles, Forum voor Democratie maakt journalisten uit voor rioolratten. Dat is een enge ontwikkeling. Ik denk dat we in 2023 de bel moeten gaan luiden: er is wel wat aan de hand, jongens. Zijn we ons daarvan bewust? Mensen moeten zich realiseren wat het met je doet als ze op Twitter roepen ‘die Bas van Sluis zouden ze moeten liquideren.’ Ik sliep er niet minder om, maar het maakt me wel cynisch. Het verzuurt onze hele maatschappij. Ik wil niemand uitsluiten, maar misschien moeten we als journalistiek juist onderzoek doen naar dat soort clubs. Wat gebeurt daar?
Daarom wordt 2023 het jaar van de onderzoeksjournalistiek en samenwerking, zowel regionaal als in het hele land. Een onderzoeksredactie is een dure keuze, maar het levert relevante verhalen op en ik ben ervan overtuigd dat er publiek voor is. Juist goede inhoudelijke journalistiek zou het tegengif kunnen zijn.’
Illustratie: Gijs Kast
De voorspellers 2023
Wat staat de journalistiek in 2023 te wachten? Voor de zesde keer blikken we vooruit op een nieuw jaar. Twaalf journalisten, onderzoekers en andere mediakenners vertellen wat ze verwachten van 2023. Bekijk ze hier allemaal.