SVDJ lanceert vernieuwingstraject voor lokale journalistiek en onderzoeksredacties

Nieuws | SVDJ
  • Redactie
  • 27 oktober 2022
  • 410 woorden , 2 min. lezen

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek start met een vernieuwingstraject speciaal voor lokale journalistieke organisaties en onderzoeksredacties. Het traject biedt een half jaar begeleiding op maat via een innovatiecoach én budget om te investeren in organisatievernieuwing. Inschrijven voor het traject kan tot en met 21 november.

Journalistieke organisaties kunnen tegen tal van uitdagingen aanlopen in hun dagelijkse werkzaamheden: Hoe bereik ik die ene doelgroep? Hoe financieren we onze werkzaamheden met stijgende papierprijzen? Hoe kunnen we de impact van onze journalistiek meten? Hoe maken we werk van projectmanagement?

Met het vernieuwingstraject creëren we als SVDJ een laagdrempelige mogelijkheid voor mediaorganisaties om aan de slag te gaan met organisatievernieuwing. ‘Het vernieuwingstraject is een mooie toevoeging op alle activiteiten die wij op het gebied van journalistieke innovatie ondernemen,’ aldus Willemijn Dekker, innovatiecoördinator bij SVDJ. ‘Met dit traject kunnen we lokale en onderzoeksjournalistieke partijen door middel van gerichte begeleiding, inspiratie en een klein budget een duwtje in de rug geven.’

Met dit traject kunnen we lokale en onderzoeksjournalistieke partijen door middel van gerichte begeleiding, inspiratie en een klein budget een duwtje in de rug geven

De subsidieregeling ‘Vernieuwing Onderzoeksjournalistiek en Lokale Journalistiek 2022’ komt voort uit de wens van de regering om in de huidige kabinetsperiode innovatie en vernieuwing binnen de lokale journalistiek en onderzoeksjournalistiek te stimuleren.

Het traject is daarom in eerste instantie alleen beschikbaar voor lokale journalistieke organisaties (huis-aan-huiskranten, lokale nieuwsbladen, lokale omroepen en lokale nieuwswebsites) en onderzoeksredacties.

Innovatiecoach en vernieuwingsbudget

Deelname aan het vernieuwingstraject kent twee onderdelen. Allereerst ontvangen deelnemers een half jaar begeleiding op maat van een innovatiecoach, die helpt bij het signaleren en aanpakken van uitdagingen die spelen binnen de organisatie. Daarnaast ontvang je budget waarmee je die uitdagingen ook daadwerkelijk kunt aanpakken. Lokale journalistieke partijen ontvangen een vernieuwingsbudget van €10.000, deelnemende onderzoeksredacties kunnen rekenen op €20.000.

Daarnaast wordt er voor de deelnemende organisaties een inspirerende meerdaagse innovatietour georganiseerd, waar we de beste journalistieke innovaties uit binnen- én buitenland laten zien. Hieraan kunnen maximaal 2 personen per organisatie aan deelnemen.

Praktische informatie

Het is tot en met 21 november mogelijk om je in te schrijven voor het vernieuwingstraject. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Willemijn Dekker via willemijn@svdj.nl of 070 3617111. Meer informatie lees je hier. 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.