Mandy Woelkens: ‘We mogen lezers best wat slimmer inschatten’
Nieuws | De VoorspellersMandy Woelkens (34) is hoofdredacteur van LINDA.meiden. Daarnaast is ze presentator, podcasthost en auteur.
‘Ik hoop dat meer media zich in 2024 uitspreken over maatschappelijke onderwerpen. LINDA.meiden neemt regelmatig duidelijk stelling. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een themanummer gemaakt over menstruatiearmoede. Eén op de tien jonge mensen heeft niet altijd geld voor maandverband, blijkt uit onderzoek. Om die groep te helpen, lobbyden we voor gratis menstruatieproducten in publieke gebouwen. Binnenkort willen we met een petitie voor het verlagen van de leeftijdsgrens voor het HPV-vaccin naar de Tweede Kamer.
Enige manier
Ik zie mezelf als licht activistisch, zonder wijzende vingers. Maatschappelijke thema’s als gendergelijkheid, racisme en mentale gezondheid wil ik bespreekbaar maken. Zonder lezers te onderwijzen – “Wíst je dit niet?” – of een mening op te leggen. Veel mensen hebben een allergie voor het woord activisme. Of ze vinden dat het niet te combineren is met de journalistiek. Voor mij is het de enige manier waarop ik dit werk kan doen. En is journalistiek niet altijd gekleurd? Als medium bepaal je wat je uitlicht, en op welke manier.
Met de diversiteit in de media gaat het de laatste tijd al veel beter. Voor de schermen, althans. Als ik nu door tijdschriften blader of tv kijk, zie ik mezelf vaker terug. Er zijn veel meer verschillende mensen te zien, of het nu gaat om afkomst, gender of lichaamstype. En als iemand bijvoorbeeld gay is, gaat het verhaal niet meer alleen dáárover. Ik hoop dat deze ontwikkeling de komende jaren doorzet.
Kunnen jonge mensen geen uitgebreid portfolio laten zien? Dat geeft niet, ze moeten ergens beginnen
Achter de schermen kan het nog wel diverser. Ik kijk regelmatig in andere tijdschriften naar de namen in de kantlijn, bijvoorbeeld bij modespreads. Dan zie ik vaak dezelfde namen terugkomen, van makers die al heel lang in het vak zitten. Ik vind het juist belangrijk om met jonge freelancers te werken, die verschillende achtergronden hebben. Kunnen ze geen uitgebreid portfolio laten zien? Dat geeft niet, ze moeten ergens beginnen.
Ik roep dan ook alle media op: zorg dat je team achter de schermen een representatieve afspiegeling is van de maatschappij. Geloof me, dat loont. Je voorkomt tunnelvisie, spreekt meer mensen aan en bent geloofwaardiger.
Verrassen
Als het specifiek gaat om de bladenwereld, hoop ik dat we de lezers wat vaker prikkelen en de grenzen oprekken. Ik ben zelf geen doorgewinterde bladenmaker, dus misschien heb ik er een andere blik op, maar ik vind dat we soms wel erg blijven hangen in gevestigde ideeën. Dat geldt voor LINDA.meiden, maar ook voor andere tijdschriften.
Tuurlijk zijn er regels die goed werken, zoals het denken in formats, maar je hóéft niet altijd binnen die kaders te denken. Hussel eens met vaste rubrieken. Of met de vormgeving. Als ik nu in de schappen kijk, zie ik op elke cover een bolletje met tekst erin. Het liefst in een contrasterende kleur – dat valt namelijk op. Maar valt het nog op als we het allemaal doen? Laten we af en toe opnieuw naar de tekentafel gaan. Waarom doen we dit eigenlijk zo? En kan het ook anders? We mogen lezers best wat slimmer inschatten, die kunnen het echt wel aan als we ze af en toe verrassen.’
Portret: Rosa Snijders
De voorspellers 2024
Wat staat de journalistiek in 2024 te wachten? Voor de zevende keer blikken we vooruit op een nieuw jaar. Twaalf journalisten, onderzoekers en andere mediakenners vertellen wat ze verwachten van 2024. Bekijk ze hier allemaal.