SVDJ opent tweede aanvraagronde van regeling voor professionalisering lokale omroepen

Nieuws | SVDJ
  • Redactie
  • 30 mei 2023
  • 618 woorden , 3 min. lezen

Op woensdag 31 mei start de tweede aanvraagronde van de subsidieregeling ‘Professionalisering Lokale Publieke Media-instellingen’. Het doel van de regeling is dat lokale publieke omroepen hun organisatie op journalistiek-inhoudelijk en organisatorisch gebied verder kunnen professionaliseren. Tot 30 juni kunnen lokale omroepen een aanvraag indienen voor een subsidie van 250.000 euro, die in 2024 ingezet kan worden. Voor de regeling is 8,5 miljoen euro beschikbaar.

De subsidieregeling Professionalisering Lokale Publieke Media-instellingen is onderdeel van de plannen van de Staatssecretaris Cultuur en Media (OCW) om komende jaren fors te investeren in de lokale journalistiek.

‘Lokale omroepen moeten hun informerende, controlerende, democratische en agenderende functies goed uit kunnen oefenen. Daarvoor zijn financiële stabiliteit en voldoende professionele journalisten randvoorwaardelijk. Professionele lokale omroepen kunnen met voldoende middelen en slagkracht journalistiek aanbod van hoge kwaliteit produceren. Dit zal het gehele omroepbestel ten goede komen.’ – Brief staatssecretaris van OCW, 16 december 2022

Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken, de VNG, NLPO en het Commissariaat voor de Media werkt de staatssecretaris toe naar een nieuw lokaal omroepbestel vanaf 2025. Tot het nieuwe lokale omroepbestel is gerealiseerd, investeert de staatsecretaris middels deze regeling in de kwaliteit en professionalisering van de lokale publieke omroepen, zodat zij zich kunnen voorbereiden op het nieuwe stelsel.

Voor individuele omroepen en samenwerkingsverbanden

De regeling draait om het op orde maken van de basis van een journalistieke organisatie. Het biedt lokale omroepen de kans om zich te ontwikkelen tot een professionele organisatie waarin de journalistiek goed gewaarborgd kan worden. Niet alleen individuele omroepen kunnen subsidie aanvragen, maar ook lokale omroepen die willen professionaliseren via een samenwerkingsverband. De subsidie mag hoofdzakelijk gebruikt worden voor loonkosten van werknemers die bijdragen aan de professionalisering van de organisatie. Alle informatie over de regeling vind je hier terug.

Er is in deze tweede aanvraagronde 8,5 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is 3 miljoen beschikbaar voor individuele omroepen en 5,5 miljoen voor samenwerkingsverbanden. Per project wordt er 250.000 euro toegekend voor het jaar 2024. Er is daardoor ruimte voor 34 projecten.

Wijzigingen ten opzichte van vorige ronde

De subsidieregeling is dit tweede jaar op een aantal punten gewijzigd tov de eerste aanvraagronde. Zo is er een nieuw beoordelingscriterium toegevoegd met betrekking tot de bediende mediakanalen, worden agendaberichten niet mee meegerekend als nieuwsartikel en kan er nog maar op één wijze bewijs worden aangeleverd voor journalistieke fte. De belangrijkste wijzigingen zijn uitgelicht voor aanvragers op de informatiepagina.

Opnieuw aanvragen

Eind 2022 ontvingen 23 projecten, bestaande uit 46 omroeporganisaties, subsidie voor de periode 1 januari 2023 – 31 december 2023. Voor de aankomende periode (2024) is er meer geld beschikbaar en is er ruimte voor 12 individuele omroepen en 22 samenwerkingsverbanden. Alle omroepen en samenwerkingsverbanden moeten opnieuw een aanvraag indienen, ongeacht of zij afgelopen jaar al subsidie ontvingen of niet.

Informatiebijeenkomsten

Meer weten over de subsidieregeling? Van 30 mei tot en met 5 juni organiseert het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek samen met de NLPO vijf informatiebijeenkomsten, verspreid over het land. Tijdens deze bijeenkomsten wordt uitgelegd waartoe de subsidieregeling dient en hoe je subsidie kunt aanvragen. Er is daarbij volop gelegenheid om vragen te stellen. Daarnaast zullen er spreekuren plaatsvinden, waarin het mogelijk is om in een persoonlijk gesprek vragen te stellen aan medewerkers van de NLPO en van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

De data en locaties van de bijeenkomsten zijn te vinden op www.delokaleomroepvernieuwt.nl. Wil je aanwezig zijn bij een van de informatiebijeenkomsten of bij een spreekuur, meld je dan aan op de website.

-> Direct naar de informatiepagina van de subsidieregeling

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.