Deze 26 projecten gaan in 2021 de onderzoeksjournalistiek in Nederland versterken

Nieuws | Subsidie
  • Redactie
  • 07 januari 2021
  • 305 woorden , 1 min. lezen

In het derde pilotjaar van de subsidieregeling Onderzoeksjournalistiek werden 26 aanvragen gehonoreerd. In totaal is er voor ruim 2,48 miljoen euro aan subsidie toegekend. 20 projecten deden vorig jaar ook mee, 6 teams zijn nieuw.

De afgelopen decennia is in gestaag tempo de onderzoeksjournalistiek in Nederland gemarginaliseerd, met name op regionaal en lokaal niveau. Tegelijkertijd zijn steeds meer overheidsverantwoordelijkheden gedecentraliseerd. Het gevolg? Met name buiten de grote steden worden gemeentes, instanties en bedrijven niet langer op de huid gezeten door journalisten en missen burgers kritische informatie over hun directe omgeving.

De subsidieregeling Onderzoeksjournalistiek is in 2018 in het leven geroepen om bij te dragen aan het herstel van de onderzoeksjournalistieke infrastructuur in Nederland en richt zich daarbij voor een belangrijk deel op de regio. 

Tussen 22 september en 25 oktober 2020 konden mediaorganisaties bij het Stimuleringsfonds een aanvraag indienen. In totaal werden er 55 subsidieaanvragen ingediend, gezamenlijk voor meer dan 5,6 miljoen euro.  

In dit derde pilotjaar werden 26 aanvragen van projecten gehonoreerd. Er is in totaal voor ruim 2,48 miljoen euro aan subsidie toegekend. Voor 20 projecten betekent dat een vervolg op vorig jaar, 6 teams zijn nieuw. Meer dan 75 procent van deze projecten betreft een lokale of regionale organisatie of heeft een lokale of regionale missie. Behalve op financiële steun, richt het onderzoeksjournalistiekprogramma zich op het bevorderen van kennisdeling, scholing en het aangaan van samenwerkingsverbanden tussen redacties. 

De deelnemende projecten gaan een onderzoeksredactie oprichten of ontwikkelen hun huidige redactie of organisatie verder. De organisaties gaan onder meer aan de slag met het opleiden van jonge journalisten, het opzetten van grote samenwerkingsverbanden, het opbouwen van dossierkennis, het ontwikkelen van handige tools voor datajournalistiek en het onderzoeken van toekomstbestendige verdienmodellen. 

Foto: Sharon McCutcheon via Unsplash 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.