SVDJ Incubator gelanceerd om de private lokale journalistiek te versterken

Nieuws | SVDJ
  • Redactie
  • 03 november 2023
  • 599 woorden , 3 min. lezen

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek lanceert met trots de SVDJ Incubator. Dit gloednieuwe programma is gericht op het creëren van innovatieve oplossingen voor uitdagingen binnen de journalistiek. Aanmelden voor het programma van 2024 kan tot en met 3 januari.

Op 3 november heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) de inschrijftermijn voor de SVDJ Incubator geopend. In dit innovatieprogramma vormen individuele deelnemers multidisciplinaire teams. Deze teams krijgen de ruimte om een jaar lang betaald te werken aan oplossingen.

Binnen de SVDJ Incubator richten we ons volledig op gedeelde vraagstukken uit de journalistieke sector. Elke ronde staat er één thema/journalistiek probleem centraal. Deze thema’s worden gekozen door SVDJ en onderbouwd door onderzoek en input uit de sector zelf.

Toekomstperspectieven voor private lokale journalistiek

Als SVDJ stimuleren wij een onafhankelijke, diverse en toekomstbestendige journalistieke infrastructuur in Nederland, zo ook lokaal. We richten ons daarom binnen de eerste ronde van de Incubator op een vraagstuk uit de private lokale journalistiek sector.

Een sterke journalistieke, organisatorische en financiële basis is cruciaal voor de private lokale journalistiek. Hoewel deze basis jarenlang vanzelfsprekend was en ook nu nog is, wordt dit in de toekomst onzeker. Private lokale media zijn nog sterk op analoge bedrijfsmodellen gericht, omdat er nog geen levensvatbaar alternatief is.

Het vinden van een alternatief model is geen kleine uitdaging. Hiervoor zijn innovaties nodig op het gebied van gebruik, distributie, vertelvormen en verdienmodellen – die vervolgens als een complex geheel weer op elkaar in moeten grijpen.

Daarom kiezen we met de SVDJ Incubator voor een gezamenlijke aanpak. Voor deze innovaties heb je professionals van binnen en buiten de journalistiek nodig, die de krachten willen bundelen. Op die manier hoeven de betrokken organisaties niet ieder voor zich het wiel uit te vinden en kan het hele journalistieke veld ervan profiteren.

Het SVDJ Incubator programma 2024

De SVDJ Incubator gaat van start op 1 maart en omvat een intensieve periode van 12 maanden. Deelnemers werken samen in multidisciplinaire teams. Ze worden getraind in design thinking, projectmanagement en samenwerking. Hiermee kunnen ze experimenteren en innovatieve oplossingen ontwikkelen voor het journalistieke probleem van deze ronde. De deelnemers worden ondersteund door ervaren mentoren en krijgen financiering in de vorm van een subsidie voor hun tijd en inzet. De financiering bedraagt minimaal €1.000 en maximaal €5.000 per maand.

We bieden faciliteiten zoals kantoorruimte, trainingen, toegang tot een uitgebreid netwerk en regelmatig contact met experts. Daarnaast organiseren we bijeenkomsten en uitwisselingsmogelijkheden om de teams in korte tijd zoveel mogelijk van elkaar te laten leren.

Aan het einde van het programma stellen we de gevonden oplossingen en verzamelde data vrij beschikbaar. Dit doen we, omdat we willen dat de sector zelf aan de slag gaat met de ontwikkelde oplossingen en zich verrijkt met voorzieningen die van algemeen belang zijn.

Voor wie?

Voor de SVDJ Incubator zijn we op zoek naar gedreven deelnemers met affiniteit met de journalistiek en minimaal twee jaar werkervaring. We zoeken deelnemers in de volgende disciplines:

Deelnemers moeten gedurende een jaar beschikbaar zijn voor minimaal 0,2 tot 1 fte en kunnen zowel zzp’er als in dienst van een organisatie zijn.

Inschrijven en contact

De inschrijving voor de SVDJ Incubator is geopend van 3 november 2023 tot en met 3 januari 2024. Voor meer informatie en om deel te nemen aan de Incubator, lees je hier verder. Heb je vragen over het programma? Neem contact op met Willemijn Dekker of Hugo Roosenschoon via 070 – 361 71 11 of info@svdj.nl.

 

Groep mensen rondom flipover tijdens SVDJ Incubator

Informatieavond SVDJ Incubator 13 december

Meer informatie of alvast kennismaken met andere geïnteresseerden? Meld je aan voor de digitale infoavond op 13 december 19:00.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.